Viime vuosina on rotanmyrkkyvalikoima huomattavasti supistunut. Siinä missä viime vuonna saattoi valita 8-9 rotanmyrkystä, niin nyt valikoima on pienentynyt pariin torjunta-aineeseen. Maaliskuun 1. päivänä tuli voimaan laki, joka kieltää yksityiskuluttajalle tarkoitettujen, vaikuttavan aineen pitoisuudeltaan 0,005 prosenttisten hiiren- ja rotanmyrkkyjen myymisen, koska niiden sisältämät aineet ovat ihmisen terveydelle ja ympäristölle vaarallisia.

Aiemmin myynnissä olleet, 0,005 % vaikuttavaa ainetta sisältäneet rotan- ja hiirenmyrkyt vahingoittavat pitkäaikaisesti ja toistuvasti käytettyinä ihmisten terveyttä. Tällaisia myrkkyjä saavat tukkuliikkeistä vain ammattikäyttäjät eli ammattimaiset tuholaisten torjujat. Tavanomainen käyttäjä saa käyttää vain sellaisia rotanmyrkkyjä, joissa vaikuttavan aineen pitoisuus on alle 0,003 %.

Jokainen rotanmyrkky sisältää katkeroainetta ja vaikuttavaa ainetta, joka määrittää myrkyn tehokkuuden. Vaikuttavan aineen pitoisuus myrkkysyötissä on pienenpieni, mutta samalla tehokas. Nykyiset hiirten ja rottien myrkyt sisältävät pääosin joko bromadiolonia, difenakumia tai brodifakumia, jotka estävät veren hyytymistä ja aiheuttavat sisäisiä verenvuotoja. Nämä vaikuttavat aineet ovat toisen sukupolven myrkkyjä, joilla on viivästetty vaikutusaika eli myrkyn vaikutus ilmenee 4-8 päivän kuluessa. Pitemmän ajan kuluessa jyrsijät eivät enää pysty yhdistämään myrkkysyöttiä myrkytykseen ja rotilla ei herää epäilyä myrkyn suhteen, jolloin ne syövät myrkkyä edelleen lajitovereiden kuoltuakin. Katkeroaineet ovat tärkeitä välttämään sen, että lapset ja lemmikkieläimet nielisivät myrkkyä vahingossa.

Bromadiolonilla, difenakumilla ja brodifakumilla on paljon samankaltaisia ominaisuuksia, mutta on myös yksi tärkeä ero. Kaikki mainituilla vaikuttavilla aineilla on veren hyytymisen vastainen vaikutus eli ne estävät K-vitamiinin synteesiä, ja kaikki vaikuttavat tehokkaasti jo yhden syöttökerran jälkeen. Myös annoskoot ovat suunnilleen samanlaiset. Merkittävä ero on myrkkysyöttien vaikuttavan aineen pitoisuudessa. Kaikki rotanmyrkyt sisältävät vaikuttavaa ainetta alle 0,003 %, mutta vaikuttavien aineiden määrät, jotka aiheuttavat rottien ja hiirtenkin kuoleman, ovat erilaiset. Bromadioloni, joka on yleisesti käytössä rotanmyrkkyjen vaikuttavana aineena, vaikuttaa jyrsijöiden kuolemaan annosmäärällä 1,1-1,8 mg. Bromadiolonia sisältävät Rodentox Teravili – Rodentox Vilja ja Protect Teravili – Protect Vilja. Brodifakumi on kolmesta vaikuttavasta aineesta tehokkain – 0,22-0,27 mg vaikuttavaa ainetta riittää jyrsijöiden hävittämiseen. Brodifakumi kuuluu Gardentop Nisu -Gardentop Vehnän ja Gardentop Pasta – Gardentop Pastan koostumukseen.

Rotan- ja hiiren myrkkysyöttejä voi käyttää jyrsijöiden torjuntaan sekä sisällä että ulkona. Joitakin rotanmyrkkyjä voi käyttää vain sisätiloissa, koska säät vaikuttavat niihin helposti. Rakeistettuja ja viljapohjaisia rotanmyrkkyjä voi käyttää myös ulkona, mikäli syötti pannaan syöttitaloon, joka suojaa myrkkyä säiden vaikutukselta. Myynnissä on rotanmyrkkyä jopa pastamuodossa, esimerkiksi Gardentop pasta. Pastan etuna on se, että sitä voi käyttää sekä rakennuksissa että ulkona.

Myrkkysyöttien vaikutusta voi edistää. Tehokkain tapa lisätä myrkyn tehoa on varmistaa, että hiirillä ja rotilla on estettynä pääsy vihanneksiin. Koska rotanmyrkyt estävät K-vitamiinin synteesiä, jonka seurauksena aiheutuu sisäisiä verenvuotoja, K-vitamiinia runsaasti sisältävät hedelmät ja vihannekset vähentävät rotanmyrkkyjen vaikutusta.

Rotanmyrkkyjä asetettaessa tulee ehdottomasti noudattaa turvallisuustekniikkaa, joka yleensä tarkoittaa suojakäsineiden ja syöttitalojen käyttämistä. Myrkkysyötteihin ei saa koskea paljain käsin ja käsittelyssä pitää aina käyttää sopivia suojakäsineitä. Suojakäsineiden käyttäminen on tärkeää, koska rotanmyrkyt aiheuttavat ärsytystä ja myrkkyjen vaikuttavat aineet voivat tunkeutua ihon läpi.

Syöttitaloja on mukava käyttää. Talot ovat lukittavia, joka on erityisen tärkeää, etteivät lapset ja kotieläimet pääse rotanmyrkkyihin käsiksi. Syöttitalot suojaavat lisäksi myrkkysyöttiä ympäristövaikutuksilta ja rotanmyrkkyä ei leviä ympäriinsä.

Viime vuosina on sallittujen rotanmyrkkyjen valikoima huomattavasti supistunut. Samoin vaikuttavan aineen pitoisuus on vähentynyt. Myrkkyjen tehokkuus riippuu jyrsijään tehoavan vaikuttavasta aineesta ja sen määrästä.

Artikla:

Nykyisin sallitut rotanmyrkyt