Koristelehtiset huonekasvit antavat sisätiloille väriä ympäri vuoden. Erityisen hienoa on katsella pimeänä, talvisena aikana lehtikaunottaria, joiden tuore vihertävä väri muistuttaa keväästä ja kesästä. Koristelehtisinä huonekasveina voi pitää kaikkia ympäri vuoden vihreitä kasveja, jotka eivät tavallisesti kuki tai niiden kukkiminen on hyvin vaatimatonta. Ei kannata unohtaa myöskään kirjavalehtisiä ihmepensaita, pitsilehtiä ja muita värilehtisiä huonekasveja, jotka kuuluvat koristelehtisten kasvien ryhmään. Koristelehtisten huonekasvien kauneus riippuu melkoisesti oikeasta lannoitteesta.

Kasveille lannoittaminen on yhtä tärkeää kuin meille syöminen. Lannoitteet koostuvat ravinteista, jotka ovat kasvien kehityksen ja kasvun kannalta erittäin tärkeitä. Lannoitteet koostuvat pääasiassa kolmesta ravinteesta ja hivenaineista. Jokaisessa lannoitteessa on merkintä ”NPK”, jossa ”N” tarkoittaa typpeä, ”P” fosforia ja ”K” kaliumia. Typpi takaa lehtien ja varsien rehevän kasvun, fosforista riippuu kasvien juurtuminen, siementen itäminen ja kukinta. Kalium vahvistaa kasvin solukoita, parantaa siementen itämistä ja hedelmien ja mukuloiden kehitystä.

Lannoitepakkauksissa ja -pulloissa voi nähdä lisäksi kaksi merkintää: Mg ja Fe. Magnesium kuljettaa yhteyttämisen tuloksia lehdistä juuriin ja aktivoi monia energia- ja aineenvaihduntaprosesseja. Rauta osallistuu lehtivihreän muodostukseen. Siksi kasveille tuleekin antaa oikeita lannoitteita, jotta kasvit saisivat kaikki elämässä tarvittavat aineet.

Vaikka kasvit on istutettu ravinnepitoiseen multaan, tulee niitä silti lannoittaa. Multasekoitukset sisältävät rajoitetun määrän kivennäisaineita, jotka huuhdellaan mullasta pois kasteluvedellä. Intensiivisemmin lannoittamisen voisi aloittaa silloin, kun kasvi näyttää väsyneeltä, sen kasvunopeus on hitaampi tai kokonaan pysähtynyt, tai lehdet ovat tavallista pienemmät tai varret ohuet.

Keväällä kannattaa lannoitus aloittaa, kun kasvi alkaa kasvattaa uusia versoja. Ensimmäinen keväinen lannoitus voisi olla suositeltua pienemmällä normilla.

Koristelehtisille huonekasveille on suunniteltu omia erikoislannoitteitaan, joiden koostumus eroaa kukkivien huonekasvien lannoitteesta. Erikoislannoitteet on kehitetty kasviryhmän tarpeet huomioiden. Koristeellisten huonekasvien lannoitteet sisältävät enemmän typpeä, joka takaa rehevien lehtien ja varren kasvun. Tavallisesti lannoitteet sisältävät lisäksi mikroravinteita, jotka edistävät lehtien värikkyyttä.

Liiallista typellä lannoittamista kannattaa välttää, jotta kasvien kirkas väri säilyisi. Yleensä kannattaa noudattaa lannoitepakkauksessa mainittuja normeja, ettei kasveja poltettaisi lannoitteella. Agrecolin, Florovitin ja Compon nestelannoitteiden korkeissa on mainittu lannoitemäärät, jotka tulee annostella vesimäärän mukaan. Pimeällä kaudella on suositeltavaa lannoittaa kerran kuukaudessa, mutta on myös poikkeuksia. Keväästä kesään on suositeltavaa lannoittaa viikoittain nestelannoitteella. Jos käytetään pitkävaikutteisia lannoitepuikkoja, lannoitetta riittää kolmeksi kuukaudeksi.

Lannoitettaessa tulee noudattaa yhtä ehdotonta sääntöä: kasvit tulee kunnolla kastella ennen lannoittamista ja vasta sitten lisätä lannoitevettä. Koskaan ei saa lannoittaa kuivalle mullalle, koska lannoite voi polttaa kasvin juuret.

Saniaiset: Saniaiset eivät halua erityistä lannoittamista. Aktiivisella kasvukaudella voi lannoittaa kerran kuukaudessa vihreille huonekasveille tarkoitettua lannoitetta tai saniaisten erikoislannoitetta. Talvella voi sen sijaan lannoittamisen jättää kokonaan tekemättä.

