Ensimmäisten kylvöjen aika on kohta käsillä. Tarkasta kylvövarusteesi – onko kaikki tarvittava olemassa, jotta taimien esikasvatus sujuu miellyttävästi ja mukavasti?

Kylvölaatikkona voi tietysti käyttää kaikenlaisia muovirasioita ja taimia voi kasvattaa jogurttipurkeissa, mutta jonakin hetkenä se kyllästyttää, ja haluaisi toimia mukavammin ja siistimmin. Harrastuspuutarhureille tarkoitetut nykyaikaiset kylvötarvikkeet tekevät taimien kotona kasvattamisesta hyvin helpon ja näyttävänkin. Kotiin ostettuja kylvölaatikoita voi käyttää toistuvasti seuraavinakin vuosina.

Mitä tulisi varata itselle alkavaa kylvökautta varten valmiiksi?

Turvetabletit

 Ikävää uudelleen istuttamista ei tarvita, kun kylvät siemenet yksitellen tai kaksittain turvetablettiin. Saatavana on sekä isompia että pienempiä ”nappeja”. Turvetablettien lisäksi on myyntiin tullut myös kookoskuitutabletteja.

Kun tiiviiksi puristettu kuiva tabletti imee itsensä täyteen vettä, siitä tulee ison lankarullan korkuinen pikkutynnyri. Sitten siihen pitää istutuspuikolla tai kynällä tehdä sopivan syvyinen reikä ja painaa siemen sisään. Valitse siemenen koon mukaisesti pienempi tai isompi tabletti. Turvonneet tabletit voi sijoittaa kylvölaatikkoon vierekkäin.

Turvetabletissa kasvaneet taimilapset on erittäin mukava istuttaa uudelleen isompaan ruukkuun: ne tulee yksinkertaisesti nostaa sinne ”kasvusäiliöineen”.

Tabletteja voi periaatteessa käyttää kaikkien vihannesten, maustekasvien ja kesäkukkien kylvämiseen, ennen kaikkea ne sopivat kuitenkin isommille siemenille, kuten kurkulle, kurpitsalle, kesäkurpitsalle, melonille ja vesimelonille.

Tabletit ovat erittäin hyviä chileille ja paprikalle, jotka eivät pidä uudelleen istuttamiseen liittyvästä juurten häiritsemisestä ja joiden nuoret taimet voivat jäädä kärsimään.

Luonnollisesti tomaattejakin voi kylvää tabletteihin, sillä tuore tomaatinsiemen itää lähes sataprosenttisesti.

Katso aina pakkauksesta, miten kauan siemen on kylvökelpoinen. Vanhemman siemenen itämiskyky on heikentynyt ja kaikki siemenet eivät idä. Siinä tapauksessa on järkevämpää kylvää suoraan rasioihin tai kylvölaatikkoon ja välttää tablettien tuhlaamista siemenille, jotka eivät sitten idäkään.

Sisäkasvihuone turvetabletteineen

Kylvötabletteja voi ostaa pakkauksessa, kappaleittain ja myös läpinäkyväkantisessa muovirasiassa, joka onkin tarkoitettu sisäkasvihuonetta varten. Viimeksi mainittu vaihtoehto on erittäin mukava kokonaisuus: kaadat vain hieman vettä pohjalle, annat tablettien turvota ja kylvät. Ei minkäänlaista mullan kanssa peuhaamista.

Tällaisia ovat esimerkiksi sisäkasvihuone Jiffy 12 -turvetabletein ja sisäkasvihuone Victoria 6 turvetabletein.

Turveruukut ja –kasetit

Turveruukut helpottavat samoin taimien esikasvatusta. Turveruukussa tai turvekasetissa kasvaneen taimen voi pistää ruukkuineen suoraa lopulliseen kasvupaikkaansa kasvihuoneessa tai avomaalla. Taimen juuret ovat turvallisesti ruukussa eivätkä vahingoitu istuttamisen yhteydessä. Turveruukut- ja kasetit täytetään sopivalla mullalla, esimerkiksi Compon kylvö- ja maustekasvimullalla tai verkottomilla turvetableteilla, joista paisuu veden kanssa kosketuksessa turveruukullinen substraattia.

Turveruukussa kasvaneita taimia uudelleen istutettaessa alkaa turpeesta puristettu kuori kosteassa mullassa heti hajota ja se on pian kadonnut juuripallon ympäriltä. Ennen multaan panemista kannattaa turveruukkua kuitenkin vähän repiä rikki, jotta juuret voisivat nopeammin tunkeutua ympäröivään multaan.

