Syksy on todella värikästä ja upeaa aikaa, jolloin lähes kaikki puut ja pensaat värjäytyvät kirkkain värein ja muuttavat puutarhan kirjavaksi taikamaaksi. Syksyn kauneus ei piile vain värikkäissä puissa ja pensaissa, vaan myös kasveissa, joita me kaikki syksyllä istutamme. Nyt on käsillä paras aika istuttaa syyskasveja. Miksipä emme leikkisi erivärisiä ja pintarakenteisia syyskasveja valitessamme?
Kestävät kanervat ja eerikat
Kanervat ja eerikat kuuluvat rakastetuimpiin syyskasveihin ja ne voivat kestää lämpimänä talvena jopa kevääseen saakka. Kanervat ja eerikat eivät ole lainkaan vaativia kasveja, mutta niille sopii ehdottomasti kuohkea ja happamampi multa. Periaatteessa kanervien kasvattamiseen voi käyttää rododendronien multaa tai hapanta multaa. Sen sijaan Matogardin punainen huonekasvimulta on kuin luotu kanervien istuttamiseen. Kanervat ja eerikat kasvavat mielellään myös vähäravinteisessä mullassa. Kasvupaikan valinnassa tulee pitää silmällä sitä, että aurinkoisemmassa paikassa kukintojen väri on intensiivisempi. Kuivempana syksynä kannattaa kasveja ehdottomasti kastella.
- Istuttamisvinkki: Kanervat ja eerikat sopivat hopealangan kanssa erittäin hyvin.
Kukkivat kaunottaret krysanteemit ja syklaamit
Syksyllä on vähän kasveja, jotka koristaisivat syystalven maisemaa värillisillä kukillaan. Pitkän ja värikkään kesän jälkeen haluaisi nähdä kukoistavia kukkia myös hämärinä syyskuukausina. Krysanteemit ja syklaamit tuovat runsaasti väriä syksyiseen puutarhaan. Keltaiset pallon muotoiset krysanteemit näyttävät aivan kuin pieniltä auringoilta. Syklaamit vaaleanpunaisine ja punertavine kukkineen puolestaan tuovat puutarhaan eleganssia ja hohtoa. Kasveille sopivat hyvin kesäkukkamullat. Kukkivat kasvit haluavat kuivina syksyinä kastelua.
Syklaameja voi pitää jopa oikukkaina kasveina. Niiden hoidossa tulee huomata pari seikkaa. Syklaamit eivät siedä sitä, että vettä sattuu mukulaan. Kastella tulee ruukun reunan luona tai kaataa vettä alustalle. Liiallinen vesi pitää ehdottomasti kaataa alustalta pois. Istuttaessa mukula ei saa olla multaan työnnettynä, vaan sen tulee olla mullasta puolittain näkyvissä. Näivettyneet kukinnot ja kellastuneet lehdet pitää vetää mahdollisimman läheltä mukulaa irti äkillisellä vetäisyllä. Voi tietysti myös vääntää kevyesti pois. Leikattaessa jää tynkä, jonka kautta sairauden aiheuttajat pitävät mukulaan tunkeutumisesta. Pienikukkaiset syklaamit sietävät kylmää paremmin.
Krysanteemit vaativat myös hieman enemmän huolenpitoa. Ruukun mullan katteella voi pidentää krysanteemien elinikää. Katteeksi sopii mikä tahansa materiaali, jota kesästä on jäänyt jäljelle: ruohonleikkuujäänteet ja lehdet. Kylmä multa työntää kasvin juuria ylös ja kate pitää ne vähän kauemmin lämpimässä pakkaselta suojassa. Krysanteemit pitävät säännöllisestä kastelusta. Niille ei sovi liian märkä tai rutikuiva multa.
- Istutusvinkki: Krysanteemit muodostavat lamosalalin ja villakon kanssa suloisen asetelman ja syklaamit ovat ruukussa näyttäviä yhdessä lamosalalin ja hopeavillakon kanssa.
