Ulkona on kohta miinusasteita ja ulkokasvit lopettavat kasvukautensa. Niillä alueilla, joilla pakkaset eivät ole puutarhassa vierailleet, hyvin monetkin kukat kukkivat edelleen. Jotkut meillä kesäkukkina tunnetut, mutta kotimaissaan monivuotiset kasvit, pystyvät selviämään talvesta, jos ne nostetaan pakkasien edestä sisätiloihin talvilomalle.

Pelargonit

Pelargoneja kannattaisi ehdottomasti kokeilla. Keväällä ostetut taimet ovat kesän aikana kasvaneet isoiksi ja upeiksi, miksi ne pitäisi heittää pois. Nehän kasvavat vuosi vuodelta yhä tiheämmiksi ja niitä voi pitää vuosia elävinä ja kukkivina. Pelargoneja on melkoisen helppo säilyttää talven yli. Jätä kasvit ruukkuun tai parvekelaatikkoon, leikkaa päältä lyhyemmiksi noin 20 cm korkeiksi, kasta hieman ja säilytä tilassa, jossa on viileää ja vähintään hiukankin valoa. Jos et leikkaa kasveja vähävaloisessa tilassa, niistä tulee kitukasvuisia. Niillä ei ole elintoimintaan riittävästi valoa, versot jäävät heikoiksi ja kirvat hyökkäävät niihin mielellään. Ikkunallinen kellari tai viileä veranta ovat säilyttämiseen parhaita paikkoja, mutta myös ikkunallisessa porraskäytävässä tai muussa ikkunallisessa tilassa ne elävät talven yli. Paikkaan, minne pakkanen pääsee, niitä ei kannata viedä, sillä pelargoni kuolee jo ensimmäisissä pakkasasteissa. Talven aikana tulee huolehtia siitä, että ruukku ei kuivuisi kokonaan, välillä tulee kevyesti kastella, mutta liian kosteana ei ole myöskään hyvä, sillä kasvit voivat alkaa mädäntyä. Keväällä, kun aurinko alkaa paistaa enemmän ja kasvit aloittavat intensiivisemmin kasvunsa, tulee myös kastella enemmän ja pian myös alkaa lannoittaa. Mahdollisuuksien mukaan kasvit tulisi sijoittaa silloin valoisampaan paikkaan. Talven aikana kehittyneet versot ovat yleensä heikkoja ja pitkiksi venähtäneitä. Niitä voisi kevyesti leikata. Pelargonit voi tietysti myös syksyllä tuoda sisälle ikkunalle ja kasvattaa niitä kuin huonekasveja. Osa niistä kukkiin tällöin jopa koko talven.

Samalla tavoin tulisi toimia verenpisaroiden osalta.

Hortensiat

Ruukussa kasvaneita hortensioita olisi hyvin sääli heittää pois. Niitä on monessa suhteessa jopa helpompi säilyttää talven yli. Kasveja tulee leikata jonkin verran lyhemmiksi, kaikki lehdet pitää nyppiä pois ja ruukut asettaa ikkunattomaan tilaan. Mitä viileämpää, sitä parempi. Ei kuitenkaan sinne, minne pakkanen pääsee. Nollan lähellä oleva lämpötila, samoin pieni miinusaste, ei tavallisesti vahingoita kasveja. Keväällä, kun vihreät silmut alkavat varsissa paisua, tuo ruukut vaikkapa sisälle ikkunalle, sitä aikaisemmin ne alkavat kukkia. Hortensia kasvaa melko kauan, ennen kuin kukkasilmuja ilmestyy. Kunnollinen lannoitus hortensialle sopivalla happamalla lannoitteella auttaa kukkasilmuja kehittymään nopeammin.

Daaliat

Monissa paikoissa daaliat eli joriinit kukkivat upeasti edelleen. Niitä ei raaskisi mitenkään kitkeä. Silti tulee olla tarkkana, ettei mukuloita kaiveta mullasta ennen miinusasteita, jos olet päättynyt säilyttää kasvit seuraavaan vuoteen. Leikkaa daalioista ensin varret mataliksi ja kaiva sitten mukulat varoen maasta. Ravista varoen mukuloiden ympäriltä liiallinen multa pois, hiukan sitä voi jopa jättääkin, ja jätä mukuloille jäljelle parin sentin mittaiset varrenpäät. Aseta mukulat esimerkiksi muovisankoon, mutta älä peitä sitä. Sanko on hyvä siksi, että siellä mukulat eivät kuivu liikaa. Siten ne on helpompi myös nostaa säilytyspaikkaan – multa ei varise lattialle. Ne voi tietysti panna myös laatikoihin, joissa on muovikalvonpala alla. Valoa mukulat eivät tarvitse, eivätkä samoin viileyttä. Jos kellaria ei ole, niin pahvilaatikossa ne voi silti johonkin viileämpään nurkkaa sijoittaa.

Kannat

Viime aikoina kannat ovat saavuttaneet meillä suurta suosiota. Koska kesät ovat viime vuosina olleet lämpimämpiä, nämä eksoottiset kukat ovat alkaneet viihtyä meillä hyvin. Niitä käytetään yhä enemmän viherrakentamisessa ja myös kotipuutarhoissa. Valitettavasti niiden parissa on myös enemmän tekemistä. Ensinnäkin ne kukkivat ja kasvavat paremmin isoissa ruukuissa, joissa multa lämpenee nopeammin ja paremmin. Talven yli säilytettäviksikin ne tulisi jättää samaan ruukkuun. Se vaatii tietysti jonkin verran ponnistelua, sillä yleensä ruukut ovat multineen isoja ja painavia. Pihalle niitä ei kuitenkaan voi talveksi jättää, sillä pakkasessa kannojen mukulat tuhoutuvat. Siksi niiden ruukut tulee viedä rakennukseen, jossa on plusasteita. Kasvit leikataan maanpintaa myöten. Pari kertaa talven aikana näitä ruukkuja tulisi myös kastella. Valoa ne tarvitsevat vasta sitten, kun ruukusta alkaa kasvaa vihreitä versoja.

Miekkaliljat ja ruostekukat

Miekkaliljojen ja ruostekukkien sipulit tulee nyt kaivaa maasta, puhdistaa ja asettaa talviunille rasioissa. Viileämpi kaapinnurkka sopii siihen oikein hyvin. Älä vain unohda niitä sinne kesäksi.

Maustekasvit

Joitakin maustekasveja voisi talven käyttöä varten tuoda ruukussa sisälle kasvamaan. Rosmariini, joka kesällä ollut ruukussa, kasvaa sisällä hyvin edelleen. Penkistä otettuna se tahtoo sisälle tuotuna kuivua. Timjami kasvaa sisällä hyvin talvellakin. Kähäräpersiljaa voi pitää ikkunalaudalla jopa hyvin näyttävänä. Sen mukula on kuitenkin iso ja kasvi vaatii istuttamiseen syvän ruukun.

Artikla:

Millaisia kukkia kannattaa säilyttää talven yli ja miten?

20. Lokakuu 2021