Talvi on terveytemme kannalta hyvin vaikeaa aikaa. Kylmällä ja pimeällä kaudella meitä kiusaavat erilaiset bakteerit ja virukset ja sairastumme helposti. Kesällä olemme taas yleensä terveitä, sillä ulkona paistaa mukavasti aurinko ja kasvipenkistä voimme poimia tuoreita maustekasveja, jotka sisältävät valtavan määrän terveyden tarvitsemia aineita. Nytkin, kun kevät on lähes ovella, terveytemme tarvitsee eniten huolenpitoa ja virkistystä. Voi tietysti käyttää erilaisia ravintolisiä ja vitamiineja, mutta niitä ei voi verrata siihen maku- ja kauneuselämykseen, jonka tuoreet yrtit tarjoavat.

Maustekasvit sisältävät erittäin paljon vitamiineja ja terveyttä vahvistavia aineita. Tuore persilja sisältää suuren määrän C- ja A-vitamiinia, folaatteja ja rautaa. Timjami tunnetaan maustaan ja tuoksustaan, mutta se sisältää myös tymolia, joka auttaa kehoamme kamppailussa sairauden aiheuttajia vastaan. Basilikaa on yleisesti käytetty sekä eurooppalaisessa että Aasian maiden keittiöissä, mutta tällä yrtillä on myös ruoansulatusta edistävä ja vilustumissairauksia lievittävä vaikutus. Rosmariinilla on melkoisen omalaatuinen maku, mutta se sisältää paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja A-vitamiinia. Kaiken lisäksi rosmariinilla on tulehduksen vastaista vaikutusta ja se vaikuttaa hyvin myös silmiin ja aivoihin.

Maustekasvit ovat vaatimattomia kasveja, joiden kasvattamisesta selviytyy aloittelevakin viherpeukalo. Parhaiten kasvit kasvavat etelän-, idän- tai lännenpuoleisella ikkunalaudalla. Intensiivinen kevätaurinko voi olla kasveille liikaa, siksi idän- ja lännenpuoleiset ikkunalaudat ovat yrttien kasvattamiseen parhaita. Kylvö onnistuu parhaiten laadukkaassa mullassa. Yrteille sopii kevyt ja kuohkea multa, siksi maustekasveille onkin tarkoitettu erityisiä multia. Yrttien kasvattamiseen sopii esimerkiksi Compon maustekasvimulta. Vehreän ulkonäön saavuttamiseksi kasveja tulee ehdottomasti lannoittaa. Kasvit pystyvät käyttämään nopeammin hyväkseen nimenomaan nestemäisiä lannoitteita. Maustekasvia voi lannoittaa esimerkiksi Compon BIO maustekasvien nestelannoitteella tai käyttää Agrecolin yrttien ravinneliuosta. Maustekasvit ovat tosin vähään tyytyviä kasveja, mutta ne kasvavat hyvin sopivan kosteassa mullassa. Siten kastella tulisi kohtuullisesti. Erittäin kosteassa mullassa maustekasvit alkavat kärsiä ja niiden juuret voivat mädäntyä. Yrteille ihanteellinen lämpötila lämpimänä kautena on +20 0C, mutta kylmänä kautena niille sopii myös viileämpi lämpötila.

Maustekasveja kylvettäessä tulee varmistaa, että multapinta on ennen siementen kylvämistä koskea. Kylvämisen jälkeen suihkuta multaa uudelleen ja siemenet olisi hyvä painaa kevyesti multaan. Siemenillä on parempi yhteys multaan ja kasvit orastavat nopeammin.

Maustekasvien kasvattamisessa on kaksi vinkkiä. Peitä kylvämisen jälkeen elintarvikekalvolla ruukku tai laatikko, johon olet siemenet kylvänyt, ja ota kalvo pois, kun kasvit ovat orastaneet. Elintarvikekalvo nopeuttaa kasvien itämistä. Toinen hyvä vinkki on se, että maustekasveja tulee säännöllisesti leikata, siten yrtit kasvavat nopeammin.

Maustekasvit ovat vaatimattomia, mutta meidän terveydellemme välttämättömiä kasveja. Yrttien kasvattaminen on helppoa, aloittelevakin viherpeukalo selviää siitä. Mikset kylväisi maustekasveja jo tänään?

Artikla:

Terveyttä maustekasveista

7. Maaliskuuta 2018