Näe, onko muumioiva rotanmyrkky todellinen ratkaisu jyrsijöitä vastaan vai pelkkä mielikuvituksellinen kaupunkilegenda, ja millaisia sen käytön seuraukset

Me kaikki olemme kuulleet huhuja rotanmyrkyistä, jotka muumioivat eli kuivattavat jyrsijöitä. Me olemme myös uutterasti yrittäneet löytää tällaisia myrkkyjä kaikenlaisista myyntipaikoista. Toisinaan on onnistunut löytää tuotteita, joissa tuo haluttu lause muumioivasta rotanmyrkystä on olemassa, toisella kertaa ei kuitenkaan ole onnistunut löytää tuota haaveiden rotanmyrkkyä. Internet ja erilaiset keskustelupalstat ovat täynnä tietoa kuivaavasti vaikuttavista myrkyistä, mutta onko muumioiva rotanmyrkky todellisuudessa olemassa?

Pääosa Virossa rekisteröidyistä ja siten myyntiluvan saaneista jyrsijöiden myrkyistä sisältää vaikuttavana aineena antikoagulantteja eli aineita, jotka estävät veren hyytymistä. Nykyiset rotanmyrkyt sisältävät bromadiolonia, difenakumia tai brodifakumia, jotka lähinnä estävät K-vitamiinin synteesiä. Mikään näistä vaikuttavista aineista ei ”kuivaa” eikä muumioi kuolleita eläimiä. Vaikuttavat aineet vaikuttavat aivan päinvastoin! Antikoagulantit vahingoittavat verisuonia ja aiheuttavat sisäisiä verenvuotoja. Kuollut eläin alkaa luonnollisen prosessin tuloksena mädäntyä ja siten myös haista – sitä ei voi mitenkään estää. Hajoamiseen liittyvä haju on lähinnä bakteerien aineenvaihdunnan sivutuote.

Hajoamista voivat hidastaa ja haisemista vähentää vain äärimmäiset olosuhteet. Esimerkiksi jos jyrsijä kuolee paikassa, jossa on erittäin kuiva ilma ja erittäin hyvä tuuletus tai erittäin kylmä. Valitettavasti sellaisia olosuhteita esiintyy hyvin harvoin. Myrkkyä syöneet jyrsijät ovat taipuvaisia kuolemaan yleensä varsin tavallisissa olosuhteissa ja myös mätänevät tavallisesti siten, että siihen liittyvät kaikki tavanomaiset epämukavuudet. Siksi voi suositella vain sitä, että myrkkysyötin asettamisen jälkeen kuolleet eläimet pitää etsiä ja hävittää.

Muumioimisen käsite on tullut muinaisesta Egyptistä, jossa muumiointi kuului hautausrituaaleihin. Siihen oli erilaisia erityismenetelmiä, mutta aina suoritettiin useita toimenpiteitä, ruumista pidettiin jokaisen menetelmän yhteydessä vähintään 70 päivää suolavedessä ja sitten se käärittiin kyllästettyihin siteisiin. Päällystämisen jälkeen muumio haudattiin.

Sellaisia rotanmyrkkyjä, jotka kuivaisivat eli muumioisivat rottia ja hiiriä, ei valitettavasti ole olemassa. Luonnonlait koskevat myös kuolleita jyrsijöitä, ts. ne alkavat mädäntyä ja sille ei voi mitään.

Artikla:

Muumioiva rotanmyrkky – kaupunkitarinaa vai totta?

12. Maaliskuuta 2018