Millaisia kasveja ja siemeniä kannattaa huhtikuussa kylvää sekä käytännön vinkkejä ja suosituksia vahvojen taimien kasvattamiseen.

Huhtikuu on tärkein siementen kylvökuu – näin silloin, kun haluat esikasvattaa taimet. Tavallisesti siemeniä ei kylvetä avomaalle ennen toukokuuta.

Vihannekset

Aloitamme vihanneksista. Nyt heti voit kylvää kaikkien sipulien siemeniä. Ne itävät melko kauan, joten on suositeltavaa asettaa kylvöastiat mahdollisimman lämpimään paikkaan, esimerkiksi lämpöpatterille tai lämmitettävälle lattialle. Silloin ne ovat ruohosipulin, pillisipulin, salaattisipulin tai mukulasipulin siemeniä. Jos purjoa ei ole vielä kylvetty, niin se myös. Mukulasipulin siemenet kylvetään tosin yleensä suoraan kasvupaikkaan. Se on silloin, kun sitä viljellään viljelykasvina. Kodin puutarhaa varten kasvit voisi esikasvattaa. Harvaan kylvön osalta kasveja ei tarvitsekaan istuttaa uudelleen erilleen. Se tarkoittaa, että siemenet tulee kylvää yksittäin puolen sentin välein. Ulos taimet voi istuttaa toukokuun puolivälissä.

Myös persiljan ja sellerin kylvöaika on käsillä. Ne ovat silloin lehti- tai kähäräpersiljaa ja juuri- tai varsisellereitä. Niiden siemenet ovat hyvin pieniä, siksi kylvöt tehdään mahdollisimman harvaan. Persiljantaimia voi istuttaa uudelleen pieninä nippuina, mutta sellerit tulee kuitenkin panna ruukkuihin kasvamaan yksitellen. Persiljat eivät pelkää kylmää, mutta taimet voisivat silti olla 6-7 cm pituisia, kun ne istutetaan penkkiin. Sitä nopeammin ne alkavat kasvaa.

Kaalista on paljon variaatioita, mutta kaikkia niitä tulee esikasvattaa. Lehtikaali kerää meillä suosiota. Kyseessä on erittäin hyödyllinen ja samalla myös äärimmäisen koristeellinen vihannes. Sekä vihreä että punainen lehtikaali ovat kauniita sekä kukkapenkissä että vihannesmaalla. Istuta ne siten, että mahdollisuuksien mukaan ne voisivat jäädä paikalleen talveksi ja kevääksi aina uusien taimien istuttamiseen asti. Yleensä ne jäävät talvella henkiin, ovat lumen taustalla kauniit ja alkavat keväällä kasvaa lehden kainaloista uusia tuoreita versoja, joita on hyödyllistä kerätä ruoaksi. Jos jänikset pääsevät talvella niihin käsiksi, niin puutarhurin vahingoksi ja pupujen iloksi ne menevät jänisten mahoihin.

Valko-, puna- ja kurttukaalin, kukkakaalin, ruusukaalin, parsakaalin ja kyssäkaalin siemenet on parasta kylvää yksitellen kylvökasetteihin ja antaa niiden kasvaa niissä rauhassa ulos istuttamiseen asti. Jos kylvökasetteja ei ole, pienet taimet pitää istuttaa uudelleen pieniin ruukkuihin yksitellen. Taimet voi istuttaa ulos jo toukokuun alussa. Varmuuden vuoksi ne katetaan kateharsolla.

Lantuntaimet voi esikasvattaa, mutta siemenet voi myös kylvää suoraan kasvupaikkaan. Esikasvatetuista taimista saa satoa huomattavasti aikaisemmin. Avomaakylvön osalta taimia tulee ehdottomasti harventaa.

Maustekasvit

Kaikenlaisten maustekasvien siemenet tulee myös kylvää nyt. Monivuotisista kasveista sitruunamelissa, ryytisalvia, timjami, piparminttu, niittysuolaheinä, rosmariini, liperi, laventeli, mäkimeirami, tuoksuruuta, iisoppi, rakuuna ja aitokissanminttu. Niiden kaikkien siemenet itävät kauan ja taimetkin kasvavat pitkään. Älä masennu, ne voi istuttaa kasvupaikkaansa kesälläkin.

Yksivuotisista maustekasveista voisi esikasvattaa, mutta voi myös kylvää suoraan penkkiin, erilaisia basilikoita, kesäkynteliä ja maustemeiramia. Suositeltavaa on istuttaa ainakin osa näistä kasveista kasvihuoneeseen tomaatintaimien väliin. Koska ne ovat lämmöstä pitäviä maustekasveja, kasvihuoneesta saa suuremman sadon. Lisäksi ne antavat kasvihuoneeseen mukavaa mausteista aromia, varsinkin jos kasveja ohi kuljettaessa kosketetaan.

Ehdottomasti tulisi esikasvattaa myös osa salaateista. Siemeniä voi kuitenkin kylvää myös suoraan penkkiin. Nopeammin salaatinlehtiä saa ruoaksi esikasvatetuista taimista. Jos sinulla on kasvihuone, sinnekin tulisi muutamia siemeniä pistää multaan, siten salaatinlehtien käyttöaika pidentyy tuntuvasti. Ensin esikasvatetut, sitten kasvihuoneesta ja lopuksi avomaalta. Salaattiahan kuluu ruoaksi paljon.

Kesäkukat

Kesäkukat ovat monivuotisiin kasveihin verrattuina runsaskukkaisia koko kesän. Vaikka alussa niiden kanssa onkin enemmän työtä, tulos on sen arvoinen. Osa niistä vaatii esikasvattamista, osan voi kylvää suoraan kasvupaikkaan. Tässä tarkkailemme niitä lajeja, jotka kylvetään nyt ja joiden taimet pitää esikasvattaa.

