”Rikkinäinen tynnyri pihan nurkassa, sano, minä sinun kanssasi pitäisi tehdä?” Jos tällainen tilanne tuntuu tutulta, ei kannata lainkaan murehtia! Rikkinäisellekin vesitynnyrille voi löytää uutta käyttöä.

Vuotavaa vesitynnyriä voi käyttää isona kukkaruukkuna tai vertikaalisena puutarhan elementtinä, johon voi istuttaa köynnöskasveja. Kiipeilevät ja riippuvat kasvit tarvitsevat tukea kehittyäkseen reheviksi ja kasvaakseen häiritsemättä. Tynnyristä ne riippuisivat alas, joka vähentäisi niiden kasvupintaa puutarhassa. Silloin ei olisi tarvetta tukea pieniä taimia tukikepeillä. Tynnyrissä on erittäin hyvä kasvattaa hernettäpapuakurkkuakurpitsaa, kesäkurpitsaa ja muita vihanneksia, jotka mielellään valloittaisivat puutarhan lehtimassallaan. Jopa perunaa voi kasvattaa tynnyrissä! Mutta kuvitelkaa: herne ei tarvitsekaan tukemista, vaan riippuu alaspäin palkojaan maukkaasti väläytellen!

Toisaalta suuren vesitynnyrin voi täyttää myös millä tahansa orgaanisella materiaalilla, jota tahtoo taloudessa tai puutarhassa syntyä suuria määriä. Tynnyrin täytteeksi voi käyttää rikkaruohoa, leikattua ruohoa, puunlehtiä, oksia ja tietysti keittiöjätteitä. Periaatteessa kyse on kompostista, joka sopisi loistavasti kurpitsan tai kesäkurpitsan kasvattamiseen. Koottuun orgaaniseen massaan tulisi vain ripotella 10-15 cm multaa, niin kylvää voi vaikkapa kurpitsansiemeniä!

Jos kyseessä on muovinen vesitynnyri, siitä voi tehdä upean mansikkatornin. Torni tekemiseksi tulisi kaivertaa pohjaan reikiä, jotta liiallinen vesi valuisi tynnyristä pois. Koko tynnyrin tynnyriin tulisi tehdä mansikoiden istuttamista varten sopivan kokoisia reikiä. Täytteeksi voi tietysti käyttää sekä kompostia että multaa. Mullan pitää ehdottomasti olla taimien ympärillä, muuten mansikat eivät kasva hyvin.

On lisäksi yksi syy, miksi vihanneksia kannattaa kasvattaa tynnyrissä. Meille kaikille on varmasti sattunut, että kiusalliset olennot etanat ovat herkutelleet pienillä kesäkurpitsan ja kurpitsan taimilla. Tynnyri on riittävän korkea estämään kutsumattomien puutarhaelukoiden tulon taimia maistelemaan.

On olemassa monta asiallista vinkkiä, miten edistää rehevää ja satoisaa tynnyriviljelyä. Ensimmäisenä vinkkinä on valita tuulensuojainen ja aurinkoinen kasvupaikka. Kaikkien muiden vihannesten tapaan, missä ne sitten kasvavatkin, mansikka vaatii paljon aurinkoa. Auringossa hedelmät ovat maukkaampia! Toinen kiva vinkki on kattaa vesitynnyri varhaiskeväällä tai myöhäissyksyllä kateharsolla. Tämä vinkki estää pakkasvaurioita ja myöhäisemmätkin vihannekset ehtivät puutarhassa valmistua. Mansikkatornin osalta on hyvin mukava asettaa lintuverkko tynnyrin ympärille. Silloin puutarhan linnut eivät pääse nauttimaan mansikoista.

Koska vanha vesitynnyri pilaa puutarhassa maisemaa, mutta silti olisi kiinnostusta kasvattaa siinä jotakin, hyvä vinkki on rakentaa tynnyrin ympärille puuvuoraus, jonka voi haluttaessa maalata lempivärinsä mukaiseksi.

Nyt sitten tynnyripuutarhan perustamisesta tarkemmin. Taimien kasvattamiseen sopivat vain vaaleamman väriset tynnyrit. Mustassa tai missä tahansa tummanvärisessä tynnyrissä taimet alkavat palaa, koska tumma väri imee auringonvaloa erittäin hyvin. Tynnyrin pohjalle tulee asettaa pieniä kiviä tai kivimurskaa, jotta liiallinen vesi valuisi mullasta pois. Kun kivet ovat pohjalla paikoillaan, seuraavaksi tulee tynnyriin lisätä kompostia. Ehdottomasti tulee sirotella vähintään 10-15 cm multaa. Se ongin sitten multa, jossa pieni taimi alkaa kasvaa. Multa tulee epäilemättä pitää sopivan kosteana, toisin sanoen multa ei saa olla hyvin märkää eikä kuivaa. Märässä tai kuivassa mullassa kasvit alkavat kärsiä ja jäävät kitukasvuisiksi.

Tynnyripuutarhaus on upea tapa uusiokäyttää vuotavaa vesitynnyriä. Kasvattamalla taimia vesitynnyrissä säästämme puutarhassa tilaa. Tynnyrin rehevä vehreys herättää huomiota ja lisää jokaiseen puutarhaan kiehtovaa vivahdetta.

Inspiraatioksi:

Lue myös: https://gardentherapy.ca/hanging-basket-produce/

Artikla:

Riippuvien kasvien kasvattaminen vanhassa vesitynnyrissä

13. Heinäkuu 2018