Katsaus niistä kasveista ja vihanneksista, joita voi kylvää maaliskuussa. Mitkä kasvit sopivat kylvettäviksi varhaiskeväällä.

Milloin on oikea aika kylvää ja esikasvattaa kesäkasvit – nyt se aika jo onkin!

Kaikkien, jotka haluavat esikasvattaa kesäkasvinsa itse, pitäisi aloittaa se nyt.

Vaikka puutarhaliikkeiden kasvivalikoima onkin runsas, moni meistä haluaa kasvattaa juuri omaa lajikettaan. Sen lisäksi taimien esikasvattaminen on kiinnostavaa ja tarjoaa paljon kiehtovuutta myös lapsille. Aivan aloittelijat voisivat aloitella vihreiden versojen kasvattamisella välittömään käyttöön.

Se ei vaadi mitään muuta, kuin:

Kylväminen

Kylvötiheys ei ole tärkeää ja ei tarvitse ajatella koulimista. Kylvää tulisi kuitenkin mahdollisimman tiheään, peittää siemenet ohuella turvekerroksella, kastella ja asettaa kylvölaatikko ikkunalaudalle. Päälle voi asettaa muovikalvon palasen välttämään turpeen nopeaa kuivumista ja samalla nopeuttamaan itämistä. Parin päivän päästä siemenet alkavat itää, ne kasvavat nopeasti ja 3-4 cm versoja voi jo käyttää ruoaksi. Versot sisältävät paljon vitamiineja, entsyymejä, proteiineja ja muita tarpeellisia ravintoaineita. Ne ovat kuin pieniä energiapommeja, joita kehomme pitkän talven jälkeen tarvitsee. Nopeasti itävät vihanneskrassin siemenet, sinappikaali, herne, auringonkukka, erilaiset kaalit, kuten parsakaali, keräkaali, kyssäkaali ja lehtikaali, samoin retiisi, lehtisinappi, japaninkaali eli Mizuna. Parhaita ovat ekologisesti puhtaat eli luomusiemenet.

Jos kuitenkin haluat kasvattaa siemenistä isota kasveja, tulee nähdä hiukan enemmän vaivaa.

Paras kasvualusta kylvämiseen on kylvöturve tai kylvömulta, jonka lannoitepitoisuus on matalampi kuin kasvuturpeen ja siksi se on pienille iduille turvallisempi. Tärkeää on, että siemeniä ei kylvetä liian syvälle. Mitä syvemmällä siemen on, sitä kauemmin itujen kestää pinnalle ilmestyä. Voi myös sattua, että itu peräti häviää, jos se on kylvetty liian syvälle. Turvekerros siementen päällä saisi olla enintään 1 cm, siemenen koosta riippuen. Siemenet pitää kylvää harvaan, ettei iduille syntyisi kilpailua, joka aiheuttaa varsiin tulehdusta. Kun ensimmäiset tai jo toisetkin varsinaiset lehdet ovat kasvaneet, pikkutaimet pitää taas koulia tai istuttaa ruukkuihin, ja kasvattaa niitä edelleen ikkunalla ulos istuttamiseen asti.

Eräät ensimmäisistä kasveista, joita kylvetään, ovat chili ja paprika. Jos sitä ei ole vielä tehty, niin kylvä siemenet nyt nopeasti multaan. Nämä siemenet tulee kylvää joko turvetabletteihin, turveruukkuihin, muovikasetteihin tai pieniin ruukkuihin ja yksittäin. Paprikan ja chilin juuret ovat herkkiä vaurioitumiselle, joka voisi hidastaa taimen kasvua. Tällöin voi kulua viikkokin, että kasvi jatkaa taas kasvuaan. Siksi siemenet kylvetäänkin yksitellen ja myöhemmin turvetabletissa tai -kasetissa kasvaneet taimet nostetaan yhdessä tabletin, turveruukun tai multapallon kanssa jatkamaan kasvamistaan isompaan ruukkuun ja vältetään juurten vahingoittumista.

Tomaatinsiemenet tulee kylvää maaliskuun toisella puoliskolla ja niiden suhteen kaikki on helpompaa. Siemeniä voi kylvää kylvöastiaan suhteellisen tiheään jättäen tietysti jokaiselle siemenelle ns. hengitystilaa. Tomaatinsiementen itävyys on hyvä ja siksi älä kylvä koko siemenpakkauksen sisältöä, vaan varaa 4-5 siementä enemmän, kuin minkä verran tarvitset taimia. Ensinnäkään kaikki eivät välttämättä idä ja toiseksi taimien elinvoima voi olla erilainen. Merkitse ehdottomasti, missä mikäkin lajike kasvaa. On hyvä, jos voit asettaa kylvöastian lämmitetylle lattialle, lämpöpatterin päälle tai yksinkertaisesti lämpimämpään paikkaan. Lämmössä siemenet itävät nopeammin. Kun itujen päät nousevat pystyyn, nosta kylvöastia ehdottomasti ikkunalaudalle valoon. Liian pitkään pimeään jääneet idut venyvät pitkiksi ja voivat saada tulehduksen. Valitse kaikkein vahvimmat ja nopeakasvuisimmat pienet istukkaat, kehnommat voit yksinkertaisesti poistaa.

Taimien kouliminen ja myöhempi istutus

Eri lajikkeiden kasvunopeus voi olla erilainen. Jos sirkkalehtien välistä alkaa kasvaa varsinaisia lehtiä, niin anna niiden kehittyä kunnolla ja aloita sitten tomaatintaimien istuttaminen ruukkuihin. Tomaatintaimet kasvavat nopeasti, istuta pieni taimi heti isoon ruukkuun, välillä tapahtuvaa koulimista tai pienemmän ruukun käyttöä ei välttämättä tarvita. Mutta voi, jos niin haluat, esimerkiksi tilanpuutteen vuoksi. Liian pitkät juurenpäät voi nipistää hieman lyhyemmiksi, se ei vaikuta taimiin huonosti. Liian pitkäksi venyneet pikkutaimet voi istuttaa kasvualustaan hieman syvemmälle, sitäkin tomaatintaimi sietää hyvin. Eteenpäin anna taimien rauhassa kasvaa, myöhemmin tue ja toisinaan lannoita.

Mitä siemeniä voisi lisäksi kylvää?

Jos haluat kasvattaa varhaisia vihanneksia itse, voisit jo kylvää sisällä salaatinsiemeniä ja maustekasveja. Salaateista roomansalaatti, jäävuorisalaatti ja Frillice-salaatti itävät ja kasvavat kauan, siksi näiden salaattien kylvön aloittaminen nyt on joka suhteessa perusteltua. Maustekasvitkin kasvavat käyttökelpoisiksi pitkän aikaa, siksi niidenkin kylvön voisi aloittaa. Myöhemmin voi sitten kasvihuoneeseen ja avomaalle tehdä uusintakylvöt.

Frillicen siemeniä myydään pillereinä, joissa jokaisessa rakeessa on yksi siemen. Ne on helppo kylvää yksittäin. Parasta on kylvää kasetteihin tai sitten kylvölaatikkoon harvaan. Roomansalaatti ja jäävuorisalaatti tulee myöhemmin koulia, koska tiiviisti kasvavat taimet eivät tuota salaatinpäätä. Lehtisalaatit (pl. Frillice) ovat nopeakasvuisia ja niiden siemenet on helpointa kylvää suoraan kasvupaikkaan, vaikkakin esikasvattuja taimia voi onnistuneesti istuttaa kasvupaikkaan puntteina. Siten ne eivät vaadi koulimista, mutta ne voisi kylvää harvempaan.

Vihanneksista pitkä itämis- ja kasvuaika on purjolla, sellereillä, persiljoilla, samoin monivuotisilla maustekasveilla, kuten mäkimeiramilla, iisopilla, ryytisalvialla, ruohosipulilla ja rakuunalla. Nyt onkin oikea aika aloittaa niiden siementen kylväminen.

Purjon ja ruoho- ym. sipulien siemenet ovat sen verran isoja, että ne on helppo pistää yksitellen multaan parin sentin välein. Harvaan kylvettyjen taimien osalta ikävä kouliminen jää pois ja niiden voi antaa kasvaa kylvöastiassa ulos istuttamiseen saakka.

Jotkut suositut kukkalajit ja -lajikkeet vaativat jo nyt kylvön aloittamista. On viimeinen aika kylvää petunian, aina kukkivan begonian, rusokin, bacopan eli lumihiutaleen, sinilobelian ja rohtorautayrtin siemenet.

Sinilobelian ja petunian sekä riippa- että pensasmuotojen siemenet itävät tosin nopeasti, mutta taimet kasvavat kukkimiseen asti kauan, vähintään kaksi kuukautta. Niiden siemenet ovat pienen pieniä ja niitä kylvetään niin, että kylvöstä ei peitetä mullalla. Näitä kylvöksiä tulee kastella varoen käsiruiskulla vettä suihkutellen. Ruukkuihin niitä voi koulia vasta sitten, kun jo monta varsinaista lehteä on ilmestynyt. Taimet koulitaan pieninä puntteina, ei yksitellen irti harotettuina. On helpompaa käyttää rakeistettuna siemeniä, joita voi kylvää yksitellen.

Myös begonian ja rohtorautayrtin siemenet ovat valossa itäviä. Niiden osalta toimitaan samoin kuin edellistenkin.

Artikla:

Mitä siemeniä kylvetään maaliskuussa?

17. Maaliskuuta 2023