Selvitä syyt siihen, miksi huonekasvit menettävät kauneutensa ja terveytensä, ja auta lemmikkejäsi!
Huonekasvien kasvuhäiriötä aiheuttavat epäedulliset olosuhteet ja väärä hoitokäytäntö. Oireilun syitä on usein melko vaikeaa tarkalleen diagnosoida, sillä samanlaisia ongelmia – esimerkiksi kellastuvia lehtiä ja ruskehtavia lehden reunoja – voivat aiheuttaa useat eri seikat. Jos on selvää, mikä kasvia vaivaa, tilanteen korjaaminen paremmaksi onnistuu.
Kasvi alkaa näivettyä. Syyt: liiallinen tai liian vähäinen kastelu; kalkkipitoinen vesi; trooppisten kasvien osalta viileä paikka; viileästä pitäville kasveille tila on talvehtimiseen liian lämmin.
Varret mätänevät mullan rajassa. Syyt: kasvia on kasteltu tai lannoitettu liian paljon.
Versot ovat pitkiä ja heikkoja. Syy: liian pimeä ja lämmin paikka.
Kasvi on jäänyt kitukasvuiseksi. Syy: kasvia on kasteltu liian vähän tai kasvukautena lannoitettu vähän, tilassa on kasville epäsopiva lämpötila, kasvi on ollut liian kauan uudelleen istuttamatta ja mullan ravinteet ja humuspitoisuus on käytetty loppuun.
Jos silmut:
- varisevat, tilassa on liiallista lämpötilan vaihtelua, vetoa, se on liian lämmin, liian vähän valoa, multapallon on annettu kuivua, kasvin asentoa valon suhteen on muutettu.
- eivät avaudu: ilmankosteutta on vähän, veden- ja ravinnonpuute.
Ongelmat kukintojen suhteen:
- Kukintoja ei muodostu tai muodostuu vähän: kasvia on lannoitettu vähän, lannoite on ollut liian typpipitoista, kasville ei ole annettu lepokautta, väärät valo- ja lämpöolosuhteet.
- Kukkavarret jäävät lyhyiksi: multapallon on annettu kuivua; mullassa ei ole ravinteita; väärä multa; suuri lämpötilan vaihtelu, liian viileä paikka kukkavarsien pidentymisen aikaan, väärä hoito lepoaikaan (esim. syklaamilla, ritarinkukalla).
- Kalpea kukan väri: paikka on liian pimeä ja lämmin.
Jos lehdet:
- kellastuvat,kasvupaikka on liian pimeä, liian lämmin tai liian viileä, kasvia on lannoitettu vähän tai väärin, tilassa on vetoa, lehti on yksinkertaisesti elänyt oman aikansa.
- varisevat,on kasteltu liian vähän tai liian paljon, valoa ei ole riittävästi, lämpötila vaihtelee äkillisesti, huoneessa on toisinaan vetoa, ilma on liian kuivaa, paikan äkillinen vaihtaminen on häirinnyt kasvia paljon.
- jäävät pieniksi, kasvia on lannoitettu vähän tai kasvupaikassa ei ole riittävästi valoa.
- reunat ruskistuvat, kasveja on kasteltu liian vähän, on lannoitettu liian vähän tai liikaa, valoa ei ole riittävästi tai keskipäivän voimakas aurinko vahingoittaa, ilma on liian kuivaa, multa on ns. käytetty loppuun, juuret ovat jatkuvasti märässä ympäristössä (syynä seisova vesi ruukun alustalla tai tukkeutunut ruukun reikä).
- kärjet ruskistuvat, ilma on liian kuivaa, valoa ei ole riittävästi tai kasvia on lannoitettu liikaa.
Lehtien väri muuttuu
- Lehti muuttuu kellertäväksi ja vihreäksi jää vain ruotien ympärys: syynä voi olla kalkkipitoinen kasteluvesi tai kalkkipitoinen (liian emäksinen) multa, huonosti, maatunut multa, veto, kylmäshokki ikkunalaudalla, liian pieni kasvupaikka, multapallo on kuivunut tai jatkuvasti liian märkä.
- Kirjavalehtiset kasvit muuttuvat vihreiksi: paikka on liian pimeä, kasvia on lannoitettu liikaa typellä.
- Lehdet muuttuvat punaisiksi: kasvia on lannoitettu väärin (liian vähän fosforia ja liian paljon typpeä), kylmä kasvupaikka (esim. lehti- ja joulukaktuksella, paikka on liian suorassa auringonvalossa (häiritsee esim. begoniaa, kirjotähteä, sarviaaloeta).
Läiskiä lehdillä
- Vaaleahkoja läiskiä: suihkutettu erittäin kalkkipitoisella vedellä.
- Ruskeita tai vaaleita, joskus läpinäkyviä tai sisään painuneita läiskiä: syynä auringonpolttamat (paavalinkukalla, begonioilla, kaktuksilla, orkideoilla).
- Rakkomaisia, läpinäkyviä, terävärajaisia läiskiä, osittain korkkimaisia: kasvia on suihkutettu kirkkaassa auringonpaisteessa.
- Ruskistuneita kasvuja:jos lehdillä on harmahtavan ruskeita kyhmyjä, nystyjä tai juovia tai soluryhmien kuoleman seurauksena on lehtiin syntynyt reikiä, syynä voi olla liian kostea multa ja/tai ilma, viileä paikka, vähäinen valo, liian pieni ruukku, liiallinen lannoitus (esim. kliivialla, anopinkielellä).
Artikla: