Joka kevät myyntiin tulee suuri valikoima sipulikukkia, juurimukuloita ja monivuoristen kasvien juuria pikkupakkauksessa. Sipulit ja juurimukulat pannaan multaan keväällä, mutta syksyllä ne pitää kaivaa esiin ja säilöä viileään paikkaan, jos haluat säilyttää ne. Miinusasteissa sipulit ja daalian juurimukulat tuhoutuvat. Monivuotisten kasvien juuret jäävät talveksikin kasvupaikkoihinsa. Nämä kaikki tulevat myyntiin jo maaliskuussa, vaikkakin ulos istuttamiseen on aikaa vielä kaksi, kolme kuukautta. Mitä niiden kanssa sitten niin kauan tehdään?
Miekkaliljat
Aluksi miekkaliljoista, joiden lajikevalikoima on varsin suuri. Ettei jäisi kauneimmista lajikkeista ilman, on välttämätöntä ostaa mieluisat ajoissa. Sipuleillehan ei tapahdu mitään, vaikka ne jäisivät vain sisälle odottelemaan. Siinä tapauksessa aseta ne mahdollisimman viileään ja pimeään paikkaan. Nosta ne lämpimään ja valoon huhtikuun puolivälissä, niin herätät sipulit talviunestaan ja vähitellen niistä alkaa kehittyä vihreitä pikkupäitä. Vielä nokkelampaa on istuttaa sipulit ruukkuihin ja antaa niiden alkaa kasvaa. Ruukkuun sipulit voi panna vaikka yksitellen tai sitten monta yhdessä, laskien, että sipulien väliin jää muutama sentti. Peitä sipulit 4-5 cm paksuisella multakerroksella. Asettamalla ruukut auringonvaloon, esim. ikkunalaudalle, sipulit alkavat kasvattaa hyvin lehtiä ja kun tulee aika istuttaa ne, olet jo saavuttanut kauniit taimet, jotka kasvavat ulkona nopeasti edelleen. Miekkalilja on kylmänarka kukka ja ennen toukokuun loppua niitä ei ole järkevää viedä ulos. Näin esikasvatetut kasvit alkavat myös kukkia paljon aikaisemmin. Jos panet esikasvattamattoman sipulin multaan, sen voi tehdä vasta toukokuun ensimmäisellä puoliskolla ja silloin kuluu jonkin aikaa, ennen kuin lehdet alkavat kasvaa sipulista ulos. Kukinta voi silloin jäädä aivan syksyyn, varsinkin jos kesä on viileä. Ruukussa esikasvatetut taimet tulee ottaa ruukusta varoen yhdessä mullan kanssa. Ruukun mullan tulee olla kosteaan, niin se ei hajoa juurten ympäriltä pois. Jos juuret ovat todellakin kasvaneet liian tiiviiksi ryppääksi, niitä voi hieman harsia auki. Yleensä sipulit voisivat jäädä kasvupaikassa noin 10 cm syvyyteen. Miekkaliljat rakastavat runsaasti ravinteita sisältävää multaa, siinä ne kukkivat myös runsaimmin. Kasvupaikan pitää olla mahdollisimman auringonpaisteinen. Sekoita multaan ehdottomasti kukkalannoitetta. Kesällä kasvun aikaan kastele kohtuullisesti, pari kertaa yhdessä kastelulannoitteen kanssa. Yleisesti miekkaliljat rakastavat pikemmin kuivaa kuin kosteaa kasvupaikkaa. Halutessasi voit jättää miekkaliljat myös kasvamaan ruukkuun, mutta silloin niitä tulee lannoittaa erityisen huolellisesti. Ruukussa ne koristavat kauneudellaan terasseja ja parvekkeita erittäin hyvin.
