Opi, miten keittiöjätteet muutetaan hyödylliseksi kompostiksi ja miten niitä käytetään puutarhassa mullan rikastamiseen ja vahvojen kasvien kasvattamiseen.

Keittiöjätteistä valmistuu ruskeaa kultaa. Ruoantähteitä ja muuta biohajoavaa materiaalia ei kannata niin vain heittää pois, koska se on arvokasta ainetta. Kompostoinnin jälkeen siitä tulee runsaasti humusta sisältävää multaa – meidän jokapäiväisen ruokamme kasvattajaa.

Humus on maalla tapahtuvan orgaanisen aineen hajoamisen ja muuntumisen tuloksena saatavaa ainetta. Humus muuttaa mullan hedelmälliseksi.
Kotitaloudessa syntyvistä jätteistä kolmannes tai jopa puolet ovat biohajoavia eli toisin sanoen keittiö- ja puutarhajätteitä. Hyvä ajatus onkin kompostoida ne, sillä siten luonnosta peräisin olevat aineet päätyvät taas takaisin multaan ja niistä tulee ravintoa niille kasveille, jotka tulevat olemaan niin ihmisten kuin eläintenkin – lintujen ja hyönteisten – ruokapöydällä.
Valitettavasti tutkimukset osoittavat, että sekatalousjätteiden joukossa on liian paljon biohajoavia aineita – reippaasti yli kolmanneksen! Näin huolimatta siitä seikasta, että jätteiden lajittelun välttämättömyys ja kierrätys ovat olleet jo monien vuosien ajan ajankohtainen aihe. Kaikki se arvokas orgaaninen materiaali, josta olisi saanut humus- ja ravinnepitoista multaa, meni muun talousjätteen mukana polttouuniin tai kaatopaikalle.
Biohajoavien jätteiden erottaminen muusta jätteestä edistää myös muiden jätteiden kierrätystä, sillä jos muun materiaalin joukossa on biojätteitä, niin muitakaan materiaaleja ei voi uusiokäyttää. Lisäksi kaatopaikalle kasattuina biojätteet erittävät metaania, joka on yksi ilmaston lämpenemisen syistä.
Valitettavasti monet ihmiset eivät välitä siitä, aiheuttavatko he jätteitä ja miten paljon. Biojätteiden, pakkausten ja jätepaperin kerääminen auttaa vähentämään jätemääriä merkittävästi. Jos jokainen antaa oman pienen panoksensa, suuriakin asioita voi muuttaa. Luonto-äiti on koko maailmassa jätteitä täynnä, peltomullat ovat köyhtyneet ja kaikki tämä voi aiheuttaa maailmanlaajuisen ruoan puutteen. Jokaisen ihmisen pitäisi käydä kerran kaatopaikalla. Se saisi järkevät ihmiset ajattelemaan. Suuret ja laajat mäet jätteitä täynnä, kaikkialla kirkuvat lokit, jotka puolestaan voivat levittää sieltä erilaisia bakteereita ja sairauksia, yhä suuremmat metsä- ja peltoalat muuttuvat kaatopaikoiksi.

Nokkela puutarhuri kompostoi

Jos sinulla on oma puutarha, asia on yksinkertainen: kaikki hajoava orgaaninen tavara menee kompostikasaan, kompostilaatikkoon tai kompostoriin.
Biohajoavaa materiaalia voi lähettää erillisessä säkissä myös jäteasemalle. Siinä ei kuitenkaan ole ajatusta. Itse tehty multa on puhdasta kultaa ja sisältää paljon kasveille hyödyllistä! Kompostimullan itse tekeminen on huippuhelppoa. Vanhat tutut kasa- ja laatikkomenetelmät ovat kompostoria hitaampia, sillä komposti valmistuu kahdessa vuodessa. Ne vievät myös enemmän tilaa.
Nykyaikaisen omakotitalon oheen kompostikasojen tai kompostilaatikoiden rivi ei sovikaan. Näyttäväksi muotoiltu kompostori voi sen sijaan olla sijoitettuna vaikkapa keittiöoven vieressä kenenkään esteettistä silmää häiritsemättä. Tämä pieni laatikko ”syö” kaikki kotitaloudessa syntyvät orgaaniset jätteet. Suljettava kompostori ei myöskään herätä eläinten kiinnostusta eikä levitä epämiellyttäviä hajuja.

