Liljat ovat kautta aikojen kuuluneet historian tärkeimpiin kukkiin. Jo vanhasta ajasta alkaen lilja symboloi puhtautta ja kuninkaallisuutta. Liljat yhdistettiin myös erilaisiin vanhan ajan jumaliin.
Liljan hahmoa on käytetty runsaasti vaakunoissa ja rakennusten ornamenteissa. Joitakin liljansipuleita on käytetty myös ruokana niiden suuren tärkkelyspitoisuuden vuoksi. Liljat ovat todellisia kaunottaria, jotka tuovat puutarhaan palasen kuninkaallisuutta.

Liljat haluavat juurtuakseen matalan lämpötilan. Oikein aika istuttamiseen on elokuusta alkaen aina pakkasiin asti. Kevään lämmössä sipulit voivat kärsiä ja jopa kuolla. Joillakin liljoilla on aivan tietty istutusaika. Esimerkiksi madonnalilja Lilium candidum pitää ehdottomasti istuttaa elokuussa, jotta taimi ehtisi kasvattaa lehtitertun, jonka avulla selvitä talvesta.

Liljojen istutussyvyys on helppo mitata. Tavallisesti tulee sipulit istuttaa 3-4 kertaa sipulin mitan syvyyteen. Yleensä liljojen istutussyvyys on 15-30 cm, mutta on myös poikkeuksia. Esimerkiksi madonnalilja on yksi vähäisistä liljoista, joka ei siedä syvälle istuttamista, ja siksi sen sipulit pitää istuttaa vain muutaman sentin syvyyteen. Madonnaliljalla ei ole varsijuuria ja siksi sipuli tulee istuttaa suhteellisen lähelle maanpintaa, enintään 3 cm syvyyteen.

Syvemmälle istutetut liljansipulit ovat paremmin suojassa sään vaikutukselta. Sipulit itävät hitaammin, jolloin kevään myöhäispakkaset vahingoittavat niitä vähemmän. Kuumalla kesälläkin ne kärsivät vähemmän.

Muiden sipulikukkien tapaan liljat suosivat aurinkoista kasvupaikkaa, mutta kasvavat varsin hyvin myös puolivarjoisassa paikassa. Puolivarjoisa paikka sopii pääosalle lajikkeista, sillä aurinko on taipuvainen haalistamaan kukintoja. Puolivarjossa kaikkien liljojen kukintakausi on pitempi.

Liljat rakastavat kevyempää hedelmällistä ja hapanta multaa, joka päästää hyvin vettä läpi. Liljoja on lähes mahdotonta kasvattaa savisessa maaperässä, koska ne eivät siedä seisovaa vettä. Raskaamman mullan osalta auttaa hiekan tai jopa hienon soran lisääminen. Lisäksi voi tehdä myös korotetun penkin. Trumpettililja suosii hieman toisenlaista multaa, nimittäin emäksistä. Mukavin tapa muuttaa multa emäksiseksi on ravistaa siihen puuntuhkaa tai puutarhakalkkia.

Sairauksien välttämiseksi kannattaa sipulien väliseksi etäisyydeksi jättää 50 cm. Parina ensimmäisenä vuotena penkki voi vaikuttaa melko harvalta, mutta siten voidaan välttää sairauksista johtuvia huolia ja epämiellyttävyyksiä. Tiiviisti istutettaessa ilma ei pääse liikkumaan hyvin, josta voi aiheutua paljon ongelmia. Jos ilma ei liiku, odotettavissa on hometta ja muita sairauksia.

Kasvupaikan valinnassa tulee huolehtia siitä, että liljoilla olisi miellyttävää kasvaa vuosia samassa kasvupaikassa. Mitä vähemmän liljansipuleita uudelleen istuttamalla häiritään, sitä paremmin liljat kukkivat. Liljan voi tietysti istuttaa uudelleen, mutta vain silloin, kun sen kukinta on vähentynyt. Istuttamisen jälkeen uudelleen istuttamisen kanssa ei kannata kiirehtiä. Ensimmäisenä vuonna kukinta on aina vaatimatonta, mutta seuraavina vuosina voi odottaa jopa kukkamerta.

Kuninkaallisen kauniit liljat ovat myös kuninkaallisen oikukkaita. Jos liljoille on kuitenkin mahdollista taata oikea kasvupaikka ja kasvuolosuhteet, kaikkein oikukkainkin lilja rikastaa puutarhaa ihanilla kukinnoillaan.

Artikla:

Liljansipulien istuttaminen

27. Syyskuu 2018