Tsinnia eli oppineittenkukka on erittäin elegantti kesäkukka, jota meillä kasvatetaan kolmea lajia ja monia lajikkeita. Siemenet, jotka muistuttavat pieniä kuivuneita lehtiä, kylvetään huhtikuun alussa ruukkuihin pari-kolme kerrallaan. Siinä tapauksessa taimia ei tai tarvitse istuttaa uudelleen, mikä hidastaisi niiden kasvua. Sitä enemmän, että tsinnia ei siedä hyvin uudelleen istuttamista. Keski- ja Etelä-Amerikasta peräisin olevat kasvit ovat meillä kylmänarkoja ja siksi niitä voisi istuttaa ulos vasta toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa.

Samettikukat tunnetaan vaatimattomina, mutta erittäin runsaasti kukkivina kesäkukkina. Niitä on paljon lajeja ja lajikkeita. Voimakkaan tuoksunsa vuoksi niitä kasvatetaan myös tuholaisten torjujina, jossain määrin myös mauste- ja yrttikasveina. Pitkät ja ohuet siemenet kylvetään huhtikuun alussa ja taimet esikasvatetaan. Ne istutetaan uudelleen ensimmäisten aitolehtien ilmaantuessa. Niitä voi sijoittaa ruukkuihin monta kerrallaan. Samettikukat kasvavat voimakkaasti ja ne eivät ole myöskään ruukun koon osalta kovin vaateliaita. Taimet voi istuttaa ulos toukokuun toisella puoliskolla. Siihen mennessä ovat jo ensimmäiset kukatkin auenneet.

Kesädaaliat eroavat tarhadaalioista eli joriineista siltä osin, että ne eivät muodosta mukulajuurta ja niiden kasvukausi on yksi kesä. Molempien kukat ovat varsin samanlaiset, mutta kesädaaliat ovat matalakasvuisia. Kesädaalioita tulee keväällä esikasvattaa siemenistä. Siemenet itävät nopeasti, ja kasvukin on nopeaa. Istutetaan uudelleen aitolehtien ilmestyessä. Niitä voi istuttaa ruukkuihin myös pari kerrallaan. Esikasvatusaika on noin kaksi kuukautta. Siinä tapauksessa taimet ovat valmiit runsaaseen kukintaan. Jos istutat liian pienen taimen, et saa laadukasta kukkijaa.

Kiinanasteri on suorastaan pakollinen puutarhakukka. Voisiko syksyä kuvitella ilman sitä? Paitsi kukkapenkin koristeeksi kiinanasteri sopii loistavasti myös leikkokukaksi. Sopivassa ja hyvin lannoitetussa kasvupaikassa se kukkii, kunnes yöpakkaset sen lopettavat. Kiinanasteri-nimen se on saanut kiinalaisen ja japanilaisen alkuperänsä vuoksi. Se on myös ainoa yksivuotinen asterilaji, mutta siitä on varsin paljon lajikkeita. Yleensä ne ovat kerrannaiskukkaisia. Astereiden kasvuaika kukintaan asti on melko pitkä, ne kukkivat vasta kesän toisella puoliskolla. Vaikka siemeniä voikin kylvää suoraan penkkiinkin, kukinnan voi siirtää aikaisemmaksi taimia esikasvattamalla. Siemenet kylvetään mahdollisimman harvaan, sillä idut ovat fomoosin suhteen herkkiä. Jos huomaat, että ensimmäiset idut alkavat putoilla, kylvön voi pelastaa miedolla kaliumpermanganaattiliuoksella kastelemalla. Taimet istutetaan uudelleen ensimmäisten aitolehtien kehittyessä. Ulos taimet voi istuttaa toukokuun toisella puoliskolla. Kiinanastereita ei saa kasvattaa puutarhassa koko ajan samassa paikassa, koska mullassa helposti leviävät kasvisairaudet löytävät isotkin kasvit. Siksi joka vuosi tulee vaihtaa joko multaa tai kasvupaikkaa.

Yksivuotisista köynnöskasveista pitemmän esikasvatusajan vaativat mustasilmäsusanna ja kelloköynnös.

Mustasilmäsusanna on todella kauniskukkainen köynnöskasvi. Varsinkin sopivassa, lämpimässä kasvupaikassa se kukkii erittäin runsaasti. Vaatii tukemista, mutta sopii myös riippukasviksi. Isot siemenet itävät jopa kolme viikkoa. Ulos taimet istutetaan vasta kesäkuun alussa.

Kelloköynnös on hyvin kiehtova kesäliaani, jota voi kasvattaa joko seinän peitteeksi, tehdä kasvipyramidiksi tai kaareviksi porteiksi. Jos kesä on lämmin ja aurinkoinen, voit ihailla sen kauniita kukkia. Kylmänä ja vähäaurinkoisena kesänä voi sattua, että kukkia ei tulekaan, mutta kasvi itse on joka tapauksessa kaunis. Siten valitse sille mahdollisimman aurinkoinen ja tuulensuojainen kasvupaikka. Kylvä siemenet mahdollisimman harvaan, parasta olisi kylvää yksitellen joko kasetteihin tai turveruukkuihin. Tarvittaessa voit nostaa ne juuria vahingoittamatta isompiin ruukkuihin. Ulos taimet voi istuttaa vasta kesäkuun alussa.

Artikla:

Mitä siemeniä kylvetään huhtikuussa?

4. Huhtikuu 2022