Opi, miten kamppaillaan hyttysiä ja punkkeja vastaan, jotta elämästä voi nauttia ilman näitä kiusallisia hyönteisiä.

Eräänä iltapäivänä puutarhassa työskennellessäni korvaa häiritsi vastenmielinen ininä, ja kohta verenimijä laskeutuikin paljaalle käsivarrelle. Kissa vieköön, hyttysvitsaus on taas alkanut! Hyttysistä vapaa aika kestää keväällä siihen saakka, kunnes yölämpötila kohoaa 8–9 asteeseen. Sitten nämä ahneet vampyyrit muuttuvat aktiivisiksi. Yhtenä vuonna hyttysiä on valtavasti, toisena vähän.

Se riippuu ilmasta: jos keväällä sataa vähän ja myös lumiveden lammikot kuivuvat ennen kuin hyttysentoukista tulee aikuisia, hyttysiä onkin vähemmän. Hyttysentoukkia hävittävät tehokkaasti myös keväiset yöpakkaset.

Verta imevät vain naaraat, joilla munien kehitys vaatii paljon energiaa ja proteiinia. Kun naaras on onnistunut imemään vastansa täyteen, se ryhtyy noin viikon päästä munimaan. Koiraat käyttävät ravinnokseen kukkien mettä.

Miten hyttynen löytää meidät?

Ihminen hengittää ulos hiilidioksidia ja sen mukaan hyttyset suunnistavatkin. Jo muutaman kymmenen metrin päästä ne tuntevat sen ilmassa ja ottavat suunnan ”ruokapöydän” suuntaan. Lähemmäs tultuaan ne aistivat myös ihmisen tai eläimen lämmön ja kosteuden.
Hyttysiä houkuttelee myös hienhaju, jonka vuoksi on hyödyllistä peseytyä usein.

Älä anna punkin pilata kesääsi

Punkin voi saada kotipuutarhastakin ja kaupungin puistosta ruohonkorrelta. Viisaampaa on välttää punkin uhriksi sattumista, kuin katua.

Ihmiselle vaarallisia puutiaisaivotulehdusta ja borrelioosia levittävät punkki ja taigapunkki. On sattunut sitäkin, että yksi punkki on ”lahjoittanut” kerralla molemmat vastenmieliset sairaudet.

Uhrin löytääkseen punkki kiipeää maanpinnasta 20–70 cm korkeudelle ruohonkorrelle tai jollekin muulle kasville ja jää sinne vaanimaan. Koskaan punkit eivät kiipeä puuhun tai pensaaseen, kuten toisinaan luullaan.

Kaupunkiin ja kotipuutarhoihin punkit sattuvat esimerkiksi lintujen, jyrsijöiden siilien avulla. Erityisen aktiivisia punkit ovat toukokuussa ja kesäkuussa, mutta vaara jatkuu marraskuulle asti ja punkki on puraissut ihmistä jopa leutona talvena.

Vaarallisia viruksia levittävät myös pienenpienet, mustia pölyhiukkasia muistuttavat punkinpoikaset eli nymfit, joita ei välttämättä edes havaitse. Ihminen saa tartunnan, vaikkei hänessä oman tietämänsä mukaan ole punkkia ollutkaan.

Tartunnan oireet

  • Puutiaisaivotulehdus viestii itsestään 1–2 viikon kuluttua puremasta. Nousee lievä kuume, päätä ja niveliä särkee. Viikon päästä oireet katoavat. 10–30 % tapauksista virus kuitenkin tunkeutuu aivoihin ja aiheuttaa aivokalvontulehduksen. Puutiaisaivotulehduksen sairastaminen antaa tosin elinikäisen immuniteetin, mutta viisaampaa on rokottautua.
  • Borrelioosista viestii punertava läiskä (halkaisija pari senttiä), joka puremakohtaan ilmestyy 1–4 viikon kuluttua. Myöhemmin se häviää, mutta hermostoon, niveliin ja sydämeen voi aiheutua häiriöitä. Borrelioosia vastaan ei valitettavasti ole rokotetta.

