Vihannekset

Aloitamme siitä, mitä voi kasvattaa lämmittämättömässä kasvihuoneessa. Ensinnäkin on vielä viimeinen mahdollisuus kylvää paprikan ja chilin siemenet. Niiden siemenet itävät kauemmin kuin tomaatinsiemenet ja niiden kasvuaika ensimmäisiin hedelmiin asti on pitempi. Siementen itämisaika riippuu myös paljon siitä, miten vanha paprikansiemen on. Siinä missä se ei ole tomaatilla kovin tärkeää, niin paprikalla varmasti on. Vanhemmat siemenet itävät huomattavasti kauemmin. Paras substraatti, mihin kaikki siemenet voi kylvää, on kylvömulta tai kylvöturve. Kylvömullan lannoitepitoisuus on alhaisempi kuin kasvuturpeen, ja siksi se on herkille iduille turvallisempi. Tärkeää on, että siemeniä ei kylvettäisi liian syvälle. Mitä syvemmälle kylvetään, sitä kauemmin itäminen kestää, sillä pienen idun tulee läpäistä turvekerros ja lopulta se voi jopa tuhoutua. Turvekerros siemenen päällä saa olla enintään 1 cm. Sekä chilin että paprikan juuret ovat erittäin herkkiä uudelleen istuttamisen suhteen. Siksi on suositeltavaa kylvää siemenet joko turvetabletteihin tai turvekasetteihin. Tai sitten pari siementä kerrallaan pieniin ruukkuihin. Heikompi taimi tulisi myöhemmin poistaa ja jättää yksi niistä kasvamaan edelleen. Kun aitolehdet jo ilmaantuvat, kasvit pitää juuriin koskettamatta istuttaa isompiin ruukkuihin. Sieltä edelleen ne istutetaan jo kasvupaikkaansa kasvihuoneeseen. Koska paprika on hyvin kylmänarkaa, niin kasvihuoneen lämmönpitävyydestä riippuen ne viedään sinne joko toukokuun keskellä tai toukokuun lopussa.

Tomaatinsiementen kylvöaika on juuri nyt saapunut. Kuten edellä mainittiin, tomaatinsiemenet itävät erittäin hyvin ja siksi koko pakkauksen sisältöä ei kannata käyttää. Varaa muutama siemen enemmän kuin se määrä, jonka kasveja tarvitset, ja valikoi myöhemmin kasveista vahvimmat. Elinvoimaisimmat idut antavat sittemmin myös aiemman ja suuremman sadon. Tomaatinsiemeniä voi kylvää yhteen astiaan ja myöhemmin siirtää sitten yksittäin ruukkuihin. Pitkälle levinneitä juuria on suositeltavaa jopa hieman lyhentää. Jos taimet ovat liian venyneitä, istuta ne uudelleen syvemmälle, jopa puolet pikkuvarresta voi jäädä turpeen sisään. Myös jo kasvihuoneeseen istutettaessa voi pitkäksi venähtäneet varret upottaa osittain multaan. Tomaatti ei ole niin kylmänarka kuin paprika, ja sen voi istuttaa lämmittämättömään kasvihuoneeseen jo toukokuun ensimmäisellä puoliskolla. Tarkkaile kuitenkin säätiedotusta. Jos kylmät säät sattuisivatkin yllättäen tulemaan, taimet täytyy ympäröidä suojaharsolla. Varminta on kuitenkin viedä taimet kasvihuoneeseen toukokuun vasta keskivaiheilta alkaen.

Jos sinulla on jo kasvihuone, niin käytä sitä myös varhaisen salaattisadon saamiseen. Lehtisalaatit, kuten Grand Rapids, japaninkaali Mizuna ja kiinanpinaattikaali Pak Choi ovat suhteellisen hyvin kylmää sietäviä ja niiden siemenet voisi jo kohta kylvää multaan. Sama on retiisin osalta, retiisinsiemenkään ei pelkää kylmää ja antaa keväällä suhteellisen aikaisin ensimmäisen sadon. Pitkän kasvuajan salaatit, kuten Lollo Rossa, Frillice, roomansalaatti ja jäävuorisalaatit, esikasvatetaan sisällä. Kylvöjen tekemiseen onkin juuri nyt oikea aika. Koska tomaatin- ja paprikantaimet ovat alussa kasvihuoneessa melko pieniä, niiden välissä on oivallista kasvattaa salaatteja ja maustekasvien taimia. Tomaatintaimien kanssa yhdessä voi istuttaa myös jo isoja salaatintaimia. Hyvin pian voi kasvihuoneeseen kylvää pinaatin-, sinappikaalin– ja korianterinsiemeniä. Lämpimästä pitävä basilika kasvaa paremmin katetulla viljelyalueella. Osan siemenistä voisi esikasvattaa sisällä ja osan jättää suoraan kylvettäviksi. Sen voi kuitenkin tehdä vasta toukokuun keskellä. Ja avomaalle vasta kesäkuun alussa. Myös yksinkertaisesti ikkunalaudalta käytettäviksi kylvä siemenet nyt.

