Kasvunsa alussa, kun tomaatin hedelmiä ei vielä ole, kasvit tarvitsevat suuren määrän typpeä, myöhemmin taas paljon kaliumia.

Tomaatintaimet käyttävät sadon kasvattamiseen paljon ravinteita. Jos kasvupaikka on kunnolla valmisteltu, esimerkiksi kaivoit multaan suuren määrän laholantaa, kasvikompostia tai merilevää, niin kesällä kasvit eivät paljon lannoitusta tarvitse. Tomaateille sopii ravinteiden tasapainon osalta loistavasti hevosenlantakomposti. Ravinteiden lisäämisen lisäksi komposti ja orgaaninen aines muuttaa mullan myös kuohkeammaksi, josta tomaatti erityisesti pitää. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että istuttamisen aikaan ei tullut lannoitetuksi riittävästi ja kasvit voisivat olla vahvempia, niille pitäisi antaa lisäravinteita. Sitä varten on olemassa paljon erilaisia tomaatti- ja vihanneslannoitteita. Esimerkiksi voisi kasteluveteen lisätä Horticomin tomaattilannoitetta tai sekoittaa multaan Horticomin pitkävaikutteista vihanneslannoitetta. Hyvä valinta on myös Compon BIO tomaattien nestelannoite kasteluveteen lisättäväksi tai Compon pitkävaikutteinen tomaattilannoite multaan sekoitettavaksi.

Typpeä nokkosesta, kaliumia raunioyrtistä

Kasvua virkistää hyvin myös typpipitoinen nokkosuute, jossa on paljon tarvittavia hivenaineita. Sitä kannattaa lisätä kasteluveteen siihen asti, kun kasvi vielä kasvavat vauhdilla ja muodostavat ensimmäiset hedelmäterttunsa, tavallisesti heinäkuun keskivaiheille. Nokkosuutteen tekemiseksi tulee johonkin isompaan astiaan panna niin paljon nokkosia, kuin siihen saa puristetuksi. Päälle voisi asettaa jonkin painon (esim. ison kiven), jotta nokkosmassa jäisi veden alle, sen jälkeen, kun astia on täytetty vedellä. Ensimmäisen kerran uutetta voi käyttää jo seuraavana päivänä (24 tunnin kuluttua). Kasteluliuoksen oikea vahvuus on 1:5 (1 osa uutetta, 5 osaa vettä). Kastelun jälkeen tulee nokkostynnyriin lisätä uudelleen vettä niin, että se on reunaa myöten täysi. Sitten tynnyriin pannaan kansi päälle ja se jätetään kahdeksi viikoksi odottamaan.
Toisinaan nokkosmassaa tulisi sekoittaa. Uute alkaa käydä. Kasteluliuos tulee samoin tehdä suhteessa 1:5. Vahvalla nokkosvedellä voi kastella kahden viikon välein. Heinäkuun toisella puoliskolla alkaa pääasiallinen satokausi. Hedelmät vaativat kehittyäkseen paljon kaliumia. Tomaatin erikoislannoitteessa se on otettu huomioon. Mutta jos puutarhassa kasvaa raunioyrttiä, runsaasti kaliumia sisältävän virkistävän ”juoman” voi tehdä tästä voimakkaasta yrtistä. Raunioyrtin lehtiä voi lisätä myös jo tomaatintaimien istuttamisen aikaan istutuskuoppaan.

Miten kasvia muotoillaan

Tomaattilajikkeita on kolmea kasvutyyppiä: korkeakasvuisia (indeterminantteja), matalia (determinatteja) ja puolikorkeita (puolideterminantteja). Korkeita lajikkeita voi kasvattaa myös kaksihaaraisina, mutta yksihaarainen kasvi on helpompi tukea ja satokin valmistuu hieman aikaisemmin. Kun lehtikainaloihin syntyy pieniä sivuversoja, tulee niitä alkaa heti ja jatkuvasti nipistämään pois. Latva tulisi murtaa elokuun alussa, se edistää sitä, että kasvi ehtisi kasvattaa kaikki jo kehittyneet hedelmänsä suuriksi. Viimeisen tertun päälle tulee jäädä pari-kolme lehteä. Puolikorkeista lajikkeista tulisi poistaa 3–4 alimpaa sivuversoa, muut voi jättää kasvamaan, sillä niihin tulee heti kukkaryppäitä. Kasvi lopettaa tavallisesti itse kasvunsa 6.–7. tertun jälkeen. Matalilla lajikkeilla tulisi antaa sivuversojen kasvaa. Vasta sitten, kun kasvi muuttuu liian tuuheaksi, voi alimpia tai tarvittaessa muualla kasvavia sivuversoja silti poistaa.

Artikla:

Tomaattien lannoituksen ABC

8. Kesäkuuta 2018