Muoviset kylvökasetit

Käytännöllistä on myös kylvökasettien käyttäminen. Kylvökasetin pienessä kammiossa kasvamalla taimelle muodostuu kompakti juuripallo. Sen ansiosta taimen alun saa kasetista helposti käsiin. Isompaan astiaan istutettaessa juuret eivät vaurioidu ja taimi ei jää kärsimään.

Kookosmulta

Kylvö- ja uudelleenistutusmultasäkit ovat varsin raskaita, niiden sijasta voi ostaa vaikkapa pienen ja kevyen kookosmultabriketin. Kun siihen kaadetaan kotona vettä, kookoskuitu alkaa silminnähden paisua. Tiiliskiven kokoisesta briketistä saa suuren sangollisen mukavaa multaa taimien kasvattamiseen.

Kookosmulta on saatu pienityistä kookospähkinän kuorista. Turvemultaan verrattuna se imee ja säilyttää vettä paremmin ja sitä tulee kastella harvemmin. Ilmavassa kookosmullassa kehittyy kaunis juuristo ja taimet kasvavat paremmin.

Istutussäkki

Mukava mahdollisuus on käyttää Jiffy-istutussäkkiä, jossa on kuivaa, kokoon puristettua kookoskuitua. Säkki painaa vain 1,5 kg ja sen jaksaa vapaasti kantaa kaupasta käsinkin. Näyttävää säkkipenkkiä on hyvin helppo käyttää. Leikkaa säkkiin merkityn pisteviivan mukaan istutusreiät ja kaada kookosharkkoon vettä. Kookoskuidut alkavat silminnähden paisua ja täyttävät nopeasti koko kuoren. Vettä kuluu noin kahdeksan litraa. Kuin ihmeen voimasta on kolmen litran kovasta harkosta tullut 20 litraa mukavaa ja kuohkeaa substraattia. Jos se tuntuu kuivalta, kaada vettä lisää, jotta kookosmullasta tulisi perusteellisen kosteaa. Ja sitten voitkin alkaa kylvää tai istuttaa.

Kookosmultaan (pH 5,5 ̶ 6,5) on sekoitettu hitaasti liukenevaa starttilannoitetta. Kun taimet ovat kasvaneet isommiksi, vihannekset ja kesäkukat vaativat ehdottomasti lisälannoitusta. Älä kastele säkkipenkkiä liikaa! Älä myöskään anna kookosmullan koskaan kuivua läpeensä. Pakkauksessa oleva kuiva kokoon puristettu kookosbriketti (edessä) paisuu veden lisäämisen jälkeen kivaksi pyöreäksi ”penkiksi”. Kasvusäkkiin voi perustaa pienen maustekasvitarhan tai siinä voi esikasvattaa mukavasti myös vihannes- ja kesäkukkataimia.

Istutuslapiot

Kasvuturpeen ja mullan parissa puuhatessa tarvitaan hyviä istutuslapioita. Yksi niistä voisi olla isompi ja toinen pienempi. Isommalla on hyvä täyttää kylvölaatikoita ja suurempia ruukkuja, pienempää tarvitaan pienempiä ruukkuja ja kasetteja varten. Parasta olisi, jos istutuslapiossa olisi myös mitta-asteikko syvyyden mittaamiseen.

Sisäkasvihuone

Minikasvihuoneessa on erittäin mukava taata kylvöille paremmat itämisolosuhteet ja huolehtia pienistä taimien aluista. Kannen alla on lämpimämpää ja ilma on kosteampaa, tuuletusta varten kansi on helppo nostaa pois päältä.

Monissa uudenlaisissa ikkunalautakasvihuoneissa on nokkela ja tehokas tuuletusjärjestelmä: ylhäällä on liukusäätimellä varustettu tuuletusaukko, alareunassa kaksi lovea. Se saa ilman liikkumaan: alta sisään ja ylhäältä ulos, ja niin ilma ei muutu liian kosteaksi ja kondenssivettä ei aiheudu.

Minikasvihuoneita on saatavana myös sarjana, jonka kaikki osat – monen kokoiset kasvutalot ja niiden osat (alustat, kasvuastiat ja kannet) – sopivat keskenään moduulijärjestelmänä yhteen. Esimerkiksi suurimman kasvutalon sisään voi panna monta pienempää kasvuastiaa ja kattaa ne kaikki yhdellä kannella. Aivan kuin harrastuspuutarhurin lego!

Artikla:

Kylvökausi alkakoon!

25. Tammikuu 2022