Hajoamista voi nopeuttaa

Kannattaa tietää, että kompostikasaan tai -laatikkoon viedyt liha- ja maitotuotejätteet aiheuttavat siellä vastenmielistä kaatopaikan hajua. Kompostointiin ei sovi myöskään noki, hiili- ja brikettituhka, luonnollisesti myöskään kaikenlaiset kemikaalit. Vilkasliikenteisen kadun ja maantien varresta tuodusta ruohonleikkuujäänteestä komposti saastuu polttoainejäänteistä ja raskasmetalleista. Väripainettu paperi voi sisältää toksiineja.
Kasan ja kattamattoman laatikon puute on se, että keittiöjätteet houkuttelevat puoleensa hiiriä, rottia, kissoja ja lintuja ja materiaalin pinnasta tulee miellyttävä lisääntymispaikka kärpäsille. Kasassa tai laatikossa kompostoimalla eivät välttämättä myöskään rikkaruohon siemenet tuhoudu.
Onneksi myyntiin on tullut kompostoimista helpottavia tuotteita. Esimerkiksi on olemassa luonnollisia mikro-organismeja sisältäviä rakeita, jotka nopeuttavat orgaanisen aineen hajoamista ja joiden vaikutuksesta myös rikkaruohon siementen määrä kompostissa vähenee. Aine on myynnissä myös nesteenä. Kompostoinnin aktivointiainetta tulee lisätä materiaaliin 2-3 kertaa vuodessa. Se vaikuttaa silloin, kun lämpötila on yli nollan.
Epämiellyttävää hajua vastaan auttaa sen sijaan hyvin jätesakokaivo. Samalla se pitää kärpäset ja muut hyönteiset loitolla eikä anna niiden lisääntyä, samoin se jarruttaa homeen kehittymistä. Aine ei häiritse kompostoituvassa materiaalissa toimivia hyödyllisiä mikro-organismeja ja on täysin biologisesti hajoava.

Biojätteet kuuluvat biohajoaviin muovikasseihin

Kerrostaloasukkaan tulee kerätä keittiössä syntyvät jätteet erikseen ja viedä ne biohajoavien jätteiden säiliöön. Sellainen säiliö on kerrostalon luona pakollinen, jos paikallinen kunta niin vaatii (jossain esimerkiksi silloin, jos talossa on vähintään 10 asuntoa).
Jätteet tulee kotona panna paperipussiin tai biohajoavaan muovikassiin (valmistetaan esimerkiksi maissintärkkelyksestä), ne voi kääriä myös yksinkertaisesti (sanomalehti)paperiin, samoin ne voi heittää säiliöön myös irtonaisina.
Tavalliset muovikassit, jotka on valmistettu öljypohjalta, eivät hajoa edes satojen vuosien kuluessa, mutta yleensä juuri niissä keittiöjätteet säiliöön tuodaan. Hajoamaton muovikalvo tekee myöhemmin suurella kompostikentällä materiaalin käsittelystä teknisesti jonkin verran hankalamman ja työläämmän, sillä muovinkappaleet tulee seuloa kompostin joukosta. Se myös heikentää kompostin laatua.

Nykyaikainen keittiökompostori on nopea ja tehokas

Luontoa vaalivien kerrostaloasukkaiden iloksi on olemassa myös ns. keittiökompostoreita. Ne ovat pieniä, sisätilaan sopivia laitteita, jotka tuottavat multaa suoraan keittiökaapissa.
Keittiökompostorit toimivat ennennäkemättömällä nopeudella, kompostiaktivoijan avulla valmistuu väkevää kompostia jo muutamassa viikossa. Koko prosessi on hajuton, sillä aktiivihiilisuodattimet keräävät itseensä kaikki epämiellyttävät hajut.
Suosiota kerää myös keittiöjätteistä hedelmällisen mullan tekeminen ns. Bokashi-menetelmällä, sillä se on huippuhelppo, nopea ja hajuton.

Mitä kompostikasaan, kompostoriin ja biojätesäiliöön voi panna?

kiinteät ruoanjätteet (ml. liha- ja kala, voi, margariini)
munankuoret ja paperiset munarasiat
ohuet kalanluut
hedelmien ja vihannesten kuoret ym. osat
kasvinlehdet, -varret, -kuori
kahvin- ja teenporot suodatinpapereineen
talouspaperi
paperinenäliinat ja -käsipyyhkeet
biohajoavat muovikassit
huonekasvimulta
leikkokukat
ruohonleikkuujäänteet
puutarhajätteet: ruohovartiset jätteet ja hedelmät, lehdet, puutuneet varret ja ohuet oksat (suositeltavaa pieniä).
kyllästämätön ja maalaamaton puutavara

Mikä ei sovi?

nestemäiset ruoantähteet (lihaneste, keitot, kastikkeet, maito, kefiiri, ruokaöljy, rasva)
tuhka
tupakantumpit
suuret luut
kissanhiekka
tekokuitutekstiili
nahka

Itsestään selvää on, että ei voi panna:

kertakäyttövaippoja
tavallisia muovikasseja
pölynimurin pusseja
maito- ja muita juomapakkauksia
vahattua ja muovitettua pahvia
lasi- ja metalliesineitä
kemikaaleja

Artikla:

Biojätteet ovat arvokasta tavaraa

17. Huhtikuu 2018