Ikkunalaudalla on nyt päivä päivältä enemmän valoa ja on oikea aika alkaa kasvattaa mikrosalaattia eli vihreitä ituja.

Monet puuhailevat tällä hetkellä ahkerasti idättämisen parissa, mutta itujen lisäksi kannattaa vahvistaa terveyttä myös vihreillä versoilla, jotka eivät ole ravintoarvoltaan ituja huonompia.

Kasveja, joista voi nopeasti ja helposti kasvattaa ikkunalaudalla vihreää lisäravintoa, on paljon. Jo kauan on meitä talvissa vitamiininälässämme auttanut vihanneskrassi, mutta siihen sopivat loistavasti myös monet vihannekset, salaatti- ja maustekasvit.

Jos olet kesällä kylvänyt sinappikaalia, tiedät hyvin, että lämpimästä ja kosteasta mullasta vihreät itulehdet työntävät nenänsä esiin jo toisena päivänä. Aivan samoin sinappikaali ilahduttaa myös ikkunalautapuutarhuria keskellä talvea. Kylvä, kastele ja kasvit kasvavat kohisten!

Noin viikon päästä voit jo leikata vihreitä ja mausteisia hyödyllisiä aineita täynnään olevia lehtiä. Sellaista tavaraa kaupasta ei saa!

Itämiseen lämpöä, kasvamiseen valoa

Siinä missä idätykseen tarvitaan vain astia, siemenet ja vettä, nyt tulee hankkia myös vähän multaa tai kasvuturvetta. Ituja voi kasvattaa missä vain: kukkaruukussa, kulhossa, lautasella, muovirasiassa, jogurttipurkissa jne. Maustekasveille on kehitetty jopa erityisiä multia, sellainen on esimerkiksi Sekloksen maustekasvimulta.

Suihkuta multa ja kylvä siemen. Pane siemenet tiiviisti toistensa viereen, sillä tavoitteena ei ole saada kunnollisia taimia, vaan paljon ituja.

Pidä itämisen nopeuttamiseksi kylvöä aluksi lämpimämmässä paikassa. Kata kosteuden säilyttämiseksi astia paperilla tai muovikalvolla. Kun siemenet alkavat orastaa, nosta astia ehdottomasti ikkunalaudalle valoon.

Älä anna kasvaa suuriksi

Kun siemen on itänyt ja työntänyt mullasta esiin ensin kaksi itulehteä, vasta sitten alkavat aitolehdet kasvaa. Tärkeää on syödä taimi juuri itulehtivaiheessa, sillä silloin se on arvokkain ja tietysti myös maistuvin.

Siten, kun itulehdet ovat avautuneet, anna niiden kasvaa hieman isommiksi, ja sitten onkin aika siirtyä leikkaamaan satoa saksilla. Tee se ennen kuin itulehtien välistä alkaa tulla aitolehtiä. Aitolehdet eivät ole enää niin maistuvia.

Leikkaa idut melko läheltä juuria, jotta koko arvokas tavara on käytettävissä. Kasvi ei kasvata enempää itulehtiä ja sama kylvö ei anna enempää satoa. Niinpä uusia kylvöjä tulee tehdä ajoissa.

Tuore ja mausteinen

Nämä pikkuiset kasvin alut ovat todella hyviä! Babysalaatti maistuu kuin iso kasvi, mutta sekä maku että tuoksu ovat intensiivisempiä.

Pieniä kasvinalkuja voi käyttää kaikkialla: panna salaattiin, voileivän päälle, pastaan, riisin lisukkeeksi, keittoon, vokkiruokaan, kastikkeeseen, munakkaaseen, piirakkaan jne. Ne sopivat huippuhyvin ruokien viimeistelyyn ja koristeluun.

Itujen kasvattamiseen sopivat vihanneskrassin ja sinappikaalin lisäksi parsakaalipunajuuriherne, tattari, vehnä, fenkoli, rohtopurasruoho, korianteri, maustekirveli, basilika, sinappi, auringonkukka, paksoi eli pinaattikiinankaali ja revonhäntä (purppura-, kirjo-, tumma ja viherrevonhäntä).

Jokainen laji itää ja orastaa eri nopeudella. Kasvu riippuu siitäkin, miten lämmintä ja valoisaa kasvupaikassa on. Nopeimpia ovat vihanneskrassi, retiisi ja sinappikaali, joiden lehtiä voi leikata parhaassa tapauksessa jo viiden päivän kuluttua.

Talviseen ikkunalautaviljelyyn liittyy vielä yksi hyvä asia: puolikkaat siemenpakkaukset voi käyttää hyväksi. Kannattaa kylvää myös aikansa ylittäneet siemenet, sillä ne voivat yllättää hyvällä itävyydellään.

Yksinkertainen ja mukava

Puutarhatuotteiden valmistajat ovat tehneet talvisen ikkunalauta-ruukkuviljelyn niin mukavaksi, että siitä selviävät myös henkilöt, joille puutarhanhoito on ollut vierasta. Myynnistä voi nimittäin löytää pakkauksia, joissa on siementen lisäksi valmiina myös multa. Ei tarvitse huolehtia edes kylvöastioista, sillä kylvää voi suoraan foliopakkauksen sisään: kun leikkaat sen auki, syntyy sylinterimäinen purkki. Tulee vain kostuttaa multa ja kylvää.

Artikla:

Vihreä mikrosalaatti terveyttä vahvistamaan

25. Tammikuu 2018