Opi, mitkä ovat tärkeät puutarhatyöt syksyllä ja miten puutarha valmistellaan talvea varten.

Viisas puutarhanpitäjä alkaa kamppailla tuholaisia ja sairaudenaiheuttajia vastaan jo syksyllä: hän kaivaa, möyhii, haravoiruiskuttaaleikkaa oksia, asentaa liimavöitä.

Koska sairaudenaiheuttajat ja erilaiset tuholaiset talvehtivat mullassa, kuorikatteessa, kasvinjäänteissä, pudonneissa lehdissä, kuorten raoissa ym., niiden määrää voi merkittävästi vähentää tai toimia sen nimissä, että pilata tuholaisten talvehtiminen siten, että lopputuloksena on niiden tuho. Syksyllä voi puutarhan hyväksi tehdä hyvin paljon.

Marjapensaat

Tuholaisten toukat ja kotelot talvehtivat mullan päällimmäisessä kerroksessa noin 20 cm syvyydellä. Kaivaminen tuo ne uudelleen pinnalle, josta ne voivat sattua lintujen nokantäytteeksi tai kylmä tappaa ne. Lapion sijasta on parempi kaivaa talikolla, sillä se vähintään juurten vahingoittamisen vaaraa.

Hedelmäpuut

Kerää puiden alta pois kaikki mädäntyvät hedelmät ja haravoi myös lehdet, sillä todennäköisesti niissä pesii sairauden aiheuttajia. Hautaa hedelmät, joissa on sairauden merkkejä, lapion terän pituutta vähän syvemmälle (n.35 cm). Se varmistaa, että itiöt eivät pääse liikkeelle. Tartunnan saaneet hedelmät voi myös polttaa nuotiossa. Kompostoi lehdet erillisessä kasassa tai kaiva ne kasvipenkkimaan sisään.

Tuholaiset talvehtivat mielellään kuorenraoissa ja rungolla kasvavan sammalen ja jäkälien alla. Syksyllä kostealla säällä pääset sammalesta helposti eroon, kun harjaat rungot ja isommat oksanhaarat lujalla harjalla tai luudantyngällä. Harjaaminen tuo esiin joukon rakoon kätkeytyneitä tuholaisia. Kastunut jäkälä lähtee myös vahvemmalla työkäsineellä hankaamalla helposti irti.

Syksyllä on sopiva aina asentaa myös uusia liimavöitä tai uudistaa entisiä. Niillä voi pyydystää varsin paljon kuorenrakoihin talvehtimaan suuntautuvia tuholaisia. Niin kauan kuin päivällä on yli 10° lämpöä, hyönteiset ovat vielä liikkeellä. Voi tehdä myös helpommin: sido rungon ympärille voimapaperiliuska, sen alla hyönteiset talvehtivat samoin mielellään.

Hyvä luonnollinen aine sairauksien ja tuholaisten hävittämiseen on rautasulfaatti. Sen liuoksella (3–5 %) ruiskuttaminen auttaa hidastamaan omenarupea, härmää, lehtilaikkua ja ruostetta aiheuttavien sienten kehitystä, kaiken lisäksi se torjuu muumiotautia ja hävittää talvehtivien hyönteisten (esim. kirvojen) munia ja toukkia. Rautasulfaattia sisältää myös valkoinen kalkkimaali, jolla rungot kannattaa maalata suojaksi talviselta auringonpoltolta. Rautasulfaatti ei anna myöskään sammalen ja jäkälien kasvaa. Ruiskuta sillä hedelmäpuiden lisäksi muutkin puut ja pensaat.

Monivuotiset kukat

Jos kukkapenkissä oli paljon härmää (esim. syysleimussa, värimintussa, poimulehdessä, syysasterissa) ja muita lehtisairauksia, tulee huolellisesti kerätä kaikki varisseet lehdet. Samoin varret tulisi leikata niin läheltä maanpintaa kuin mahdollista.

Mullan möyhentäminen aktivoi sen mikroflooraa ja häiritsee sairaudenaiheuttajien talvehtimista. Jos sairauksia on jo liikaa, olisi parasta vaihtaa mullan päällimmäinen kerros. Kuorikate tulee poistaa multaan asti. Mullan möyhinnän jälkeen levitetään uusi ja tuore katekerros.

Ruusut

Kerää ruusupensaiden alta huolellisesti kaikki varisseet lehdet ja kukintojen osat ja heitä ne nuotioon. Sitten ruiskuta pensas ja myös pensaan alla oleva multa jollakin sienisairauksien torjunta-aineella. Torjunta onnistuu silloin, kun lehdet ovat jo pudonneet, sillä aine pääsee silloin myös silmuihin ja kuoreen. Haravoi ja hävitä muidenkin koristepensaiden alla olevat lehdet, jos niissä oli kesällä sairauksia tai tuholaisia (esim. syreenikoi).

Havupuut

Havupuiden latvuksen sisus on hyvä pesäpaikka sairauksien itiöille, siksi sisus tulisi puhdistaa ruskettuneista neulasista. Puun alle kertynyt roska tulee huolellisesti haravoida pois, sillä siten autetaan estämään sairauksien aiheuttajien jäämistä sinne talvehtimaan ja lisääntymään. Samoin kuin ruusujenkin osalta, nämäkin puut on hyvä ruiskuttaa jollakin sienisairauksien torjunta-aineella. Se kannattaa tehdä ehkäisymielessä silloinkin, kun havupuilla ei ole mitään vikaa. Kysy sopivaa ainetta puutarhaliikkeestä.

Artikla:

Syystyöt ja puhdistus puutarhassa

25. Syyskuu 2019