14.9.
Kesä saapuu kohta maaliinsa. Syyskuu kuluu nopeasti ja puutarhatöissä tulee kiirehtiä.
Ilmankosteuden kasvaessa kasvien maanpäällisiin osiin syntyy sieni-itiöiden aiheuttamia vaurioita. Ne ilmenevät yleensä joko näkyvänä homeena tai laikkuina. Oma kasvikokoelma tulisi tarkastaa kriittisesti ja kaikki tartunnan saaneet kasvinosat pitäisi poistaa. Varsinkin homeen (härmän) suhteen alttiita ovat syysleimujen eli floksien varret ja lehdet. Leikkaa ne juuren päältä poikki, hävitä ja mielellään ravista puuntuhkaa pois leikatulle mättäälle. Se auttaa hävittämään maahan varisseita sienen itiöitä ja floksit pitävät siitä. Härmä tahtoo kiusata myös ritarinkannuksia. Jos saksankurjenmiekan lehdet ovat läiskikkäitä, niissä on laikkusienitartunta, ja ne pitäisi leikata matalammiksi. Samoin jotkut pionilajikkeet ja liljat vaativat puhdistamista. Tulee kuitenkin erottaa tavallinen kuivuminen ja kellastuminen. Näillä lehdillä ei ole vielä kiirettä, annamme niiden lisätä syksyiseen puutarhaamme väriä.
Ruusujen leikkaamiseen on vielä aikaa, mutta pudonneet ja sairauden oireita osoittavat lehdet pitäisi kyllä haravoida pois, nyppiä kasveista ja tehdä vaarattomiksi. Pudonneet lehdet levittävät sairauksia eteenpäin, sienten itiöt talvehtivat mullassa ja aloittavat hävitystyönsä seuraavalla kasvukaudella. Kukkineet kukat on parempi leikata heti pois.
Nyt on ihanteellinen aika kasvien syyslannoitukseen, jakamiseen, harvennukseen, uudelleen istuttamiseen ja uusien taimien istuttamiseen. Pitkä syksyinen juurtumisaika on edessä ja kevääseen mennessä kasvit ovat nopeaan kasvuun valmiina. Uudelleen istuttaminen vaatii tosin melkoisesti fyysistä työtä maanpinnan valmistelun parissa. Jos rikkakasvit poistetaan huolellisesti, sekoitetaan kompostimultaan ja kaikki kaivetaan istutus- ja syyslannoitteen kanssa kunnolla sekaisin, tulos on keväällä kaunista katseltavaa ja uudistuneiden tai uusien kasvien huoltaminen helpompaa. Pitkään kestäneet kuivat säät vaativat istutettujen taimien huolellista kastelua. Aloittaa voisi monivuotisista kasveista ja sipulikukista, puiden ja pensaiden osalta on vielä jonkin verran aikaa.
Sipulikukista aikaisinta istuttamista tahtovat narsissit ja krookukset, joiden sipulit tarvitsevat juurtuakseen lämmintä multaa. Tulppaaninsipulit ja hyasintit haluavat jonkin verran viileämpää, ja lämmin multa voi jopa estää niiden juurtumista ja vaikuttaa sipuleihin huonosti. Tässä noudatamme sitä periaatetta, että sipulien tulevat istutetuiksi kolmen sipulin syvyiseen istutuskuoppaan. Sipulien väliseksi etäisyydeksi jätämme noin 5 cm. Niiden ympärillä olevaan multaan olisi suositeltavaa sekoittaa kompostimultaa ja hiukan syyslannoitetta. Samoin voi aloittaa kaikkien muiden sipulikukkien, kuten liljojen, pikarililjojen, rypälehyasinttien, laukkojen ym. istuttamista.
Kasvihuoneessa tomaatin hedelmät jatkavat valmistumistaan. Pitkänä lämpimänä syksynä hedelmiä voi kerätä vielä lokakuussakin, erityisen pitkään varsinkin kirsikkatomaateista. Siten emme suosittelisi kiirehtimään tomaattikasvien pois heittämistä siinä tapauksessa, että hedelmiä on todellakin edelleen tulossa. Jos ei ole, on parempi järjestää kasvihuone jo nopeammin talvikuntoon. Jotta puolikypsät hedelmät valmistuisivat nopeammin, kasveja tulisi auttaa ja niiden kuormaa vähentää. Toisin sanoen tulisi poistaa mahdollisimman paljon lehtiä, sivuversoja ja vasta kukkivia terttuja. Varret voi nyppiä lehdistä lähes paljaiksi ja jättää jäljelle vain joitakin ylemmistä lehdistä, jotta ravinteet liikkuisivat mullasta kasvin läpi.
Kurkunviljelyssä on nyt kyllä hyvin todennäköisesti päästy loppuun. Poista kasvit heti, etteivät sairaudenaiheuttajat saisi kerääntyä puolikuolleisiin kasveihin. Siivoa tomaattien alla oleva maa samoin rikkakasveista ja muista kasvien jäänteistä puhtaaksi. Basilika, tilli ym. alkavat lopetella kasvuaan ja voivat samoin osoittautua sairaudenaiheuttajille hyväksi alustaksi.
Juuresten sadonkorjuuaika on päättymässä. Peruna on toivottavasti nostettu tai sitten on viimeinen aika tehdä se. Porkkana, punajuuri, purjo ja palsternakka voivat haluttaessa, varsinkin jos niiden säilyttämiseen ei ole mahdollisuutta, kasvaa penkissä edelleen. Jos yöpakkasten vaaraa ei ole, ei tapahdu niille muuta, kuin että kasvavat isommiksi.
Artikla: