Syksy on edennyt nyt jo niin pitkälle, että voi toimia puiden ja pensaiden istuttamisen tai uudelleen istuttamisen parissa. Viisas puutarhuri tekee syksyllä mahdollisimman paljon töitä, jotta keväällä olisi enemmän vapaata aikaa – keväisin puutarhassa on aina kiire.  Syksyllä on taimitarhoissa ja puutarhaliikkeissä usein myös alennusmyyntejä, joten tarvittavan taimen voi saada edullisemmin.

Tarkasta taimia valitessasi latvuksen ja rungon kunto. Puun, jonka runko on vahingoittunut, voisi jättää kuitenkin ostamatta. Pensastaimen osalta se ei ole niin tärkeää, sillä vahingoittuneita kohtia voi leikata pois. Runkoon vartettujen lajikkeiden osalta on sama juttu, tarkasta rungon kunto ja osta vain terveitä taimia. Jos taimella on vielä lehdet, ne ovat hyvä osoittaja taimen terveydestä. Lisäksi on hyvä nähdä, miltä kasvi syksyllä näyttää – siitä voi kuvitella, miten värikkääksi puutarhasi tämän taimen hankkimisella muuttuu.

Kun olet ostanut haluamasi taimen, aseta se ruukkuineen joksikin aikaa veteen, niin että juuret kostuvat sopivasti. Sitten kopauta taimi ruukusta tai muovipussista pois ja tarkasta juuriston tilanne. Isommilla puilla juuret voivat olla verkon ympäröimät – tavallisesti verkko venyy juuriston kasvamisen mukana. Verkko pitää multapallon hyvin juurten ympärillä ja suojaa vaurioilta. Verkon irrottaminen ei ole välttämättä tarpeen, juuristo kasvaa siitä ajan mittaa läpi ja verkko itse mätänee pois. Jos kuitenkin haluat poistaa sen, leikkaa se useasta kohdasta ja riisu varoen juurten ympäriltä irti. Ravista ennen multaan panemista juuria hieman levälleen. Kun otat taimen ruukusta, katso, ovatko juuret ruukussa tiiviisti vai sopivan pehmeästi. Jos juuret ovat moninkertaisesti kiertyneinä, niitä tulisi varovasti levitellä, hieman lyhentää ja vetää levälleen ennen istuttamista. Jos huomaat vahingoittuneita tai murtuneita juuria, leikkaa ne kohdat heti lyhemmiksi. Käytä teräviä työvälineitä.

Kun taimet on valmisteltu, ne tulisi istuttaa heti maahan. Sitä varten tulee jo edeltä käsin valmistella istutuskuopat. Juuripallon koosta riippuen kaivamme niin ison kuopan, että juuripallo mahtuu siihen vapaasti ja tilaa jää vähän ylikin. Kuopan syvyys lasketaan siten, että hedelmäpuun taimien pitää jäädä sopivasti niin syvälle, että varttamiskohta jää maanpinnan tasolle, marja- ja muiden pensaiden hieman syvemmälle, kevyesti mullan alapuolelle. Sitä paremmin ne tuottavat keväällä uusia versoja. Ruusuilla varttamiskohta jätetään kymmenkunta senttiä mullan alle, jotta talven pakkanen ei vahingoittaisi niitä. Se on ruusujen herkin kohta. Siksi on hyvä joka syksynä välittömästi ennen pakkasia ripotella ruusupensaan ympärille hieman multaa.

Niinpä istutuskuopat tulisi tehdä syvemmiksi sillä laskennalla, että ensin täytämme ne parhaalla mullalla, mitä meillä saatavilla on, on se sitten kompostimultaa, laholantaa tai kaupasta ostettua mustaa multaa. Siihen on hyvä lisätä yhdistelmälannoitetta, mutta siten, että juuret eivät satu siihen suoraan kosketukseen. Ne kyllä ehtivät hitaasti juurtumisen aikana tavoittaa tarvittavat ravinteet. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista, varsinkin pitkäikäisten hedelmäpuiden osalta, että istutuskuoppa tulee täyttää mahdollisimman hedelmällisellä mullalla. Myöhemmät lannoittamiset eivät pysty korvaamaan sitä täysin. Syksyllä on sopivinta käyttää syyslannoitetta.

Multa kootaan istutuskuopassa pieneksi keoksi, joka päälle taimi asetetaan juuret jonkin verran hajalleen levitettyinä. Jos multapallo juurten ympärillä on hyvin kompakti, juuria ei tarvitse kiskoa siitä ulos, kyllä ne sieltä itse vähitellen ulos kasvavat. Sitten täytämme kuopan yhtä hyvällä mullalla ja puristamme jaloilla painaen varovasti tiiviiksi. Tässä yhteydessä pienet apurit ovat tervetulleita. Täytämme ja painamme monta kertaa. Kaiken päälle voi panna huonompaa multaa, sitä, mitä tuli kuopasta kaivetuksi. Hyvä olisi tehdä istutusmullan ympärille pieni multavalli, se auttaa pitämään kastelu- ja sadevettä kiinni. Istuttamisen jälkeen taimia tulee kastella. Nyt syksyllä ei tarvitse hyvin paljon liottaa, sillä sateet ovat muutenkin tulossa, mutta reipas kastelukannullinen kuluu isommalle puulle kuitenkin.

Istutettu pikkupuu tulee myös tukea. Paras tapa on asettaa rungon molemmille puolille tuet ja sitoa runko joko kiinnityshihnalla tai pehmeällä paksulla narulla niiden väliin. Siitä riippuen, missä kyseinen puu alkaa kasvaa, suojaamme myös rungon. Villieläinten vahinkojen välttämiseksi on suositeltavaa asettaa rungon ympärille myös rungon suojat. Ne suojaavat puunrunkoa samalla myös kevätauringon polttamilta. Rungon valkaisusta on sivustolla Aednik24.ee kirjoitettu aiemmin.

Syysistuttamisen aikaan oksien leikkaaminen ei ole tärkeää, mutta sen sijaan taimi tulee sillä silmällä tarkastaa keväällä. Varmin tapa on jo taimitarhalla tai puutarhaliikkeessä pyytää asiantuntijaa antamaan tästä asiasta paikan päällä neuvoa tai pyytää mahdollisuuden mukaan leikkaamaan taimea, jos se osoittautuu tarpeelliseksi.

Artikla:

Puiden istuttaminen syksyllä

15. Syyskuu 2021