Toukokuu on kaikkein tärkein puutarhakuukausi. Tämän kuukauden aikana pitäisi suurin osa siemenistä ja esikasvatetuista taimista saada multaan. Perunan istutuskin tapahtuu toukokuussa.

Harkitse ensin, mitä vihanneksia ja kukkia haluat kasvattaa, ja sitten tarkasta siemenvarastosi.  Siemenpakkauksen takapuolelta näet, onko siemen vielä itämiskelpoinen, vai näyttääkö päiväys siemenen vanhentuneen. Sitten kirjoita muistiin, mitä tarvitset lisää. Luettelon kanssa on helpompaa mennä puutarhaliikkeeseen uusia siemeniä ostamaan tai tilata niitä verkkokaupasta.

Käännä huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa lannoitteen kanssa kasvipenkkisi, halutessasi muotoile penkit, ja ryhdy kylvämään. Kylmää maata eivät pelkää herne, porkkana, tilli, pinaatti, persilja, lehtisalaatti eikä retiisi, ne voit kylvää toukokuun alussa. Herneen siemenet on hyvä liottaa ensin vedessä, jotta ne imisivät vettä sisäänsä ja niin sanotusti heräisivät. Multaan päätyessään se esityö on silloin siemenille jo tehtynä. Kylvä herneensiemenet riveihin, niin voit myöhemmin panna rivien väliin tukikepit. Levitä kylvön päälle ehdottomasti peiteharso. Se nopeuttaa kasvua ja pitää loitolla linnut, jotka varmasti alkavat heti himoita näitä herneensiemeniä.

Sirottele porkkanansiemenet vakoon mahdollisimman harvaan, voit asetella jopa yksittäin parin sentin välein, jos sattuu olemaan vähän isompi siemen. Parasta on ostaa siemeniä, jotka on kiinnitetty nauhaan. Yleensä niitä on kaupasta saatavana nimellä porkkanan siemennauha. Silloin on jo otettu huomioon, että siemenet tulevat kylvetyiksi sopivan harvaan ja myöhemmin taimia ei tarvitse harventaa. Siemenet peitetään ohuella multakerroksella, sillä porkkanan idut ovat hyvin pieniä ja hentoja. Syvän multakerroksen alta ne eivät välttämättä pysty työntymään esiin.

Porkkanan kanssa samaan aikaan voit kylvää myös palsternakan, mutta sen siementen välin pitää olla pitempi, vähintään 5 cm, sillä palsternakan kasvu on voimakasta. Sille kehittyy iso lehtiruusuke ja juurikin on suuri.

Tillin voi kylvää vapaalla kädellä, mutta halutessasi voit kylvää ne vakoon. Peitä taas oikein varoen mullalla.

Pinaatti on hyvin arvokas lehtivihannes, se kasvattaa lehtiä lyhyen päivän olosuhteissa eikä pelkää kylmää. Itää ja kehittyy nopeasti. Käytät nopeasti ja vapautat maan jollekin toiselle viljelykasville, jonka voi myöhemmin istuttaa taimena.

Persilja sekä varsi- ja juuriselleri kylvetään joko suoraan multaan tai haluttaessa taimet esikasvatetaan. Juuriselleriä pitää myöhemmin ehdottomasti harventaa. Persilja ei tarvitse sitä.

Lehtisalaatti ja retiisi itävät nopeasti ja myös valmistuvat nopeasti. Retiisi kylvetään siemen kerrallaan parin sentin välein, mutta salaatin siemeniä voi rauhallisin mielin levitellä. Työnnä retiisin siemenet sormenpäällä parin sentin syvyyteen, lehtisalaatin siemenet sen sijaan voivat jäädä suhteellisen lähelle maanpintaa.

Kaikkien kylvöjen päälle voit levittää yhden suuren peiteharson, jos puutarhamaasi muoto sen mahdollistaa. Joka tapauksessa käytä peiteharsoa, se suojaa yöpakkasilta, joita toukokuussa varmasti vielä on. Siemenet myös itävät lämpimän peitteen alla nopeammin ja versot pääsevät heti kasvun vauhtiin. Retiisiä, pinaattia ja salaattia voi siten korjata jo lähes kuukauden kuluttua.

Istutussipulin multaan panemisen osalta tulisi kuitenkin hieman odottaa. Jos panet sen kylmään multaan, voi sattua, että sipulit alkavat tuottaa kukintoja ja eivät kasvatakaan alle sipulia. Sipulin päällisiäkään ei oikein saada.

Paras aika istutussipulien maahan työntämiseen on toukokuun keskivaiheilla, kun multa on jo lämmennyt riittävästi. Jätä jokaisen sipulin väliin 4-5 cm ja paina sipulit huippua myöten multaan. Toimi samoin kesävalkosipulin osalta.

Tarha- ja härkäpavut kylvetään toukokuun toisella puoliskolla. Tarhapavun voi onnistuneesti esikasvattaa ja taimet istuttaa yksitellen multaan toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa.

Punajuurikin tulee kylvää jo lämmenneeseen multaan joko toukokuun keskellä tai toisella puoliskolla. Kylvä siemenet yksitellen muutaman sentin välein ja noin kolmen sentin syvyyteen. Yhdestä siemenestä kehittyy tavallisesti 2-3 taimea. Myöhemmin taimia pitää harventaa niin, että välimatkaksi jää 15-20 cm.

Lantun siemenet ovat pienen pieniä ja niitä on varsin vaikeaa kylvää harvaan. Taimet on helpompi esikasvattaa ja sitten istuttaa yksitellen. Mutta jos kuitenkin kylvetään, niin pikemminkin toukokuun puolivälissä, ja vaikkakaan nämä siemenet ja versot eivät olekaan kovin kylmänarkoja, ne itävät silloin nopeammin. Harventamisen parissa tulee myöhemmin puuhailla oikein tosissaan. Ja ilmeisesti monessa kasvuvaiheessa.

Maustekasveista basilika on hyvin kylmänarka. Jos kotona on kasvihuone, niin kylvä nämä siemenet mieluummin sinne. Tomaatin ja kurkuntaimien välissä basilika viihtyy hyvin ja kasvattaa runsaan ja mehukkaan sadon. Basilikan voimakas tuoksu karkottaa samalla tomaatin tuholaisia.

Kasvihuoneeseen voit kylvää myös vihanneskrassin, sinappikaalin ja korianterin. Ne itävät ja kasvavat hyvin nopeasti ja nautit ne ennen kuin tomaatintaimet kasvavat isoiksi. Samaan aikaan voi suorittaa niiden siementen kylvön myös avomaalle. Kun kasvihuoneen sato on korjattu, voit poimia ulkoa uusia ja tuoreita lehtiä.

Jos haluat kasvattaa erilaisia kaaleja, niiden taimet esikasvatetaan ja taimet istutetaan puutarhaan toukokuun aikana.

Monia kesäkukkia voi kylvää suoraan kukkapenkkiin. Ruiskukka, kehäkukka, leijonankita, tuoksuherne, ruusupapu, iso köynnöskrassi, kosmoskukka, samettikukka ja kaunosilmä eivät vaadi esikasvattamista. Kuohkeuta ja tasoita multa, johon haluat kylvää, oikein huolellisesti. Lisää multaan ehdottomasti moniravinnelannoitetta, niin kukat kukkivat runsaammin. Poista isot multakokkareet ja kivet, ja kylvä siemenet mataliin vakoihin, jotka on ensin kasteltu. Haravoi kevyesti multaa siementen päälle. Älä kylvä syvälle, ja hyvin pienet siemenet voit jättääkin mullan päälle. Jatkossa kastele huolellisesti, mutta varoen. Myöhemmin voit harventaa taimia, jos kylvö tuntuu liian tiheältä. Minne kylvät, teetkö erillisen kesäkukkapenkin, kylvätkö väliin tai vaikkapa vihanneskasvien joukkoon, se riippuu jo omasta toiveestasi.

Artikla:

Mitä toukokuussa kylvetään?

24. Huhtikuu 2023