Kun puhutaan ikkunalaudalla kasvattamisesta, niin sinne voi jo sijoittaa paljon taimia. Nopeimmin saa vihreää vihanneskrassista ja vihreästä kevätsipulista. Nopeakasvuisia ovat myös sinappikaali ja korianteri. Kauemmin kasvavat tilli ja persilja. Älä kylvä niitä hyvin tiiviisti ja jätä taimet kasvamaan myös sinne astiaan. Uudelleen ei tarvitse istuttaa.

Avomaavihanneksista pisimmän esikasvatusajan vaativat purjo ja persilja. Niiden kylvöaika onkin nyt käsillä. Persiljan voi tosin myös kylvää suoraan kasvupaikkaan, mutta varhaisemman sadon saamiseksi esikasvata joitakin taimia. Kylvä molemmat kasvit harvaan, niin sitten ei ole myöhemmin tarvetta istuttaa niitä uudelleen.

Kukat

Kukista on viimeinen aika kylvää sinilobelian, tarhaverbenan, petunian, aina kukkivan begonian ja rusokin siemenet. Myös monivuotisten kasvien siemenet tulisi kylvää nyt. Monivuotiset kasvit kasvavat yleensä hyvin kauan, ennen kuin ne voi istuttaa ulos.

Sinilobelian sekä riippu- että pyöreäkasvuisten versioiden siemenet itävät tosin nopeasti, mutta kukkivaan kasviin asti ne kasvavat vähintään kaksi kuukautta. Lobeliansiemenet ovat pikkuruisia ja niiden kylvöjä ei peitetä. Näitä kylvöjä pitää kastella hyvin varoen, mieluummin suihkepullolla suihkutellen. Ruukkuihin ne voisi istuttaa uudelleen vasta silloin, kun on jo ilmaantunut monta aitolehteä. Kasvit istutetaan uudelleen pieninä kimppuina, ei yksitellen auki selvitettyinä.

Petuniankin siemenet ovat pienenpienet. Nekin kylvetään niin, että niitä ei peitetä. Siemenet itävät 2-3 viikkoa ja siksi on tärkeää tarkkailla, että kylvöt eivät kuivu. Sitä varten peitä kylvöt muovikalvolla tai lasinpalalla ja suihkuta niitä ajoittain vedellä. Kun ilmaantuu 2-3 aitolehteä, siirrä taimet pari-kolme kerrallaan sopivaan ruukkuihin ja kasvata edelleen sisällä. Ulos voi taimet istuttaa vasta isompien yöpakkasten päätyttyä. Riippuvien hybridipetunioiden siemenet ovat usein myynnissä rakeistetussa muodossa. Nämä rakeet painetaan kevyesti multaan ja rae ei ehdottomasti saa kuivua turpeessa täysin. Kylvä rakeet heti riittävän kokoiseen ruukkuun, niin jatkossa ei tarvitse istuttaa uudelleen. Kylvöstä kukintaan kuluu noin kolme kuukautta.

Aina kukkivan begonian kylvöjä ei myöskään peitetä turpeella. Toimitaan kuten petunian kylvöjen osalta. Kahden-kolmen aitolehden ilmaannuttua ne istutetaan uudelleen ruukkuihin pari kerrallaan.

Tarhaverbenan siemenet ovat samoin valossa itäviä, joten kylvöjä ei saa kattaa. Hoidetaan kuten edellä kuvattuja. Jo ruukkuun siirrettyjä taimia ei saa kastella liikaa, on olemassa vaara, että taimet alkavat mädäntyä.

Rusokin suvusta meillä kasvatetaan hehkurusokkia. Se on hyvin elinvoimainen ja pitkään kukkiva kasvi. Varhaisemman kukinnan saavuttamiseksi taimet voi esikasvattaa tai myös yksinkertaisemmalla tavalla kylvää toukokuun alussa suoraan multaan. Esikasvattaminen on helppoa, siemenet voi kylvää pari kerrallaan ruukkuihin tai tiiviimmän kylvön osalta istuttaa myöhemmin uudelleen.

Artikla:

Kevään ensimmäiset siemenkylvöt

15. Maaliskuuta 2022