Saa tietää, milloin ja miten tulisi huonekukkia istuttaa uudelleen, jotta ne pysyisivät terveinä ja kukkivina, ja miten varmistaa niille ihanteellinen

Kevät on lähes ovella, joka tarkoittaa, että huonekasvit alkavat nyt kasvaa rehevinä. Keväällä uudelleen istutetut kasvit juurtuvat hyvin ja saavat tuoreessa mullassa hyvän kasvuvauhdin. Paras aika huonekasvien uudelleen istuttamiselle on helmikuusta kesäkuuhun, kun kasvit kasvavat kaikkein intensiivisimmin.

Kaikkia huonekasveja ei tarvitse istuttaa uudelleen joka vuosi. Hiukan suurempaa ruukkua ja tuoretta multaa vaativat joka kevät nuoret ruohovartiset kasvit ja nopeakasvuiset lajit. Vanhemmat kasvit on järkevä istuttaa uudelleen 2-3 vuoden välein tai harvemminkin, tarpeen mukaan.

Kaktuksia ja muita mehikasveja voi samoin istuttaa uudelleen harvemmin. Istuta kukkiva kasvi uudelleen vasta kukinnan jälkeen. Kaktuksille sopii parhaiten erityinen kaktusmulta, kuten esimerkiksi Compon kaktusmulta tai Matogardin kaktusmulta.

Kasvi tarvitsee ehdottomasti isomman ruukun silloin, kun juuret alkavat tunkeutua ruukun pohjasta ulos. Uudelleen istuttamiseen on viimeinen aika silloin, kun kastelun aikana vesi juoksee liristen ruukusta suoraan alustalle – sellaisessa ruukussa ei ole enää lähes lainkaan multaa, juuripallo on sisältä tyhjä ja juuret kiertelevät tilanpuutteesta ympäri ruukun seinämiä.

Valitse uudeksi ruukuksi vain hieman suurempi: riittää, kun halkaisija on 3-5 cm isompi eli sormi mahtuu vanhan ja uuden ruukun reunojen väliin. Halkaisijaltaan hyvin suuri ruukku aiheuttaa kasville stressiä.

Yleiskäyttöinen huonekasvimulta sopii lähes kaikille kukkiville ja koristelehtisille kasveille. Erityisiä multasekoituksia on myynnissä saniaisille, kaktuksille, sitruskasveille, palmuille, orkideoille ja viherkasveille. Lähes kaikille huonekasveille sopii esimerkiksi Compo-kukkamulta.

Miten istutetaan?

  • Koputtele varoen kasvi juuripalloineen ruukusta ulos.
  • Poista varovasti juurten ympäriltä niin paljon vanhaa multaa, kuin mahdollista.
  • Jos juuret kasvavat ruukkua kiertäen ja ovat tiiviisti keskenään punoutuneet, yritä selvittää niitä auki.
  • Leikkaa kuivuneet, vaurioituneet ja sairaat juuret pois.
  • Pane ruukun pohjalle kerros kevytsoraa. Se imee itseensä liian veden ja juuret eivät kärsi ilman puutteesta.
  • Sekoita istutusmultaan pitkävaikutteista lannoitetta, niin kasvia ei tarvitse puoleen vuoteen lannoittaa. Moniin huonekasvimultiin on valmistaja jo lisännyt sitä. Tutustu ehdottomasti pakkauksen tietoihin, ettet lannoita kasvia liikaa.
  • Pane ruukun pohjalla olevalle kevytsoralle niin paljon multaa, että ruukun keskelle asetettu kasvi jää samalle korkeudelle, kuin millä se kasvoi entisessä ruukussaan.
  • Siten ala lisätä multaa juuripallon ympärille. Pane sitä pienissä erissä, välillä tiivistä kevyesti. Ruukkua voi myös ravistaa, jotta juurten väliin ei jäisi tyhjiä paikkoja.
  • Mullan pinnan pitää jäädä ruukun reunaa 1-2 cm matalammalle, jotta kasveluvedelle olisi tilaa.
  • Lopuksi kastele kasvi perusteellisesti niin, että vesi veisi multaosaset tiiviisti juurten ympärille.
  • Pidä uudelleen istutettua kasvia viikon ajan paikassa, jonne keskipäivän polttava aurinko ei paista.
  • Jos et sekoittanut multaan pitkävaikutteista lannoitetta, ala lannoittaa kasvia säännöllisesti noin kuukauden välein siitä alkaen, kun se on kunnolla juurtunut. Ensimmäisillä kerroilla lisää kasteluveteen lannoitetta suositeltua määrää hieman vähemmän.

Joitakin vinkkejä

  • Jos kasvia ei ole syytä istuttaa uudelleen tai se on liian suuri ja painava, korvaa päällimmäinen multakerros 2–3 cm syvyydeltä tuoreella mullalla. Sekin vaikuttaa virkistävästi.
  • Älä leikkaa saniaisen kuivuneita ilmajuuria pois, vaan kierrä ne juuripallon ympäri. Kuolleet juuret lisäävät hajotessaan multaan ravinteita.
  • Kasvin uudelleen istuttamisen yhteydessä on oikea aika jakaa myös liian suuriksi kasvaneet puskat.

Artikla:

Huonekasvien uudelleen istuttaminen

29. Maaliskuuta 2018