Kun löydät keholtasi punkin

  • Kuluu pari tuntia ennen kuin punkki löytää keholta sopivan imemispaikan ja kiinnittyy siihen täysin. Ensin sen tulee leikata ihoon reikä, johon itsensä ankkuroida, vasta sitten se alkaa imeä verta.
  • Siten — mitä nopeammin punkin huomaat ja poistat, sitä pienempi on tartunnan vaara. Onneksi jokainen punkki ei kanna vaarallisia viruksia.
  • Jo ankkuroituneen punkin osalta tarvitaan ohuitapinsettejä. Tartu punkkiin mahdollisimman läheltä ihoasi. Vedä varoen, älä purista. Kun olet saanut koko punkin irti, ota heti yhteyttä lääkäriin. Hyvä keino on käyttää myös erityistä punkinpoistajaa.
  • Pese puremakohta ja kätesi vedellä ja saippualla puhtaiksi. Voit desinfioida myös viinalla tai vetyperoksidia sisältävällä haavanpuhdistusaineella.

Miten suojautua hyttysiltä ja punkeilta?

  • Ennen pihalle, metsään, vesaikkoon, niitylle tai muualle korkean ruohon joukkoon menoa suihkuta kaikkialle ihollesi hyttysen- ja punkintorjunta-ainetta Diffusil.
  • Pue päällesi vaaleat vaatteet — ne heijastavat vähemmän lämpöä ja hyttysten on vaikeampi peilata uhrinsa. Vaaleilta vaatteilta on punkitkin helpompi huomata.
  • Käytä pitkiä hihoja ja pitkiä housuja, työnnä housunlahkeet sukkien tai saappaiden/kumisaappaidensisään. Jos vaatteet ovat lujat ja tiiviit, hyttynen ei pysti imemään niiden läpi.
  • Kotiin tullessasi tarkasta oma ja lasten keho huolellisesti. Punkki hakee lämmintä paikkaa, tutki siksi erityisen huolellisesti korvataukset, kainalot ja nivukset.
  • Ravista ulkona käyttämäsi vaatteet ennen sisälle tuomista ulkona kunnollisesti.
  • Kesäillan grillijuhlat pelastavat hyttysistä hiilille heitetyt rosmariinin– ja salvianoksat, sopii myös kuivattu yrtti. Melko hyvin auttavat hyttysiä pelottamaan myös Citronella-kynttilät, jotka tuoksuvat ihmisistä hyvältä, mutta hyttysiä ne karkottavat.
  • Hyttysten karkottamiseen on suunniteltu myös hyttyspelätinhyönteispyydyssavukarkotinja savuspiraali.
  • Kehäkukkienkinväitetään pitävän hyttyset loitolla. Siten niitä kannattaa kasvattaa erityisen runsaasti leponurkkausten ja terassien vieressä.
  • Tuoksuille herkkien hyttysten karkottamiseksi voi ripustaa kaulaan puoliksi leikatun valkosipulin kynnen. Valkosipulista voi tehdä myös uutteen (vesi ja valkosipulimehu suhteessa 5:1). Pane se suihkutuspulloon ja suihkuta iholle, vaatteille, puutarhakalusteille ym. Hyttyset väitetään pysyttelevän loitolla myös niistä ihmisistä, jotka ovat syöneet valkosipulia.
  • Jos on sattunut, että punkki on saanut sinut saaliikseen, olisi hyvä vetää punkki irti erityisellä välineellä, ettei punkin pää jää ihon sisään. Siihen sopii hyvin esimerkiksi punkinpoistaja Tick Lassotai avaimenperänä käytettävä punkinpoistaja Tick 2.
  • Jos olet jo saanut pureman, kipuun voi auttaa ja epämukavuutta välttää lievittävä geelitai spray.

Suihkuta itseäsi Diffusil-hyttysen- ja punkintorjunta-aineella ennen metsään, niitylle tai muualle korkean ruohikon sekaan menoa. Tutustu hyttys- ja punkintorjunta-aineisiin sekä aikuisille että lapsille sivustolla puutarhuri24.fi, josta löydät muutakin kiehtovaa luettavaa ja hyttysten karkottamisessa tarvittavia tuotteita.

Artikla:

Miten kamppailla hyttysiä ja punkkeja vastaan?

1. Kesäkuuta 2018