Nyt on oikea aika aloittaa vesimelonin ja melonin taimien esikasvatus.

Vesimelonit ja melonit eivät ole puutarhoissamme enää pitkään olleet eksoottisia, vaan niistä on tullut aivan tavallisia vihanneksia. Ne ovat hyvin paljon lämpöä vaativia viljelykasveja ja niiden kasvuaika on suhteellisen pitkä, jonka vuoksi taimet tulee esikasvattaa – muuten hedelmät eivät ehdi lyhyen kesämme aikana valmistua.

Vesimeloneita ja meloneita voi kasvattaa sekä kasvihuoneessa että puutarhassa penkissä ja vaikkapa pellolla, jos siellä ei ole liian tuulista. Avomaalla kasvatettaessa on erityisen tärkeää valita varhaiset tai hyvin varhaiset lajikkeet ja käyttää kateharsoa. Mitä lämpimämpi ja aurinkoisempi kesä on, sitä parempi sato on odotettavissa.

 Taimen saa 3–5 viikossa

Ikkunalaudalla taimia esikasvatettaessa kannattaa tietää, että taimien kasvuun kuluu kolmesta viiteen viikkoa. Siihen mennessä niille on kehittynyt kolmesta neljään aitolehteä ja taimet ovat juuri sopivan kokoisia ulos istutettaviksi. Isompien taimien kanssa on huomattavasti työläämpää puuhata, sillä lehdet voivat repeytyä ja varret murtua. Orastava taimi työntää mullasta alkuun esiin kaksi itulehteä, älä laske niitä aitolehtien joukkoon.

Liian aikaisin, esimerkiksi huhtikuun alussa, ei ole mieltä aloittaa vesimelonin ja melonin esikasvatusta, sillä taimet kasvavat liian suuriksi ja venähtävät pitkiksi, ennen kuin ne voi istuttaa lopulliseen kasvupaikkaansa.

Kannattaa tietää sekin, että liian kauan pienessä ruukussa olleen taimen kasvu jää ulos istuttamisen jälkeen joksikin aikaa pysähdyksiin. Voi kulua jopa kuukausi, ennen kuin ne taas alkavat kasvaa vauhdilla. Tämä seikka nollaa täysin esikasvatuksella saavutetun etumatkan.

Avomaalle voi paljon lämpöä vaativan vesimelonin ja melonin panna vasta sitten, kun suurempi yöpakkasten vaara on ohi, multa on ehtinyt lämmetä riittävästi ja ilmanlämpötila on vähintään +15°. Tavallisesti meillä sellainen aika saapuu kesäkuun ensimmäisellä tai toisella viikolla. Kasvihuoneeseen voi istuttaa viikko tai pari aikaisemmin.

 Meloni on vesimelonia nopeampi

Vesimelonin siemen itää hieman kauemmin kuin melonin siemen ja vesimelonin oraat kasvavat alkuun hitaammin kuin pikkuruiset melonit. Niinpä vesimeloni pitää kylvää vähän aikaisemmin, ottaen huomioon, että taimen kasvuun kuluu 4–5 viikkoa.

Jos kasvatat vesimelonia avomaalla, niin oikea aika kylvää siemen ruukkuun on huhtikuun toisella puoliskolla, sillä ennen kesäkuuta taimia ei voi kuitenkaan istuttaa kasvupaikkaansa. Kasvihuoneeseen taimet voi viedä aikaisemmin ja esikasvatus voi alkaa huhtikuun keskivaiheilla.

Meloni on järkevää kylvää hieman myöhemmin, sillä sen siemen itää nopeasti ja myös ensimmäisten itujen alkukehitys on hyvin nopeaa. Taimet valmistuvat 3–4 viikossa.

Jos aiot kasvattaa meloneita avomaalla, aivan sopiva aika aloittaa taimien esikasvatus on vasta toukokuun alussa. Kasvihuoneessa kasvattamista varten kylvä siemen huhtikuun lopussa.

Meloni ja vesimeloni ovat kurkun, kurpitsan ja kesäkurpitsan lähisukulaisia (ne kaikki kuuluvat kurkkukasvien heimoon) ja niiden kaikkien taimien esikasvatus käy samalla tapaa.

Kylvövinkkejä

  • Liota enne kylvämistä sekä vesimelonin että melonin siemeniä 12–24 tuntia lämpimässä, noin +25° lämpimässä vedessä.
  • Liottamisen jälkeen siemenet kannattaa esi-idättää niiden itämiskyvyn selvittämiseksi. Voi sattua, että kaikki siemenet eivät idäkään, ja sellaisia ei ole mieltä pistää multaan. Itämiskoetta varten pidä liotetut siemenet kostean pyyhkeen välissä lämpimässä (25–35°), kunnes siemenkuorten välistä alkaa tunkeutua itujen valkoisia ”nenänpäitä”. Hyvä lämmin paikka on esimerkiksi lämpöpatterin päällä tai tilassa, jossa on lattialämmitys.
  • Ota kylvämiseen 10 cm läpimittaiset kasvuruukut, niin taimia ei tarvitse enää istuttaa uudelleen isompiin ruukkuihin. Kylvämiseen sopivat sekä vihannesmullat, esimerkiksi Matogardin biovihannesmulta, että erityiset kylvömullat, esim. Compon kylvö- ja maustekasvimulta.
  • Pane itämisen aloittaneet siemenet yksittäin ruukkuihin 2–3 cm syvyiseen multaan.
  • Siemenen pitää jäädä multaan lappeelleen, ei pystyyn.
  • Lämpötilassa +25–35° vesimeloni itää noin viikossa, meloni puolestaan voi itää peräti muutamassa päivässä.
  • Sopiva ilmanlämpötila kasvun aikaan päivällä on +22°C ja yöllä +20°C.

Artikla:

Vesimelonin ja melonin kasvattaminen

15. Huhtikuu 2018