Miten voi luoda keväisen kukkaloiston puutarhassa, jossa vesimyyrät riehuvat? Vesimyyrien herkkuihin muiden puutarhakasvien ohella kuuluvat kukkasipulit.

Jos puutarhaa on kohdannut vesimyyräongelma, on suuri vaara, että keväällä penkissä ei orasta yksikään tulppaani tai hyasintti. Se olisi erittäin surullista, sillä tavallisesti puutarhan omistajat valitsevat puutarhaliikkeessä suurella innolla erilaisia kukkasipuleita ja istuttavat ne huolellisesti ja jäävät odottamaan keväistä kukkaloistoa. Myös liljojen kesäinen värijuhla jää vain haaveeksi.

Vesimyyrät viihtyvät vesistöjen rannoilla ja syövät siellä kasvavia kasveja. Puutarhaan niitä houkuttelevat kaikenlaiset vihannekset, esimerkiksi makeat porkkanat, punajuuret, palsternakat ym. Lisäksi ne penkovat kukkapenkeissä, joista ne löytävät maukkaita juuria ja juurakoita. Talvella vesimyyrien kohteina ovat ennen kaikkea nuoret hedelmäpuut ja kukkasipulit. Onneksi on sellaisiakin sipulikukkia, joita nämä epämiellyttävät jyrsijät eivät himoitse. Niitä istuttaminen lähelle voi auttaa karkottamaan vesimyyriä.

Vesimyyrälle ei maistu

  • Keisarinpikarililjaeli keisarinkruunu (Fritillaria imperialis). Tämä lähes metrin pituinen voimakkaasti vaikuttava kevätkukka haisee vesimyyrien mielestä niin vastenmieliseltä, että ne pysyttäytyvät siitä loitolla. Istuta keisarinpikarililjoja tulppaanien ja muiden sipulikukkien lähelle, samoin kasvimaalle ja jopa kasvihuoneeseen pitämään vesimyyrät poissa.
  • Narsissit(Narcissus). Näitä kauniita kukkia on erivärisinä ja -muotoisina. Koko kasvi on myrkyllinen, varsinkin sen sipulit. Vesimyyrät ovat nokkelia – ne ”tietävät” sen ja eivät koske narsisseihin. Narsisseista voi muotoilla muiden sipulikukkien ympärille ”turvamuurin”.
  • Lumikit(Sanguinaria canadensis). Kukkivat toukokuussa puhtaanvalkoisin kukin. Myrkyllisiä ovat sekä kasvin lihava maavarsi että maanpäällinen osa.
  • Kevätruusuleinikit(Adonis vernalis). Varhaiskeväällä silmäämme ilahduttavat kevätruusuleinikin kiiltävän keltaiset kukat. Kevätruusuleinikit kuuluvat leinikkikasvien heimoon, ja vesimyyrät eivät yleensä pidä leinikkikasveista.
  • Talventähdet(Eranthis). Koska talventähtikin on leinikkikasvi, sitä voi huoletta kasvattaa myös siellä, missä on vesimyyrävaara. Talvisen talventähden keltaiset kukat avautuvat heti lumen sulettua ja ennen lumikelloja. Flore Pleno -lajike on kerrannaiskukkainen.
  • Sorjalaukka(Allium stipitatum). Tämä vaikuttava laukka voi kasvaa jopa 180 cm korkeaksi. Kukintopallojen halkaisija on n. 10 cm. Laukka kukkii kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla ja sitä on useita kiehtovia lajikkeita. Vesimyyrät eivät himoitse muitakaan laukkoja.
  • Amurinkärsäkalla (Arisaema amurensis). Keväällä, tavallisesti toukokuun toisella puoliskolla, amurinkärsäkallan juovikkaan suojuslehden keskellä olevat kukinnot avautuvat. Syksyllä poikkeuksellisen näkymän tarjoaa oranssinpunainen marjatähkä. Koko kasvi on myrkyllinen.
  • Munkinhuput(Arum). Vaalea suojalehti ja liilansävyinen puikelokukinto muistuttavat purjetta ja kiinnittävät varmasti puutarhan kauneudesta nauttivien huomion.
  • Virvalilja(Bulbocodium). Tämän pienen kukan korkeus on tavallisesti 5–10 cm, huhtikuussa kasvia kaunistaa 1-3 vaaleanpunaista tai vaaleanpunaisen-liilansävyistä lehtimäistä kukkaa.
  • Myrkkylilja(Colchicum) on hyvin krookuksen tapainen ja yksi myrkyllisimmistä puutarhakasveista. Sen vuoksi vesimyyrät eivät osoita kiinnostusta tämän kukan sipuleita kohtaan. Syyskukat kukkivat syksyllä, mutta yksi laji, armenialainen syyskukka Colchicum szovitsii ilahduttaa meitä kukillaan keväällä.
  • Merendera trigyna. Krookuksia muistuttava pikkukukka puhkeaa kukkaan pian lumen sulettua. Kukinnot ovat vaalean roosasta tumman roosaan, harvemmin valkoisia.

Vesimyyrälle ei maistu myöskään lumikellot ja lumipisaratvalkovuokot ja mukulaleinikit.

 Pari vinkkiä istuttamiseen

Kun puutarhurilla on usein huolia vesimyyristä, jotka käyvät tekemässä puutarhassa tuhojaan, niin suurimpana apuna ovat istutuskorit, joissa kukkasipulit voidaan istuttaa. Paras mahdollinen apu niistä on kuitenkin vain siinä tapauksessa, että kori on päältä peitetty, muuten ylhäältä päin pääsee sipulien kimppuun. Käytä peittämiseen niin tiheää metallilankaverkkoa, josta vesimyyrä ei mahdu läpi (silmäkoko enintään 4,5 cm). Kukat pääsevät hyvin kasvamaan verkon läpi. Sopii sekä galvanoitu että muovipäällysteinen metalliverkko. Samoin voi istutuspaikan ympärillä asettaa maahan lujan metalliverkon. Verkkoaidan tulee ulottua vähintään 40 cm syvyyteen.

Syksyllä kannatta vähentää vesimyyrien määrää myös loukuilla. Käytä erityistä vesimyyräloukkua. Koska vesimyyrä on maamyyrää suurempi, tarvitaan ehdottomasti erikoisloukkua ja maamyyrän loukku ei käy. Pane vesimyyrän tunneleihin Brody-sarjan sinisiä myrkkysyöttikuutioita.

Artikla:

Miten pelastaa sipulikukat vesimyyriltä?

14. Syyskuu 2018