Lyhyet ja vähäaurinkoiset päivät muuttavat huonekasvien kasvuolosuhteet toisenlaisiksi. Kasvien elintoiminnot hidastuvat ja useat huonekasvit haluaisivat nyt siirtyä lepokaudelle, mutta kun sisällä on lämmintä, se ei ole kovin mahdollista. Vähävaloisessa lämpimässä tilassa huonekasvit alkavat venyä. Sen välttämiseksi tulisi lepokautta tarvitsevat huonekasvit viedä talveksi viileään tilaan, jolloin ne voivat olla lepotilassa ja eivät veny valoa etsiessään liikaa. Lämpötilan ja valon tulee olla tasapainossa. Valitettavasti joka kodissa ei ole viileää tilaa, minne kasvit voisi siirtää, ja niin tulee tyytyä olemassa oleviin oloihin. Siksi pitää yrittää tehdä kasveille talvehtiminen mahdollisimman miellyttäväksi.

Trooppiset kasvit eivät kovin viileää kautta tarvitsekaan, mutta koska valoa on vähän, niilläkin on taipumusta venyä. Oikeinta olisi asettaa ne mahdollisimman lähelle ikkunaa, jossa valoa on eniten, mutta jos lämpöpatteri lämmittää alhaalta ja samaan aikaan ikkunanraosta tulee kylmää, ei tämäkään paikka välttämättä ole kaikkein paras.

Talvella huonekasvit tarvitsevat myös vähemmän kastelua ja lähinnä vaatimatonta lannoitusta. Liiallinen lannoittaminen innostaa niitä kasvamaan enemmän ja siksi ne venyvät vieläkin enemmän. Tämä ei kuitenkaan koske kukkivia kasveja, sillä lannoittaminen pidentää kukintaa ja antaa kasville voimaa, jota se kukinnan aikana tarvitsee. Tässä artikkelissa esitämme suosituksia eri huonekasvien talvihoitoon.

Vehkakasvit

Vehkakasvit, kuten kirjovehkat, jättipeikonlehdet, kallat, köynnösvehkat, flamingokukat, kultaköynnökset, palmuvehkat, eivät tarvitse kasvamiseen kovin valoisaa paikkaa, siksi niitä on myös helpompi pitää yli talven, ne tyytyvät myös huoneenlämpötilaan. Koska ne kasvavat ympäri vuoden eivätkä tarvitse lepokautta, ne vaativat myös ympärivuotista hoitoa. Talviaikaan tulisi kastella kohtuullisesti, liiallinen kastelu ei ole millekään kasville hyvä, mutta niiden ei kannata antaa kuivua. Kevyt lannoittaminen noin kerran kuukaudessa on myös järkevää. Helmikuussa, kun päivät ovat pitempiä ja aurinkoa on enemmän, niiden kasvu muuttuu intensiivisemmäksi ja silloin tulee jo aloittaa myös kunnollinen lannoittaminen parin viikon välein. Siihen on olemassa erityisiä koristelehtisille kasveille tarkoitettuja lannoitteita.

Saniaiset

Saniaiset vaativat kasvaakseen kosteampaa ilmaa. Jos sinulla on monta saniaisruukkua, kokoa ne talveksi lähelle toisiaan, niin on helpompaa pitää ilma niiden ympärillä kosteampana. Voisit toisinaan pirskottaa niiden lehdille vettä. Aivan etelänpuolen ikkunalle niitä ei ole suositeltavaa asettaa, tai jos niin tekee, niin vain marras-joulukuussa, myöhemmin jo ikkunasta hieman etäämmälle. Niiden ruukkujen väliin voisi myös asettaa jonkin pienen, matalamman vesiastian, josta vesi pääsee höyrystymään lehdille. Yleensä talvella sisäilma on kuivempaa ja tämä on hyvä keino säilyttää kosteutta. Kasveja ei tarvitse paljon kastella, helppo tapa kastelutaajuuden määrittämiseen on kokeilla sormella ruukun multapinnalta, että multa on hieman kosteaa. Kerran kuukaudessa saniaisia tulisi myös virkistää miedolla lannoitusliuoksella.

