Tomaatintaimi kasvaa vahvaksi ja tiiviiksi silloin, kun valoa on paljon ja tila ei ole liian lämmin. Muista myös lannoittaa taimia!

Tällä hetkellä monilla ikkunalaudoilla orastaa tomaatintaimia. Jos mahdollista, pidä ruukkuja hieman viileämmässä, lämpötila voisi olla välillä +17–20 °C, mutta ehdottomasti valoisassa paikassa, jotta taimet eivät kasvaisi liian nopeasti. Viileässä kehittyy tiheämpi lehdistö ja varsi muuttuu vahvemmaksi.

Jos tilassa on valoa vähän, siellä pitäisi olla vieläkin viileämpää, noin +15–16 °C, jotta kasvit eivät venähtäisi liian pitkiksi.

Monet erityisen reippaat kasvattajat vievät kasvit päiväajaksi kasvihuoneeseen vahvistumaan. Siellä taimien on oikein hyvä olla: valoa paistaa suoraan ylhäältä ja myös kaikilta sivuilta.

 Millä ja miten lannoitetaan

Kasvavia tomaatintaimia tulee ehdottomasti lannoittaa, koska taimien esikasvatusaika on pitkä ja kylvömullat eivät sisällä riittävästi ravinteita. Kasvin satoisuus riippuu kuitenkin merkittävästi siitä, miten siitä huolehditaan jo ennen kukintaa: säännöllisellä lannoituksella voi odottaa myös runsaasti laadukkaita hedelmiä.

Sopivinta on erityinen tomaattilannoite, joka sisältää oikeassa suhteessa kaikkia tomaatin tarvitsemia ravinteita. Voi luonnollisesti käyttää myös vihannes- ja maustekasvilannoitetta. Tomaateille sopii erittäin hyvin esimerkiksiCompon tomaatti- ja vihannesnestelannoite tai Vilmorinin tomaattilannoite.

Pieni taimi tarvitsee ravinteita oleellisesti vähemmän kuin iso kasvi. Usein on jo lannoitepullossa mainittu oikea määrä taimien lannoittamiseen. Jos ei ole, niin lisää kasteluveteen vain kolmannes paketissa mainitusta käyttönormista.

Suuremmiksi kasvaessaan kasvien lehdet alkavat koskettaa toisiaan, jos ruukut ovat tiiviisti vierekkäin. Taimet alkavat nyt kamppailla valosta ja voivat venähtää pitkiksi. Nosta ruukut etäämmäs toisistaan, jotta valoa ja kasvutilaa olisi kaikille.

 Voimakas aurinko voi vahingoittaa

Polttava aurinko voi vahingoittaa taimia. Mustat ruukut nielevät hyvin lämpöä ja voimakkaassa auringossa multa kuumenee liikaa. Kuumaksi lämmenneellä ikkunalaudalla myös höyryäminen on voimakasta ja multa kuivuu nopeasti. Tämä kaikki hidastaa taimen kehitystä.

Tilanteen ratkaisee helppo vinkki: kääri ruukun ympärille valkoinen paperi, sillä vaalea pinta vetää lämpöä heikommin puoleensa.

Aurinkoisena päivänä vaarassa ovat myös nuorten kasvien herkät lehdet, sillä voimakas auringonsäteily voi helposti polttaa ne. Varjon saamiseksi kiinnitä ikkunalasiin valkoinen paperi tai ohut kateharso.

 Miten taimia karaistaan

Kun päivät ovat jo lämpimät, mutta yöt kasvien ulos istuttamiseen vielä liian kylmät, kannattaa alkaa karaista taimia.

Nosta ne ensin ulos vain muutamaksi tunniksi ja pidennä ulkonaoloaikaa vähitellen. Huolehdi siitä, että voimakas aurinko ei paista suoraan taimiin.

Taimien karkaisussa joudut tosin näkemään hieman vaivaa, mutta se kannattaa. Myöhemmin, kun taimet on jo istutettu kasvihuoneeseen, yöpakkaset eivät enää karkaisun ansiosta ole niille vaarallisia. Kuitenkin meillä sattuu sitäkin, että toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa voi olla yllättäen miinusasteita.

Lämmittämättömään kasvihuoneeseen on tomaatintaimien oikea istutusaika toukokuun toisella puoliskolla, kun suurin yöpakkasten vaara on ohi ja mullan lämpötila on vähintään 15º.

Istuta matalat tomaattilajikkeet ennen kukintojen avautumista, korkeakasvuisissa pitää ensimmäisten kukintojen olla avautunut jo ennen istuttamista.

Artikla:

Kauniit ja vahvat tomaatintaimet – suuren sadon edellytys

13. Huhtikuu 2018