Huhtikuun lumi ja sateet tekevät maan kunnolla kosteaksi. Kun tulee hiukan lämpimämpää, voi alkaa perustaa nurmikkoa. Mutta miten löytää sopivin siemensekoitus? Ruohonsiementen valikoimahan on puutarhaliikkeissä valtavan suuri. 
Varmista ennen ruohonsiemenen ostamista kaksi asiaa: millaiset luonnonolosuhteet nurmikon kasvupaikalla ovat ja kuinka paljon nurmikkoa aletaan tallata.

Yleisimmin siemensekoitusta tarvitaan kotipuutarhaa varten. Jos paikka on aurinkoinen tai lievästi varjoisa, maaperä kohtuullisen kosteasta märkään ja pihanurmea ei käytetä pelikenttänä, sinne sopii jokin yleiskäyttöinen siemensekoitus. Sellaiset sekoitukset koostuvat tavallisesti punanadan muodoista (50–60%) ja niittynurmikasta (30–40%).

Punanataa on kolme muotoa: rönsyilevä, pensasmainen ja lyhytrönsyinen. Kaksi viimeiseksi mainittua antavat nurmikolle tiheyden, joten kannattaa aina tutkia pakkauksesta, onko siemensekoituksessa niitä. Tällainen koostumus tekee sekoituksesta erittäin hyvän.

Niittynurmikkaakin tulee olla paljon. Jos niittynurmikkaa on vähän, nurmikko ei kestä voimakasta tallaamista. Kiinnitä tähänkin huomiota, kun ostat ruohonsiementä, sillä myynnissä on myös sellaisia yleisnurmikkosekoituksia, joissa niittynurmikkaa on vähän tai ei lainkaan.

Jokin yleissekoitus sisältää myös valkoapilaa. Se sopii niille, jotka haluavat pihalleen luonnollisemman näköisen nurmimaton ja eivät pelkää mehiläisiä, joita runsaasti mettä sisältävä valkoapila houkuttelee paikalle. Valkoapila kukkii koko kesän toukokuusta syyskuuhun.

Yleissekoitusten nimet viittaavatkin siihen, että ne sopivat tavalliselle kotipihalle: Õuemuru – Pihanurmi, Talumuru – Maatilanurmi, Kodumuru – Kotinurmi, Yleiskäyttöinen nurmi, Kotipuutarhan nurmi jne.

 Kylvä pelikentälle urheilunurmi

Yleisnurmi ei kestä leikki- tai urheilukentällä. Jos pihalla leikkii jatkuvasti paljon lapsia tai jos nurmikenttää käytetään urheilemiseen, tulee valita jokin urheilukentän siemensekoitus. Trallimuru – Temmellysnurmi, Spordimuru – Urheilunurmi tai Pallimuru – Pallonurmi sisältävät ruohokasveja, jotka kestävät voimakkaampaakin tallaamista.

 Etupihalle koristenurmi

Etupihalla ja muualla edustavassa paikassa voisi olla erityisen ohutlehtinen, tiheä ja matala (2–3 cm) ruohomatto. Sellaisen nurmikon saa korkeamman luokan yleissekoituksesta. Tällaiselle sekoituksella voi olla nimenä esimerkiksi Mõisamuru – Kartanonurmi, Eliitmuru – Eliittinurmi, Inglise muru – Englantilainen nurmi.

Samalla kannattaa tietää, että koristenurmi vaatii hyvin paljon hoitoa, muuten se ei pysy kauniina. Sitä tulee leikata vähintään kerran viikossa ja lannoittaa kunnolla koko kesän.

 Kun pihalla on vähän aurinkoa

Varjoisampaan paikkaan paras ratkaisu on varjonurmisekoitus. Pakkauksessa oleva nimi Varjumuru – Varjonurmi tai Kalmumuru – hautanurmi ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ruoho kasvaisi synkässä varjossa. Täysin pimeässä mikään ruohokasvi ei kasva, sinne on parempi istuttaa varjosta pitäviä maanpeitekasveja.
Varjonurmisekoitukset on tarkoitettu puolivarjoisaan paikkaan, ja ne ovat hieman vähemmän tallaamista kestäviä kuin yleisnurmet. Varjonurmea voi käyttää silti myös aurinkoisessa paikassa.

 Kun ruohomattoa tarvitaan heti

Joskus täytyy vihreä pintakate saada oikein nopeasti, esimerkiksi talvivahinkojen korjaamiseen, vanhan nurmikon uusimiseen, nurmen kylvämiseen tilapäisesti (esim. rikkakasvien estämiseen) jne. Sellaisen siemensekoituksen nimenä voikin olla Kiirmuru-Pikanurmi tai Muru-uuendussegu-Nurmen uudistussekoitus.
Pikanurmisekoituksiin valitut lajit kehittyvät suotuisissa oloissa hyvin nopeasti (esim. englanninraiheinä), mutta kannattaa tietää: tällainen nurmikko on talvenarka ja lyhytaikaisempi ja vaatii muutaman vuoden päästä uusimista.

Jokaisella nurmikon heinäkasvilla on oma luonteensa

  • Niittynurmikkaon Viron ilmastossa yksi parhaiten tallaamista kestäviä nurmikasveja. Tavallisessa pihanurmessa sitä pitäisi olla vähintään 30–40 %, urheilunurmessa 60 %. Kosteuden ja valon vähäisyyden suhteen niittynurmikka on sen sijaan hyvin arka.
  • Punanadastaja lampaannadasta riippuu nurmikon tiheys ja se, miten nurmikko sietää varjoa ja kuivuutta. Mitä enemmän niitä sekoituksessa on, sitä paremmin nurmikko kestää kuivuuden aikana ja puolivarjoisassa paikassa. Valitettavasti nämä kaksi lajia eivät kestä siellä, missä kuljetaan paljon.
  • Puistonataon kestää tallaamista paremmin kuin punanata.
  • Rönsyilevä punanataon nopeakasvuinen ja sietää hyvin puolivarjoisia oloja.
  • Lyhytrönsyinen punanatasopii sinne, minne talvella sattuu suolansekaista lunta.
  • Lampaannatakestää kuivia kausia erityisen hyvin.
  • Englanninraiheinäon erittäin hyvin tallaamista kestävä ja kasvaa nopeasti, siksi se sopii hyvin urheilukentälle ja silloin, kun nurmikkoa tarvitaan nopeasti. Valitettavasti englanninraiheinä on talvenarka: jos sitä on siemensekoituksessa yli 30 %, nurmimatto rapistuu nopeasti. Jonkin verran sitä kuitenkin tarvitaan, sillä nopealla kasvullaan se auttaa nurmen kylvämisen jälkeen tukahduttamaan rikkakasvit.
  • Röllion erittäin hyvin tallaamista kestävä ja sietää matalaksi leikkaamista.
  • Jäykkänatasopii vahvan juuristonsa vuoksi eroosion pysäyttämiseen.
  • Jos multa on kuivaa tai kasvupaikka on varjoisa, valitse sekoitus, jossa on paljon punanataalampaannataatai jäykkänataa.

Artikla:

Miten oikea ruohonsiemen valitaan?

19. Huhtikuu 2018