Daaliat eli joriinit
Myynnissä olevat suuret daalian juurimukulat istutetaan puutarhaan keväällä ja kaivetaan pois syksyllä. Juurimukulat ovat meillä kylmänarkoja ja ne eivät talvehdi ulkona. Valitsemalla itsellesi lajikkeita, tutki, ovatko kyseessä suuri- vai pienikasvuiset. Sen mukaan niille tulee valita kasvupaikka. Suosi juurimukuloita valitessasi mahdollisimman isoja ja kiinteitä, monisilmuisia (jos ne näkyvät pakkauksesta). Kun olet oston suorittanut, avaa pakkaus ja aseta juurimukula heti lämpimään valoon. Jos juurimukula on kuivunut kokoon, pane se lämpimään veteen paisumaan jopa kymmeneksi tunniksi. Silmut alkavat lämpimässä huoneessa vähitellen kehittyä ja voit jättää ne siten kehittymään puutarhaan istuttamista varten. Jos taas istutat juurimukulan ruukkuun, saat samoin oikeaan aikaan mennessä reippaan taimen. Näin esikasvatetut kasvit alkavat myös aikaisemmin kukkia. Juurimukulan ei tarvitse ruukkuun istutettaessa suinkaan olla syvällä mullassa, vaan riittää, että multa peittää juuren alta ja päältä parin sentin mitalta. Jos vihreä taimen pää on näkyvissä, se voisi jäädä mullasta ulos. Kastella pitäisi kohtuullisesti, ja multa voisi mieluummin olla kuiva, kuin liian kostea. Myöhemmin, jo ulos vietäessä, juurimukula tulisi kuitenkin istuttaa syvemmälle. Daaliat ovat kevätpakkasten suhteen erittäin arkoja, liian aikaisin niitä ei saa ulos viedä. Istuttaa voi vasta toukokuun lopussa, kun multakin on riittävästi lämmennyt. Jos on pelättävissä yöpakkasia, taimet tulee ehdottomasti peittää kateharsolla. Daalia haluaa kasvaa aurinkoisessa kasvupaikassa, muuten se alkaa kasvattaa runsaan lehdistön ja kukkia kehittyy vähän. Daaliat rakastavat erittäin orgaanista lannoitetta, joko laholantaa tai kompostia. Hieman kivennäislannoitetta edistää kukintojen kehittymistä, mutta liikaa ei kannata käyttää. Vähän täyslannoitetta voisi sekoittaa multaan ennen istuttamista. Kasvun aikana taimia tulee sen sijaan kastella runsaasti. Ne pitävät erittäin paljon siitä, että suihkutat vettä myös lehdille, varsinkin kuumana kesäpäivänä.
Liljat
Vaikka liljojen istutusaika onkin syksyllä, meidän kauppoihimme tulee iso valikoima erilaisia liljalajikkeita myös keväällä. Kauniita lajikkeita on paljon, uusimmat niistä jopa kerrannaiskukkaisia. Keväällä istuttamisen yhteydessä voi sattua, että ne eivät ensimmäisenä vuonna kuki, mutta seuraavina vuosina varmasti. Liljat voi panna ulos multaan jo varhain, heti kun multa on sulanut ja kuivunut. Sipulit eivät ole kylmänarkoja. Sipulien istutussyvyys riippuu paljon lajikeryhmästä. Esimerkiksi trumpettililjan sipulit pitää istuttaa sipulin korkeuden kolminkertaiseen syvyyteen, madonnanlilja (Lilium Candidum) taas niin, että sipulin huippu jää hieman mullan pinnan alapuolelle. Siksi on suositeltavaa noudattaa pakkauksessa olevaa tietoa huolellisesti. Liljoja voi esikasvattaa myös ruukuissa, istuttaen sipulit niihin heti ostamisen jälkeen ja pitäen niiden ruukkuja lämpimässä, esimerkiksi etelän puoleisella ikkunalaudalla.
Begoniat
Begoniat, jotka tulevat myyntiin pakkauksessa, ovat pääasiassa mukula- ja riippubegonian mukuloita. Koska begonian kasvuaika kukintaan asti on pitkä, jopa 3 kuukautta, sen mukulat on järkevää istuttaa ruukkuun heti ostamisen jälkeen. Kesäkuussa, yöpakkasten päätyttyä, voi jo kukkivat kasvit siirtää ulos. Mukulat tulee panna keskikokoiseen ruukkuun niin, että niiden huippu jää mullan kanssa samalle tasolle. Yksi mukula kuhunkin ruukkuun. Multa ei saa olla ruukussa kasvun aikaan liian kosteaa, sillä kasvi voi alkaa mädäntyä. Kastellaan sitten, kun multa on jo melko kuivaa. Lisää kasteluveteen ajoittain kukkiville kasveille tarkoitettua lannoitetta.
Kruunuvuokko
Kruunuvuokko eli Anemone coronaria on ihmeen kaunis kukka, jonka pienet kuivuneet mukulat vaativat ennen istuttamista vedessä liottamista. Sen jälkeen ne voi heti huhti-toukokuussa istuttaa multaan. Mullan pitää tietysti olla pehmeää ja kuivunutta. Istutussyvyys on noin 5-8 cm. Koska kruunuvuokon kukat ovat isoja, niitä on eri värejä ja kasvi kasvaa noin 40 cm korkeaksi, sipulit tulisi istuttaa noin 10 cm välein.
