Kesällä kaikki paikat ovat täynnä erilaisia hyönteisiä ja tuholaisia. Jotkut hyönteiset häiritsevät enemmän, varsinkin jos ne lentelevät kotona. Todella ikäviä ovat mahlakärpäset, jotka ilmestyt kesän keskellä lämpimien säiden myötä. Nämä pienet, nopeat ja kiusalliset hyönteiset ilmestyvät äkillisesti ja lyhyessä ajassa ne voivat valloittaa koko keittiön. Mitä tehdä, että voittaisi taistelun mahlakärpäsiä vastaan?
Tärkein tapa ehkäistä mahlakärpästen joukkomittaista leviämistä on pitää hedelmät ja vihannekset hyönteisten ulottumattomissa. Mahlakärpäsillä on taipumus ilmestyä sinne, missä on käyviä hedelmiä ja muita niiden suosikkeja, kuten viiniä, olutta ja ruoantähteitä. Meille kaikille on varmasti käynyt niin, että hedelmät ja roskakori ovat yllättävällä tavalla muuttuneet äkillisesti mahlakärpästen valtaamiksi.
Hyönteisten nopea leviäminen johtuu niiden kehitysvaiheesta. Pari päivää riittää suuren kärpäsyhdyskunnan syntyyn. Munasta kehittyy aikuinen hyönteinen seitsemässä viikossa ja tavallisesti tuholaisten elinikä on noin kaksi viikkoa. Lämpimässä ja kosteassa ympäristössä kärpästen kehittyminen tapahtuu nopeammin. Kun ajatellaan sitä, että yksi naarashyönteinen voi munia jopa 500 munaa, hyönteisten nopea leviäminen ei ole yllättävää.
Naaraskärpäset etsivät munimiseen käyviä hedelmiä ja vihanneksia. Toukat saavat ravintonsa pilaantuvissa hedelmissä ja juureksissa elävistä bakteereista ja hiivasienistä.
Toisinaan sattuu, että kärpäsiä ilmestyy siitä huolimatta, että pöydällä ei ole avoimia vihanneksia tai hedelmiä. Yksi syy tähän voi olla esimerkiksi vesiputki. Puhdistamattomat vesiputket ovat loistava ympäristö mahlakärpästen lisääntymiselle. Kärpästen leviämisen ehkäisemiseksi kannattaa kesällä tarkastaa ja puhdistaa vesiputket säännöllisesti.
Joskus näkee pieniä lenteleviä hyönteisiä myös kukkaruukuissa. Hyönteisiä ilmestyy silloin, kun multa on jatkuvasti liian kosteaa. Kukkaruukun kostea ja lämmin pinta on lisääntymiseen suotuisa ympäristö. Sitä vastaan auttaa, kun annetaan mullan kuivua. Lisäksi auttaa myös päällimmäisen multakerroksen korvaaminen uudella mullalla. Mahlakärpäset eivät sinänsä tee kasveille erityistä vahinkoa, mutta kun tuholaisten määrä on reippaasti kasvanut, ne voivat vahingoittaa juuria.
Jos taas on sattunut, että mahlakärpäset ovat jollain tavoin löytäneet tiensä keittiöösi, kannattaa aloittaa torjunta. Nämä pikkuiset hyönteiset ovat erittäin kiusallisia, lentelevät kaikkialle ja kuljeskelevat hedelmillä sairaudenaiheuttajia levittäen. Kotioloissa on hyvin mukava käyttää mahlakärpästen pyydyksiä, jotka voivat olla omenan-, päärynän– ja kehänmuotoisia. Pyydystä käytettäessä tulee tehdä liuos, joka koostuu täytenesteestä ja vedestä, ja asettaa pyydys kärpästen leviämispaikkaan. Torjuntaan voi tietysti käyttää myös kärpäspapereita, joihin hyönteiset jäävät kiinni.
Mahlakärpäset ovat äärettömän kiusallisia ötököitä, jotka voivat lyhyessä ajassa valloittaa koko asunnon. Mahlakärpästen pyydyksellä hyönteisten määrän hillitseminen on mukavinta, ettei keittiö muuttuisi kärpästen kotipaikaksi.
Artikla: