Kun tomaattien esikasvatus ikkunalaudalla on aloitettu riittävän aikaisin ja niistä on huolehdittu hyvin, niillä alkaa olla siellä jo hyvin ahdasta.

Lämmittämättömään kasvihuoneeseen voi taimet istuttaa toukokuun toisella puoliskolla, todennäköisesti suuremmat yöpakkaset ovat silloin takana. Ilmojen säätäjä on usein tehnyt temppujaan ja koskaan ei voi tietää, järjestääkö hän vielä jonkin kylmemmän yön. Siksi olisi hyvä pitää kateharso käden ulottuvilla, jotta pakkasen tullen sen voi levittää kasveille. Pakkassuoja on varmempi, kun levität harson kaksin- tai kolminkertaisena, sillä kerrosten väliin jäävä ilma on erittäin tehokas eristäjä.

Taimet kannattaa totuttaa kylmään

Kun päivät ovat jo lämpimät, mutta yöt kasvien ulos istuttamiseen vielä liian kylmät, taimia voisi alkaa karaista. Alkuun ne voi viedä ulos vain muutamaksi tunniksi, ja vähitellen ulkonaoloaikaa voi alkaa pidentää.

Kasvien sisälle ja ulos nostaminen voi olla hankalaa, mutta se kannattaa – silloin kasvihuoneeseen istutetuille taimille eivät lievät yöpakkaset enää ole vaarallisia, jos ne sellaisia sattuisi toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa yllättäen tulemaan.

Karaisuun voi ruukut nostaa myös kasvihuoneeseen, mutta siinä tapauksessa ne tulee yöllä peittää kateharsolla.

Sopivin aika

Hyvä aika istuttamiseen on silloin, kun mullan lämpötila on vähintään 15°C. Taimet sopeutuvat uuteen kasvupaikkaan paremmin, kun istuttamisen aikaan on pilvistä. Voimakas suora auringonpaiste voi pelästyttää sisätiloissa kasvaneet taimet ja pelästyksestä toipumiseen kuluu turhaan energiaa.

Illallakaan ei ole hyvä istuttaa, sillä kastelu lisää ilmankosteutta, joka yön viileydessä säilyy. Kosteaa ilmaa tomaatti taas ei rakasta.

Korkeakasvuisia (indeterminantteja) lajikkeita on oikea aika istuttaa silloin, kun taimen ensimmäiset kukinnot ovat jo avautuneet.

Sitä vastoin pyri istuttamaan matalat (determinantit) lajikkeet pysyvään kasvupaikkaansa ennen kukintojen avautumista. Silloin taimet juurtuvat nopeasti ja maanpäällinen osa aloittaa kasvun vauhdikkaammin. Jos matala lajike alkoi kukkia jo ruukussa, kasvi omistautuu hedelmien kasvattamiseen ja juuriston kehitys jää taka-alalle. Heikko juuristo ei pysty antamaan kasvavalle taimelle riittävästi ravinteita ja taimi jää kitukasvuiseksi.

Miten tiheään?

Tomaatti pitää runsaasta valosta, joten niitä ei saisi istuttaa liian tiheään. Muussa tapauksessa kasvit alkavat varjostaa toisiaan, hedelmät valmistuvat myöhemmin ja satoakin saadaan vähemmän.

Paras kasvien väli on 40 cm. Jos taimet istutetaan kahteen riviin, jätä rievien väliin 50 cm. Kahteen riviin istuttaessasi istuta taimet siksak-tyyliin eli niin, että yhden rivin taimi jää toisen rivin kasvien välipaikkaan. Niin kaikki taimet saavat riittävästi valoa ja tilaa, ja niitä on helppo hoitaa.

Pyri tekemään istutuskuopat valmiiksi edellisenä päivänä, jotta multa ehtii lämmetä. Kaiva lapiolla kunnollinen reikä, sillä tomaatintaimi tulee istuttaa hieman syvemmälle kuin missä se ruukussa kasvoi, lisäksi kuoppaan pitää mahtua myös tuoretta kompostimultaa ja/tai laholantaa. Multaan voi sekoittaa myös erityistä tomaattilannoitetta, jonka vaikutus on pitkäaikainen. Myös kastelulannoitetta voi käyttää.

Istutusvinkkejä

  • Kasta ensin taimiruukut kunnolla, sillä kun multa on märkä, se ei varise juurten ympäriltä pois. Lisäksi taimien ympäristönvaihto sujuu kivuttomammin, kun ne ovat imeneet itsensä täyteen vettä.
  • Lapioi istutuskuopan pohjalle kompostimultaa, jonka sisään olisi hyvä sekoittaa myös laholantaa. Paras valinta on hevosenlantakomposti, sillä sen ravinnetasapaino on tomaatille erittäin sopiva.
    Suoraan tallista saadun lannan osalta tulee tietää se, että sahanpurun sekainen lanta ei sovi tomaatille.
  • Ravitsevia ovat myös kanankakkarakeet.
  • Kun istutuskuoppa on valmis, siihen tulee kaataa vettä.
  • Taimen ruukusta saamiseksi ei saa alkaa vetää taimea varresta, sillä se voi murtua. Parempi on käyttää painovoimaa – pane oikea kätesi ruukun päälle niin, että varsi jää sormien väliin. Toisella kädellä auttaen käännä taimi ylösalaisin ja ota kasvuruukku juuripallon ympäriltä pois.
  • Aseta taimi kuoppaan noin 5 cm syvemmälle kuin se ruukussa kasvoi. Mullan sisään jäävään varren osaan syntyy hyvin pian sivujuuria ja kasvi saa itselleen suuremman juuriston, joka juottaa ja ruokkii sitä paremmin.
  • Sitten täytä koko istutuskuoppa mullalla ja painele se tiiviimmäksi.
  • Kun kaikki taimet on istutettu, kastele ne vielä kerran. Asiantuntijoiden mukaan juuristo kehittyy paremmin ja juuritulehduksen aiheutumisen vaaraa ei ole, jos ensimmäisellä istutusta seuraavalla viikolla et kastele taimia enempää.

Pitkäksi venähtäneitä taimia voi istuttaa puolivinoon

Ikkunalaudalla taimia esikasvatettaessa sattuu helposti, että liiallisen lämmön ja vähäisen valon vuoksi taimet venähtävät pitkiksi. Ei ole syytä huolestua, sillä sen voi korjata istuttamalla taimet puolivinoon asentoon.

Sitä varten tulee muodostaa multaan pieni vino oja, ja panna taimet siihen ”oikaisemaan”, juuripallo jää matalammalle. Multaan jäävästä varsiosasta tulee lehdet nipistää pois. Latva tulisi asettaa ehdottomasti pohjoisen suuntaan, sillä kasvi alkaa kurkottautua etelään aurinkoon päin ja sen ansiosta se nouseekin pystyyn.

Peitä juuripallo ja pikkuojassa oleva varren osa mullalla. Mullan sisään jääneeseen varteen syntyy melko pian runsaasti lisäjuuria. Aseta mullasta ulos ulottuvan latvan alle puuhalko, etteivät lehdet jäisi suoraan vasten maata. Kastele istutettuja taimia huolellisesti.

Jo muutaman tunnin päästä voi nähdä, miten multaan makuulle asetetut tomaatintaimet ovat alkaneet kohottautua pystyyn. Seuraavana päivänä kaikki ovat nousseet kunnolla pystyyn.

Artikla:

Miten tomaatit istutetaan?

14. Saattaa 2018