Rehevä kaunotar koristekaali
Koristekaali tuo puutarhaan kauneutta, mutta syyskasvit alkavat vähitellen nuupahtaa. Oikein aika koristekaalin istuttamiseen on syys-lokakuussa. Koristekaaleja on niin monipuolinen valikoima, että jokainen voi löytää itselleen mieluisen lajikkeen. Tarjolla on sekä kähäriä että sileälehtisiä, pallon muotoisista aina kartion muotoisiin, ja hempeän valkoisesta aina viekoittelevan liilaan vivahtaviin sävyihin asti. Parhaiten kaalin väri tulee esiin auringossa, mutta juuri muutaman pakkasasteen purressa väri muuttuu kirkkaammaksi. Kaikki kaalit suosivat runsaasti ravinteita sisältävää multaa ja kohtuullista kastelua. Koristekaali pitää kesäkukkamullista.
Älkäämme unohtako koristekaalin kähärää sukulaista lehtikaalia, joka sietää kylmää jopa paremmin. Lehtikaalia on mahdollista saada myös intensiivisen liilaan vivahtavaa sävyä. Koristekaaliin verrattuna lehtikaali sopii myös syötäväksi!
- Istutusvinkki: Kaalit ja villakkoovat kuin luodut toisilleen.
- Istutusvinkki: Tummia lehtikaalilajikkeita voi yhdistellä värillisiin heinäkasveihin.
Ikivihreä euroopansorvarinpensas ja havupuut
Havupuiden yhdistelmät sopivat talvellakin oivallisesti. Havupuita valittaessa tulee ottaa huomioon, että ruukussa kasvava ikivihreä kaunotar voi talvella kuolla. Miksipä emme koristelisi pientä valesypressiä tai tuijaa jouluvaloilla?
Kiehtovat heinäkasvit
Heinäkasvit tarjoavat silmäniloa kaikkina vuodenaikoina. Talviaikaan erityisen näyttäviä ovat kelta- ja punalehtiset lajikkeet valkoista lumitaustaa vasten. On tietysti myös sellaisia heinäkasveja, joissa on kiehtovat tähkylät. Heinäkasveja on helppo kasvattaa ja ne ovat kuivuneinakin näyttäviä.
Talvenkestävää istutusruukkua etsimässä
Syksyn istutusruukun valinnassa tulee olla tarkkana. Jotkut ruukut eivät siedä pakkasta ja keväällä voi odottaa epämiellyttävä yllätys, kun ruukulle on tapahtunut jotakin. Sellaisen tilanteen välttämiseksi kannattaa pitää mielessä seuraavat totuudet:
Metalliset ja saviruukut eivät ole riittävän säänkestäviä. Talveksi ei kannata jättää ulos metalliruukkuja, sillä ne tahtovat ruostua syksyn ja talven kosteudessa. Metallisäiliöt voi tietysti käsitellä ruosteenestoaineella. Syksyllä istuttamiseen ei kannata käyttää myöskään keraamisia, terrakotta- tai saviruukkuja, koska niillä on taipumus lämpötilan laskiessa haljeta. Keraamiset ruukut imevät tehokkaasti kosteutta ja pakkasen saapuessa halkeamiin mennyt vesi jäätyy. Jos saviruukut ovat suosikkejasi ja haluat ehdottomasti käyttää savi- tai keraamista ruukkua talven asetelmiin, kannattaa valita lasitettu ruukku.
Muoviruukut ovat sinällään sopivimpia, mutta herkempi muovi muuttuu lämpötilan vaihdellessa hauraaksi ja aurinko tahtoo haalistaa muoviruukkuja. Elho-sarjan ruukut on valmistettu lujasta muovista ja ne sietävät lämpötilan vaihtelemista hyvin.
Talvea varten kannattaa käyttää puu- ja kivikontteja. Luonnolliset materiaalit sietävät hyvin pakkasta ja jäätyvä vesi ei vahingoita niitä. Puukontit ovat ulkonäöltään myös varsin näyttäviä, varsinkin kun konteista kurkottaa ulos keltaisia tai punaisia heinäkasveja.
Aina kannattaa käyttää ruukkuna kotana olevia esineitä, joita ei ole pitkään aikaan käytetty. Esimerkiksi koristekaalit näyttävät korissa kiehtovilta ja ne vaikuttavat siltä, kuin ne olisivat juuri tulleet pellolta sadon mukana.
Jokaisen vuodenajan pitäisi ilahduttaa. Syys-talvikautena tarvitsemme iloa ja myönteisiä tunteita enemmän. Varsinkin värikkäät ja pirteät kasvit tuottavatkin palasen värikästä iloa.
Artikla: