Kaunis nurmikko vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Mitä oman kotinurmen hyväksi tulee keväällä tehdä? 

Haravointi

Kauniin nurmikon saavuttaminen alkaa haravoinnista. Nurmikko tulee haravoida ennen kuin alat lannoittaa, muuten raavit kulottuneen roskan ja sammaleen mukana myös levitetyt lannoiterakeet.

Ruohon kevyt raapiminen antaa nurmikasvien juuristoille ilmaa ja edistää versomista, jonka ansiosta kasvisto muuttuu tiheämmäksi.

Haravointi häiritsee myös lahoavien kasvinjäänteiden alla pesivien sairaudenaiheuttajien toimintaa.

Erityisen tehokkaasti voi maankamaraa ilmata siten, että sitä pistellään talikolla ristiin rastiin. Tee niin ehdottomasti tiivistyneissä paikoissa, joissa nurmikko on heikompaa. Nurmikon rullaaminen tiivistää pakkasella kohonnutta multaa ja sen ansiosta juurten kasvuolosuhteet paranevat.

 Pienhuolto

Matalan ja nuoren nurmikon osalta huomiota herättävät vajonneet paikat ja harvat läiskät, jotka pilaavat nurmimaton ilmettä. Kunnosta ne heti, jotta leikkuuajan alkuun mennessä maanpinta olisi sileä ja tyhjissä paikoissa kasvaisi jo uusi nurmi.

Mikrokuopat täytetään hiekalla tai hiekansekaisella mullalla. Kate ei saa olla paksumpi kuin 1,5–2 cm, muuten ruohonsiemenet eivät kasva siitä läpi. Täytä syvemmät kuopat mullalla ja kylvä päälle uusi ruohonsiemen, siihen voit käyttää nopeakasvuista Siemenen korjausruohoa.

Harvaa ruohoa kasvavissa läiskissä möyhi maanpinta, sitten sirottele päälle kompostimultaa, kastele perusteellisesti, kylvä runsaasti uuttaa siementä ja rullaa paikka lopuksi.

Jos huomasit varhaiskeväällä lumen alta esiin tulleessa nurmikossa vaaleahkoja läiskiä, ne ovat lumisienen aiheuttamia vaurioita. Kämmenen suuruiset läiskät häviävät pian itsestään, kylvä suurempiin uutta siementä.

 Milloin lannoittaa ja millä?

Kaikkein paras aika lannoittamiseen on huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa, kun nurmikko on alkanut kasvaa, jonka tuloksena se muuttuu raikkaan vihreäksi.

Myynnissä on paljon erilaisia nurmikolle tarkoitettuja lannoitteita. Valikoimassa on lyhytaikaisesti vaikuttavia, joita tulee käyttää 2–4 viikon välein, pitkäaikaisia, joiden ravinteita riittää nurmikolle 3–6 kuukaudeksi, ja myös vuodenajasta riippuvia lannoitteita, esim. nurmikon kevätlannoitetta. Lisäksi myynnissä on myös sammalenpoistoainetta sisältävää nurmilannoitetta, joka samaan aikaan lannoittaa ja hävittää sammalta. Sellainen lannoite on Compon nurmikkolannoite ”Ei sammaleelle!”.

Nykyaikaiset lannoitteet ovat pienirakeisia ja niiden käyttönormi on pieni. Tasaisimmin ja tarkemmin suositeltuna määränä niitä voi levittää käsikylvölaitteella.

Paras aika lannoittaa on ennen sadetta, sillä sadevesi liuottaa lannoitetta ja kasvit voivat nopeasti alkaa käyttää sitä hyväkseen. Älä sirottele lannoitetta märälle nurmelle, sillä se liimautuu helpeisiin ja polttaa niitä. Kuivalla ilmalla lannoitettaessa kastele nurmikko lannoittamisen jälkeen huolellisesti.

 Miksi pitää kalkita?

Sadevesi ja kivennäislannoite muuttavat maan happamaksi ja ruohonsiemen saa sellaisesta maaperästä ravinteita huonosti. Parin vuoden välein tulisi multaa neutralisoida puutarhakalkilla, se torjuu samalla myös sammalta ja antaa ruohontaimille hivenaineita. Paras aika kalkitukseen on varhaiskeväällä, kun sateita on enemmän.

 Milloin leikataan ensimmäisen kerran?

Kun ruoho on kasvanut 7–10 cm korkeaksi, on oikea aika leikata se. Sopiva korkeus on puolet ruoholehden pituudesta. Liian matalaksi leikkaaminen rasittaa nurmea, sillä ruohon lehdet eivät pysty riittävästi yhteyttämään eli ns. valmistamaan kasville ravintoa.

Tarkasta ennen leikkaamista, ovatko ruohonleikkurin terät terävät. Tylsillä terillä leikkaamalla nurmikko muuttuu laikulliseksi, koska leikkaamisen sijasta terät repivät ruohon lehdet lyhemmiksi, jolloin raastetut päät alkavat kuivua ja kellastua.

Keväinen leikkuu estää nurmikon rikkaruohojen leviämistä.

Artikla:

Vinkkejä ihanteellisen nurmikon saavuttamiseen

20. Huhtikuu 2018