Traakkipuut, tähkämaijat, viirivehkat ym.

Traakkipuut, tähkämaijat, viirivehkat, jotka tunnetaan myös nimellä Spathiphyllum, kirjo-rönsyliljat ja laikkuvehkat ovat valon suhteen erityisen vaatimattomia. Luonnossa nämä kasvit kasvavat aluskasvillisuudessa muiden kasvien varjossa eivätkä vaadi paljon valoa, siksi niitä on helppo kasvattaa esimerkiksi toimistoissakin hyvin erilaisissa paikoissa. Koska kyseessä ovat rehevät kasvit, ne tarvitsevat kasvaakseen runsaasti kosteutta ja säännöllistä lannoitusta, mutta talviaikaan kaikkein vähiten. Ylikastelu voi saada kasvit mädäntymään. Kastella tulisi minimaalisesti kerran viikossa tai jopa harvemmin. Oikeinta on tässäkin tapauksessa kokeilemalla tutkia, onko multa kuivaa vai kosteaa, ja jos se on kosteaa, niin ei tarvitse kastella.

Kaktukset

Kaikkein helpointa on hoitaa talvella kaktuksia. Niitä yksinkertaisesti ei tarvitsekaan hoitaa. Ainoa asia, mitä tehdä, on niiden siirtäminen mahdollisimman viileään mutta silti valoisaan huoneeseen, ja unohtaa ne sinne. Kaktukset vaativat nimittäin parin kuukauden lepokautta, jona niitä ei tarvitse kastella. Se johtuu niiden luonnollisista olosuhteista, joissa ne kasvavat autiomaissa ja muilla kuivilla alueilla, joissa vettä sataa harvoin. Kuivasta kaudesta kaktukset selviytyvät helpommin, sillä niiden solut sisältävät runsaasti vettä. Lepokaudella kaktuksiin muodostuu kukinnon alkuja ja helmikuun lopulla tai maaliskuun alussa ensimmäiset lajit aloittavat kukintansakin. Silloin ruukut voi tuoda takaisin lämpimään huoneeseen ja aloittaa kevyen kastelun ja lannoittamisenkin kaktuslannoitetta käyttäen.

Lepokauden pitäminen auttaa säilyttämään myös kaktuksille luonteenomaisen pallomaisen muodon. Muussa tapauksessa tämä muoto tahtoo kadota ja kasvit saavat kummallisia muotoja. Kaktusten kastelussa talvella on lisäksi se vaara, että kaktus alkaa mädäntyä.

Toisenlaista hoitoa vaativat trooppiset kaktukset, kuten talvikaktus ja korallikaktus. Niitä ei siirretä viileään paikkaan ja kastellaan myös useammin. Talvikaktus vaatii myös säännöllistä lannoittamista sekä kukinnan aikaan että virkistämiseen kukinnan jälkeen.

Mehikasvit

Mehikasvit eli sukulentit vaativat samoin talvista lepokautta. Nekin ovat peräisin kuumien alueiden luonnosta, jossa ne saavat vettä vain kausittain. Kuten nimikin kertoo, näillä kasveilla on mehevät lehdet tai varret, sillä ne sisältävät paljon vettä. Tämä varavesi auttaa niitä selviytymään lepokaudesta ja siksi ne eivät tarvitse kastelua. Jos niitä kuitenkin pidetään talvella lämpimässä huoneessa, tulee niitä kuitenkin kastella hieman pari kertaa kuussa. Tunnetuimpia mehikasveja ovat aaloet, anopinkielet, paunikot, mehiruusukkeet ja kirjotähdet.

Orkideat

Lähes kaikilla meillä on kotona orkideoja yksi tai useampi ruukku. Orkideoista tulee kuitenkin huolehtia talvellakin huolellisesti, jos haluat nähdä niiden kukkivan keväällä. Orkideat, varsinkin perhoskämmekät, aloittavat kukintovartensa muodostamisen jo syksyllä, joskus jopa kesän lopulla. Talvikautena ruukut tulisi asettaa hieman viileämpään huoneeseen, se virkistää kukintovarsien syntyä tai aiheuttaa niitä lisää. Kun kukintovarsi jo kehittyy, aloita kasvin säännöllinen lannoitus. Tee se aluksi kerran kuukaudessa, sitten helmikuusta alkaen pari kertaa kuussa. Orkideoja kastellaan niin, että ruukku upotetaan reunaa myöten mietoon lannoitusliuokseen ja sitä pidetään siellä noin tunnin ajan. Tässä ajassa kuorike imee itsensä vettä täyteen. Sitten ruukku nostetaan vedestä pois, liiallisen veden annetaan valua pois ja ruukku asetetaan takaisin koristeruukkuun. Runsasta kukintaa varten voisi perhoskämmeköitä jokaisella kastelukerralla myös lannoittaa. Maaliskuussa ruukun voisi myös tuoda viileämmästä paikasta takaisin. Suoraa auringonpaistetta orkideat eivät siedä, sillä luonnossa nämä kasvit kasvavat päällyskasveina muiden kasvien varjossa. Niinpä etelän puolen ikkunalauta ei enää keväällä sovi, sen sijaan talvella kasvia voi sillä pitää. Kukintovarsi kasvaa melko nopeasti ja jos sitä ei tueta, se kasvaa itselleen sopivaan suuntaan. Jos haluat pystyssä olevia kukintoja, vartta tulee tukea jo alusta alkaen. Sitä varten on myynnissä erityisiä hakasia, joilla varsi kiinnitetään tukikeppiin.

Kasvien yleistä hyvinvointia lisää niiden peseminen lämpimän veden alla. Se koskee ennen kaikkea koristelehtisiä kasveja. Tähän voi sijoittaa myös palmut, jotka samoin vaativat erityisesti pesemistä. Tällainen lehtien huuhteleminen auttaa välttämään myös tuholaisia, samoin lehdet puhdistetaan siten pölystä. Näitä kasveja pestään talvella harvemmin kuin kesällä.

Palmut

Palmut vaativat kasvuunsa tosin varsin paljon valoa, mutta suoraan auringonvaloon niitä ei sijoiteta. Talviaikaan ruukut voi kyllä asettaa etelän puolen ikkunaa lähemmäs, mutta keväällä taas nostaa takaisin. Kerran kuukaudessa palmuja tulee ehdottomasti myös lannoittaa.

Joulutähdet

Nyt meitä ilahduttavat kukinnallaan joulutähdet (joulutähdellä on kukkien sijasta todellisuudessa kauniisti värjäytyneet suojuslehdet). Koska kyseessä ovat trooppisten alueiden kasvit, nekin tarvitsevat huoneissamme lämpimän kasvupaikan. Joulutähden kastelussa tulee olla varovainen. Kasvi ei siedä juurten ympärille seisomaan jäänyttä vettä ja on taipuvainen silloin mädäntymään. Tästä syystä on parasta kastella silloin, kun ruukun multa on lähes kuivunutta. Kastele kasvia silloin kevyesti ja aina erityisellä joulutähden lannoitusliuoksella.

Syklaamit

Nyt on myynnissä myös suuri valikoima syklaameja. Nämä ihmeen kauniit kasvit kestävät kauemmin vain suhteellisen viileässä kasvupaikassa. Pidä ne mahdollisimman kaukana lämmönlähteistä ja niin viileässä kuin mahdollista. Syklaamia tulee kastella mieluummin ruukun alustalta niin, että kasvi saa imeä itseensä vettä juurtensa avulla alta päin. Mukulan päälle kaatamisesta syklaami ei pidä. Kukinnan aikana syklaami tarvitsee enemmän valon, siten sitä tulisi pitää ikkunalaudalla siitä huolimatta, että se vaikuttaisi kauniimmalta huoneen keskellä. Runsaasti kukkiakseen syklaami vaatii myös taajempaa lannoitusta.

Artikla:

Huonekasvien talvihuolto

22. Joulukuu 2021