Kanna
Kannat ovat hyvin elegantteja ja upeita kukkia. Vaikka ne ovatkin tropiikista peräisin, niiden kasvattaminen onnistuu meilläkin, kun ne istutetaan ulkona mahdollisimman lämpimään ja tuulensuojaiseen paikkaan. Niitä voi kasvattaa onnistuneesti myös suuressa kontissa. Juuret pitää ehdottomasti esikasvattaa istuttamalla ne huhtikuussa joko isoon ruukkuun tai laatikkoon, peittämällä ne ravinnepitoisella mullalla tai lannoitetulla turpeella. Vasta sitten, kun kasvin päät pistävät nenänsä mullasta esiin, tulee aloittaa myös kevyt kasteleminen. Ulos ne voi nostaa silti vasta yöpakkasten jälkeen ja ei ennen kesäkuun puoltaväliä. Ennen niitä pitäisi vähitellen totuttaa viileämpään ilmaan nostamalla ne päiväksi ulos ja yöksi sisälle. Jos haluat säilyttää kannojasi vuosien ajan, juuret tulee ehdottomasti talveksi nostaa tilaan, jossa on plusasteita. Jos kasvatat niitä kontissa, niin leikkaa päälliset pois kevyen yöpakkasen jälkeen ja nosta kontti säilytyspaikkaan. Huolehdi talvella siitä, että ruukut eivät kuivu täysin. Jos kasvatit kannoja kukkapenkissä, leikkaa päälliset pois ja kaiva juuret syksyllä mullasta esiin. Aseta ne joko laatikkoon tai vielä mieluummin isoon ruukkuun, ja peitä joko mullalla tai karikkeella, jotta juuret eivät kuivuisi täysin.
Iiristen sipulit eivät pelkää kylmää ja voi istuttaa ilman esikasvattamista suoraan multaan huhtikuun loppupuolella.
Freesian sipulit tulee ehdottomasti esikasvattaa ja ne onkin parempi istuttaa heti joko parvekelaatikkoon tai suureen ruukkuun ja jättää sinne myös kesäksi.
Leinikeistä meillä on myynnissä aasianleinikin ihmeen kauniit kerrannaiskukkaiset lajikkeet. Niiden kuivuneita maavarsia pitää ennen istuttamista liottaa vedessä muutama tunti. Kun ne ovat paisuneet, ne istutetaan siten, että haarat jäävät alaspäin. Paras istutusaika on toukokuun alussa. Esikasvattaa ei tarvitse. Vältä kasvupaikassa liiallista kosteutta, varsinkin kasvun alkuvaiheessa. Jos haluat säilyttää ne yli talven, maavarret tulee syksyllä kaivaa esiin ja säilyttää viileässä ja pimeässä tilassa.
Kalloja ostaessasi valitse mahdollisimman iso mukula, niin saat enemmän kauniita kukkia. Kallat pitäisi ehdottomasti esikasvattaa. Helpointa on jättää ne kesäksi joko laatikkoon tai isoon ruukkuun. Ulos istuttaessasi valitse mahdollisimman lämmin puolivarjoisa paikka. Kallan mukula istutetaan multaan siten, että mukulan kuperampi puoli jää alaspäin ja koverampi puoli, josta lehdet kasvavat esiin, ylöspäin. Istutetaan noin 4 cm syvyyteen. Kastelu aloitetaan vasta sitten, kun idut ovat ilmestyneet. Kalla haluaa paljon ja säännöllistä lannoittamista.
Ruostekukat (Crocosmia eli Montbretia) ovat hyvin runsaasti kukkivia kauniita kukkia, jotka sopivat hyvin myös leikkokukiksi. Niiden sipuleita ei tarvitse esikasvattaa. Sipulit istutetaan multaan huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa noin 8-10 cm syvyyteen. Tavallisesti sipulit kaivetaan syksyllä esiin ja niitä säilytetään kuivassa ja lämpimässä paikassa.
Pikkupakkauksissa on lisäksi myynnissä lukuisia erilaisia eksoottisia kasveja, kuten kriinumi, keijunlilja, neidikki, amarine ym., joita yleensä kasvatetaan ruukkukasveina sisällä. Keskikesällä nämä ruukut voi nostaa myös ulos.
Oman erillisen ryhmänsä muodostavat monivuotiset kasvit, jotka istutetaan pysyvään kasvupaikkaansa ja joita hoidetaan kuten puutarhan muitakin monivuotisia kukkia. Koska nekin tulevat myyntiin varhaiskeväällä, on olemassa vaara, että niiden juuret yksinkertaisesti kuivuvat pakkauksessa. Siksi juuria ostettuasi pidä niitä pari tuntia lämpimässä vedessä ja sitten istuta suoraan kukkaruukkuun tai laatikkoon tai lämpimään kasvihuoneeseen. Näin myydään jaloangervoja, salkoruusuja, pikkusydämiä, päivänliljoja, siperiankurjenmiekkoja, kuunliljoja, pioneja, leimuja, lupiineja ym. Kastele ja huolla niitä ulos istuttamiseen asti.
Katso kaikki keväällä myynnissä olevat sipulikukkamme, juurimukulamme ja monivuotiset kukkamme.
Artikla: