Poikkeuksellisen lämmin talvi antaa mahdollisuuden harventaa pensaita. Tänään tehty ei ole enää huomenna huolena!
Talvi 2019-2020 on yllättänyt meidät lämpimillä säillä. On tammikuu, mutta maa on edelleen sula. Pari kertaa maahan satanut lumipeite on kadonnut nopeasti. Tällainen poikkeuksellinen ilma mahdollistaa puutarhassa puuhaamisen – on mahdollisuus liikkua raikkaassa ilmassa ja yhdistää hyödyllinen ja tarpeellinen.
Mitä sitten voisi tänään tehdä, että keväälle jäisi vähemmän töitä?

Kun maassa ei ole lunta ja lämpötila on nollan yläpuolella, voi suorittaa kylmänarkojen pensaiden harvennuksen. Miksi se tulisi tehdä juuri nyt? Vastauksia voi löytää oikein monta.
Ensinnäkin, keväällä on muutenkin kova kiire. Luonto herää ja haluaisi saada puutarhan nopeasti kuntoon. Toiseksi, lähes kaikki pensaat ovat lepotilassa ja leikkaaminen ei vahingoita kasvia.
Kolmanneksi, kun lunta ei ole, lehtiä ei ole, on mukava leikata – oksien sijaitseminen on näkyvissä.

Pensaat kaipaavat uusimista.
Tätä varten tulee vanhoja oksia leikata maanpinnan läheltä, jolloin edistetään uusien kasvua. Nuoret oksat kestävät paremmin kasvisairauksia ja tuholaisia, ja ovat näyttävämpiä.
Esimerkiksi nyt voi onnistuneesti leikata kanukoita. Kanukoiden vanhempien oksien kuori ei ole enää kirkasvärinen ja hoitamaton pensas vaikuttaa vähemmän näyttävältä. Kanukan mahlan virtaus alkaa hyvin aikaisin, nyt leikkaamalla voi leikkuupinnan kuivata ja pensas ei menetä ravinteita. Kanukan vanhempia paksuja oksia voisi sahata siten, että niistä jää 5-10 cm pituiset tyngät. Tynkien puuaineksessa olevista uinuvista silmuista kasvaa keväällä kauniita, uusia, värikäskuorisia versoja. Nuoremmat ja ohuemmat liiat oksat on hyvä leikata mahdollisimman matalalta.
Ole samaan aikaan tarkkana, että pensassakset eivät leikkaa multaa, ettei leikkuuterä menisi pilalle. Kanukoita on tällä hetkellä hyvä leikata siksikin, että oksia voi käyttää talven kukka-asetelmissa ulkona tai sisällä vaasissa.

Koristepensaiden osalta leikkaaminen on suositeltavaa pitämään pensaat meille sopivan kokoisina ja tuuheina ja kasvumuodoltaan kauniina. Marjapensaiden leikkaaminen on sen sijaan satoisuuden kannalta erittäin tärkeä hoitokeino. Marjapensaiden oksat ovat varsin lyhytikäiset ja leikkaamisella edistämme uusien oksien kasvua. Esimerkiksi mustaherukka muodostaa lehtiä varhain ja sen keväinen leikkaaminen voi myöhästyä. Tämä työ on parempi hoitaa syksyllä tai vaikkapa nyt, koska kasvin solukot eivät ole jäätyneet. Marjapensaiden leikkaamisen kultainen sääntö: leikkaa aina pois rikkoutuneet, ristiin-rastiin kasvaneet ja heikot oksat. Jätä mahdollisimman pieni oksantynkä.
Leikkuupinnan pitäisi olla mahdollisimman pieni, kasvamisen suhteen poikittainen. Aina ei onnistu toimia niin, mutta parempi on silti leikata, kuin jättää leikkaamatta!

Hyödyllistä on tarkastaa mustaherukkapensaan silmut. Jos jokin niistä on muihin verrattuna paksumpi, niin valitettavasti siitä ei ole tulossa suurimpia marjoja. Silmussa talvehtii vaarallinen herukkatuholainen – äkämäpunkki. Sellaiset silmut eivät puhkea, koska tuholainen on syönyt ne sisältä tyhjiksi. Äkämäpunkin epämuodostamat silmut tulee poimia käsin ja mahdollisuuksien mukaan polttaa.
Usein polttomahdollisuutta ei ole, silloin riittää myös poimittujen silmujen sulkeminen muovipussiin.
Heitä muovipussi roskikseen, josta se viedään jätteenpolttoon.

Parin tunnin ulkona puuhailun jälkeen saat punaiset posket. Leikattuja mustaherukan oksia voi käyttää maistuvan teen keittämiseen.
Teehen sopivat viime vuoden oksat, jotka ovat ohuita, vaaleakuorisia ja terveen oloisia. Oksat tulisi leikata pieniksi pätkiksi ja keittää, koska muuten ne eivät anna riittävästi makua. Hyötyä on parin marjan lisäämisestä pakastimesta. Hyvää nauttimista!

Jos omassa puutarhassa ei ole paikkaa, minne leikatut oksat ja muut puutarhajätteet panna tai jossa hävittää ne, niin pääosa jäteasemista ottaa oksia ja muita puutarhajätteitä vastaan maksutta.
Talvella on konteissakin enemmän tilaa ja jonot ovat lyhyemmät kuin keväällä.

Artikla:

Poikkeuksellisen lämmin talvi antaa mahdollisuuden harventaa pensaita

29. Tammikuu 2020