Traakkipuut (Dracaena): Traakkipuut eivät ole erityisiä lannoitteen ystäviä. Kesäkaudella ne haluavat lannoittamista pikemminkin harvoin, kahden, kolmen viikon välein. Talvella on järkevää rajoittaa lannoittamista tai jättää se kokonaan väliin. Lannoittamiseen voi käyttää vihreiden huonekasvien lannoitetta tai erityistä traakkipuun lannoitetta.

Ihmepensas (Codiaeum): Ihmepensaita voisi pitää jopa oikukkaina huonekasveina, mutta lannoittamisen osalta ne ovat varsin vaatimattomia. Keväästä syksyyn näitä värikkäitä kaunottaria voi lannoittaa 2-3 viikon välein, talvella taas lannoittamisen voi jopa jättää väliin. Lannoittamiseen käytetään vihreiden huonekasvien lannoitetta tai yleiskäyttöistä huonekasvien lannoitetta. Liikaa lannoittamalla näiden värikkäät lehdet muuttuvat vihreiksi.

Pitsilehti (Fittonia): Pitsilehdet tulevat mainiosti toimeen hillityllä lannoituksella. Aktiivisella kasvukaudella sopii lannoittaa kerran kuukaudessa vihreille huonekasveille tarkoitetulla lannoitteella. Talvella voi rohkeasti jättää lannoittamatta.

Silkkimaija (Calathea): Silkkimaijat menettävät kauniin lehtivärinsä voimakkaalla ja taajalla lannoituksella. Kasvit haluavat lannoitetta kevään ja kesän kaudella vain 1-2 kertaa kuukaudessa, lannoitteena sopii käyttää vihreiden huonekasvien lannoitetta. Talvella kasvi tulee hyvin toimeen ilman lannoitetta.

Viikuna (Ficus): Kasvukaudella kannattaa lannoittaa vihreiden huonekasvien lannoitteella joka toinen viikko. Kaudella syksystä talveen kannattaa lannoittaa kerran kuukaudessa.

Laikkuvehka (Aglaonema): Laikkuvehkan taimia on hyvin helppo lannoittaa. Keväästä syksyyn tulee lannoittaa kerran kuukaudessa, talvella voi hyvällä omallatunnolla jättää lannoittamisen väliin.

Viirivehka (Spathiphyllum): Kasvia tulee lannoittaa vain aktiivisella kasvukaudella vihreiden huonekasvien lannoitteella. Talvella voi lannoittamisen jättää rohkeasti väliin. Kasveille ei tee pahaa lehtikiillon suihkuttaminen lehdille. Jotkut lehtikiillot sisältävät myös pienen määrän ravinteita.

Kultaköynnös (Epipremnum): Kultaköynnöksen osalta tulee noudattaa sääntöä, jonka mukaan mitä vähemmän lannoitetta, sitä parempi. Kevään-syksyn kaudella tulee lannoittaa vihreille kasveille tarkoitetulla lannoitteella, mutta laimeammalla normilla. Liiallinen lannoittaminen ja liian väkevä multa vähentävät lehtien kauneutta ja kaunis lehtikuvio häviää lähes täysin.

Lannoituksessa tulee ehdottomasti välttää liiallista ja liian vähäistä lannoitusta. Tärkeää on kaikkien ravinne-elementtien riittävä ja tasapainotettu pitoisuus mullassa, koska yhden ravinteen puutteesta tai liiallisuudesta heikkenee muiden aineiden saanti. Väärällä lannoituksella mullan pinnalle syntyy valkea kalvo, joka johtuu ravinnesuolien liian suuresta ja yksipuolisesta pitoisuudesta mullassa. Valkeat reunat mullassa voivat viitata lisäksi kalkkipitoiseen kasteluveteen eli liikaan kalsiumiin.

Koristelehtisille kasveille lannoitetta valittaessa on tärkeintä kiinnittää huomiota ravinne-elementtien pitoisuuteen. Kasvien kauneus perustuu yleensä reheviin lehtiin, jotka vaativat kohtuullisesti typpeä. Vihreiden huonekasvien lannoitteiden tulee ehdottomasti sisältää hivenravinteita, joita kasvit tarvitsevat hyvin pieniä määriä, mutta joiden puutteeseen ne voivat jopa kuolla.

Artikla:

Vihreiden huonekasvien lannoittaminen

15. Tammikuu 2019