Kun kesäkukkien istuttamisesta on kulunut kolme, neljä kuukautta, voit alkaa lannoittaa niitä

Sekä kukkapenkissä että astioissa kasvavat kesäkukat haluavat syödä hyvin ja monipuolisesti, muuten ne eivät jaksa kukkia jatkuvasti ja kauan. Petuniat, begoniat, verenpisarat, palsamit, pelargonit, samettikukat ja kymmenet muut lajit kasvavat nopeasti ja kukkivat runsaasti, siksi ne käyttävätkin ahneesti mullassa olevia ravinteita. Jonain hetkenä ahkerien kukkijoiden ruokapöytä voi kuitenkin jäädä kehnoksi. Kasteluveteen lisätty nestelannoite tai liukeneva lannoitejauhe virkistää hyvin, sitä odottavat varsinkin puutarhavaaseissa, kukkalaatikoissa ja amppeleissa kasvavat kasvit. Helpointa ja tehokkainta on lannoittaa kesäkukkia erityisellä kesäkukille tai kukkiville kukille tarkoitetulla lannoitteella, sillä se sisältää tarkassa tasapainossa kaikkia makro- ja mikroravinteita, joita runsas kukinta vaatii. * Lannoita kukkiasi kerran viikossa koko kesän ajan. Ole annostellessasi täsmällinen ja noudata pakkauksessa olevaa ohjetta, sillä liiallinen lannoitus vaikuttaa kasveihin kielteisesti.

Jos mullassa on jo pitkävaikutteista lannoitetta

Lannoituksen suhteen ei ole huolia, jos ennen istuttamista multaan sekoitetaan pitkävaikutteista lannoitetta. Sellainen lannoite varustaa kasveja ravinteilla noin kuuden kuukauden ajan, toisin sanoen koko kauden. Erityisen tarkoituksenmukaista on käyttää pitkävaikutteista lannoitetta kukka-astioissa, mutta luonnollisesti sitä voi lisätä myös penkkimultaan. Vaikka mullassa onkin jo pitkävaikutteista lannoitetta, kannattaa silti seurata, miten kukat kasvavat ja kukkivat. Nopean kasvun ja runsaan kukinnan aikana voi sattua, että ravinteista tulee puutetta, myös kasteluvesi huuhtoo niitä jossain määrin mullasta pois. Kasvit kiittävät, kun saavat lisäravintoa. * Koska mullassa on jo pitkävaikutteista lannoitetta, lisää kasteluveteen lannoitetta vain kolmannes ohjeessa annetusta normista.

Penkkikukat

Jos valmistelit keväällä kukkapenkin huolellisesti ja kaivoit siihen hyvin hajonnutta kompostia (10–30 kg/m2), ei kesällä kasveja tarvitse enää erityisemmin virkistää. Viljavassa maaperässä on olemassa kaikki tarvittavat ravinteet. Pari kertaa voi kukinnan huippuaikana kasteluveteen silti kukkalannoitetta lisätä. Orgaanisena lannoitteena voi penkkimultaan lisätä myös kanankakkaa. Tässä yhteydessä kannattaa kuitenkin tietää, että linnunlanta on monta kertaa väkevämpää kuin kasvikomposti. Siksi pakkauksessa annettuja ohjeita tulee tarkalleen noudattaa. Aloitteleva puutarhuri saattaa toivoa, että kun kakankakkaa pannaan enemmän, kukat kukkivat rehevämmin. Todellisuudessa kasvaa vain rehevämpiä lehtiä, mutta kukinta jää vaatimattomaksi.

Hivenaineet auttavat kukkimaan

Jos erityistä kesäkukkalannoitetta ei ole käytössä, asian hoitaa myös jokin muu kivennäislannoite. Kaikki on hyvin, jos siinä on perusravinteiden (N, P, K) lisäksi mikroravinteita (B, Cu, Fe, Mn ym.), koska ne auttavat paremmin kukkimaan. Jos lannoitteessa taas on hyvin paljon typpeä, kasvien kasvusta tulee liian runsasta ja kukinta voi jopa pysähtyä. Jätä sellainen lannoite mieluummin käyttämättä.

Artikla:

Kesäkukkien lannoitus

25. Kesäkuuta 2018