Käytännön vinkkejä siitä, miten kukkasipulit istutetaan oikein, jotta kukinta olisi runsaampi ja pitempi.

Sipulikukkien istutuskausi on alkanut. On oikea aika muistella, miten sipulit istutetaan oikein.

Krookukset, tulppaanit, narsissit ja kaikki muut keväällä kukkivat sipulikukat tulee panna multaan syksyllä, sillä siten sipuleilla on aikaa valmistautua keväiseen kukintaan. Viileät ja kosteat syyskuukaudet kuluvat siihen, että sipuli voi kasvattaa itselleen kunnolliset juuret. Lajista riippuen juurtumiseen kuluu kolmesta seitsemään viikkoa. Kukannuppujen kehitykseen sipulit kuitenkin tarvitsevat tietyn pituisen pakkaskauden, jonka se saa talvella.

Aloita narsisseista

Narsissit tarvitsevat juurtumiseen lämpimämpää multaa, pyri siksi istuttamaan ne jo elokuun lopussa tai syyskuun alussa. Jos narsissin sipuli ehtii hyvin juurtua, siitä kasvaa keväällä vahva taimi Liian myöhään istutettuna kasvi alkaa keväällä kasvaa sipulin vararavinnon varassa ja jää heikoksi.

Kaikki muut sipulikukat voi rauhallisin mielin panna multaan syyskuussa ja lokakuussa. Tulppaanien ja hyasinttien osalta on lämpimänä syksynä järkevää pikemmin odotella, sillä ne juurtuvat mielellään viileässä mullassa (5–9°), vapaasti voi istuttaa vielä marraskuussa ja jopa joulukuussa, jos maa ei ole vielä jäätynyt.

Valitse oikea kasvupaikka

Sipulikukat kasvavat parhaiten aurinkoisessa paikassa, jossa on sopivan kosteaa ja vettä hyvin läpäisevä multa. Raskas savimaaperä ei sovi, mutta sitä voi parantaa karkealla hiekalla ja kompostilla. Vältä paikkoja, joihin kerääntyy seisovaa vettä, koska kukkasipulit eivät siedä liiallista kosteutta ja vettymistä. Liian märässä mullassa, esimerkiksi sateisena talvena, sipulit voivat alkaa mädäntyä ja keväinen kukkaloisto jää näkemättä.

Ennen istuttamista kaiva multa kunnolla läpi ja poimi kaikki rikkaruohon juuret ja maavarret. Lisää multaan kompostia. Istutuskuopan pohjalle voit sirotella syyslannoitetta. Peitä se mullalla tai hiekalla, jotta lannoiterakeet eivät koskettaisi suoraan sipulia.

Avainkysymys: miten syvälle?

Vuosien ajan on toistettu nyrkkisääntöä, jonka mukaan sopiva istutussyvyys on kolminkertainen sipulin korkeus. Unohda se! Aina kannattaa panna sipuli syvemmälle – 5–8 sipulin korkeuden syvyydelle –, koska silloin kasvaa vahvempi kasvi, joka kukkiin upeammin. Istuta kevyellä hiekkaisella maalla syvemmälle, savisella maalla korkeammalle.

Pieni esimerkki, jotta asia olisi ymmärrettävämpi: pane 4 cm korkea sipuli 4 x 5 (–8) cm syvyydelle.

Miksi on parempi istuttaa syvemmälle? Tietenkin siksi, että siellä multa on lämpimämpää, kosteutta on enemmän ja siten juurtumiselle on paremmat olosuhteet. Syvemmältä kasvu nousee keväällä tosin kauemmin, mutta sen sijaan siitä tulee vahvempi ja terveempi. Siihen asti, kunnes sipulin latvasilmu (siitä kasvaa kasvin maanpäällinen osa) tunkeutuu mullassa maanpinnan suuntaan ja ei saa valoa, juuristo kehittyy vauhdilla. Mitä kauemmin juuristo kasvaa, sitä suuremmaksi se muuttuu ja sitä paremmin se varustaa kasvukautena kasvia ravinteilla ja vedellä. Siten narsissien ja tulppaanien istutusreikä voi vapaasti olla 20 cm syvyinen. Kaikkein helpointa on panna ne lapion terän syvyydelle, silloin ei tarvitse kuluttaa aikaa mittaamiseen.

Syvälle istutetut sipulikukat ovat kuivuutta vastaan kestävämpiä, josta on hyötyä varsinkin vähäsateisella keväällä. Pane sipulit syvemmälle ehdottomasti silloin, kun istutustoimesi jäi myöhäiseen aikaan ja talvi voi olla kohta tulossa.

Kanta alaspäin!

Huolehdi istuttaessasi ehdottomasti siitä, että sipulin kanta on alaspäin, koska siitä alkavat juuret kehittyä. Sipulien juurtumisen aikaan mullan pitää olla kosteaa. Kuivana syksynä kastele ehdottomasti istutuspaikkaa. Koska koskaan ei voi tietää, miten kylmä tai vähäluminen tuleva talvi on, kata istutuspaikka varmuuden vuoksi jyrsinturpeella, kompostimullalla tai lehdillä. Karikkeen alla maa jäätyy hitaammin ja sipulit saavat jatkaa juurtumistaan. Se on erityisen tärkeää silloin, kun talvi saapui liian aikaisin tai istutus jäi myöhäisempään aikaan.

Puutarhuri24.fi stä löydät kiinnostavan valikoiman erilaisia kukkasipuleita.

Artikla:

Miten istutetaan kukkasipuleita?

1. Syyskuu 2020