Miksi ostaa apteekista vitamiineja, kun paras terveysruoka valmistuu keittiön pöydällä idätysastiassa!
Nyt, kun flunssa-aalto kerää vauhtia ja väsymys on kiusannut jo jonkin aikaa, on oikea aika alkaa virkistää itseä iduilla.

Itävä siemen eli itu on tosin pieni, mutta siihen on tiiviisti pakattu suuri määrä vitamiineja, entsyymejä ja kivennäisaineita. Luonto on antanut kasville mukaan tehokkaat eväät kasvun aloittamiseen. Tuoreita ituja syömällä saamme koko tuon arvokkaan tavaran itsellemme.

Missä idättää?

Ituja voi idättää periaatteessa missä tahansa purkissa. Kun siihen kiinnitetään kuminauhalla harsokangas, siemeniä on helpompi kostuttamista varten huuhdella. Se kaikki on kuitenkin hankalaa, ja lisäksi kostea harsokangas on mukava pesäpaikka bakteereille.

Jos sinulla on vakava aie alkaa syödä ituja päivittäin, niin kannattaa hankkia kunnolliset idätysastiat, joilla on huomattavasti mukavampaa toimia erityisellä purkilla tai monilavaisella tornilla.

Läpinäkyvä idätystorni keittiön pöydällä tuo arkeen myös mielenkiintoa, sillä siementen kehitystä on hauska seurata, varsinkin lasten. Näin voi jo pienestä pitäen herätä kiinnostus puutarhanhoitoon.

Nokkelakantinen purkki

Jos keittiö on pieni tai itujen syöjiä on vähän, parhaiten sopii erityinen idätyspurkki (tilavuus 0,5 l), jonka kierrettävä kansi on samalla myös seulana ja tukena. Nokkelan kannen ansiosta idut on helppo huuhdella ja veden pois valuttamiseksi purkin voi asettaa mukavasti puoliksi vinoon ylösalaisin.

  • Pane purkkiin 1 ruokalusikallinen pieniä siemeniä tai yksi kukkurallinen ruokalusikallinen isompia siemeniä.
  • Peitä siemenet vedellä, liota noin 12 tuntia.
  • Kaada liotusvesi pois ja pane purkki lämpimään ja pimeään paikkaan.
  • Huuhtele itäviä siemeniä sekä aamulla että illalla, kunnes idut ovat valmiit.

Jos unohdit huuhdella idut ja ne jäivät kuivalle, idätys on epäonnistunut, kaikki on pilalla. Nyt ei jää muuta vaihtoehtoa kuin että tulee panna uudet siemenet itämään.

 Tornillinen terveysruokaa

Idätystornilla puuha on hauskempaa, koska siinä on monta lavaa ja samalla kertaa voi kasvattaa eri kasvilajien ituja. Samoin säätää ”sadon” valmistumisen siten, että koko ajan on saatavana oikeassa kasvuvaiheessa olevia ituja. Kannattaa tietää, että yli oman aikansa kasvanut itu on menettänyt suuren osan arvokkaasta sisällöstään.

  • Levitä lavalle kaksi ruokalusikallista kuivia siemeniä. Se on sopiva määrä, sillä itäessään siemenet paisuvat ja idut vievät moninkertaisen tilan. Jos panet liian paljon siemeniä, idut eivät lopulta mahdu lavalle ja myöskään ilmaa ei riitä kasvamiseen.
  • Kaada ylälavalle puolilitraa puhdasta juomavettä. Hieman vettä jää lavan urien väliin siementen kostuttamiseen, loppu valuu keskimmäiselle ja sen jälkeen alimmalle kerrokselle kostuttaen niilläkin oleva siemenet.
  • Siirrä veden virtauksesta aiheutuneet siemenkasat lusikalla hajalleen, jotta jokainen itäjä saisi ilmaa.
  • Kaada vesisäiliöön kertynyt vesi pois.
  • Siemeniä pitää huuhdella sekä aamulla että illalla. Kostuttamisen lisäksi vesi huuhtelee pois sienihiukkaset ja itujen aineenvaihduntajäänteet.

Tärkeitä vinkkejä

Paras idätyslämpötila on +22°C. Liian lämpimässä siemenet mätänevät, viileässä ne taas eivät kehity.

Siemenet itävät eri nopeudella. Erityisen nopeasti itää vehnä: yön liotetut siemenet työntävät jo iltaan mennessä ”nenät” ulos ja niitä voi jo syödä. Keskimäärin idut valmistuvat 3–5 vuorokaudessa. Hieman kauemmin kuluu aikaa parsakaalilta, vihanneskrassilta ja pellavalta.

Kun idut ovat valmiit, niiden kehitys pitää keskeyttää, muuten arvokkaat aineet menevät hukkaan. Pane idut hermeettisessä rasiassa jääkaappiin ja syö parin-kolmen päivän kuluessa. Kauemmin säilyttämällä se ei enää ole terveysruokaa. Kun siemenen itujuuri on muuttunut ruskeaksi, itu on vanha, eikä enää kelpaa.

Huuhtele idut ennen käyttöä raikastaaksesi niitä ja huuhtoaksesi seistessä syntyneet bakteerit pois.

Mitä idättää

Helpointa on idättää vehnää ja mungopapua. Vehnänjyviä voi ostaa jokaisesta suuremmasta ruokakaupasta, jossa on maatilaruokanurkkaus.

Lisäksi voi idättää mailasia, rohtosarviapilaa, linssiä, vihanneskrassia, hernettä, retikkaa, retiisiä, puna-apilaa, sinappikaalia, sinappia, parsakaalia, punakaalia, pellavaa, soijapapua, auringonkukkaa ja purjoa.

Idätykseen sopivia siemeniä on myynnissä hyvä valikoima ja luonnollisesti siihen sopivat myös omasta puutarhasta kerätyt siemenet. Varoitus kuitenkin tomaatin suhteen – sen idut ovat myrkyllisiä! Persiljaa ja tilliä ei kannata idättää sen vuoksi, että ne itävät hyvin hitaasti.

Älä käytä idätykseen kylvösiemeniä. Kylvämiseen tarkoitetut siemenet on käsitelty kemikaaleilla ja ne eivät sovi idätykseen. Idätykseen sopivat Vilmorinin idätyssarjan siemenet.

Artikla:

Kasvata vitamiinihaukkapalat itse

17. Tammikuu 2019