Lokakuun lopulla tai marraskuun alussa on oikea aika alkaa ajatella maassamme talvehtivia lintuja. Silloin on paras aika asettaa paikoilleen lintulaudat talvehtiville pikkulinnuille.

Tvink, tvink…tok,tok… Nämä äänet voivat nykyisenä aikana olla monissa kodeissa tuttuja. Nimittäin kun säät ovat alkaneet kylmetä, maassamme talvehtivat linnut käyvät jo tutkimassa, aletaanko niille tarjota ruokaa, ja missä. Istuvat oksilla, tarkkailevat ja sirkuttavat, joku rohkeampi saattaa naputtaa nokallaan ikkunaankin tai tyhjään lintulautaan. Pikkulintujen mielenrauhan nimissä lintulautoja voisi alkaa ottaa käyttöön!

Mitä kylmempää on, sitä vaikeampaa lintujen on löytää ruokaa luonnosta, ihmisten lähellä mahdollisuudet ovat suuremmat. Ehkä jokin hyönteinen on kiivennyt ikkunalistan väliin talvehtimaan tai sitten niitä on edelleen lämmittelemässä auringon lämmittämällä seinällä. Koska linnut ovat tottuneet siihen ja tietävät, että ihmisetkin asettavat niille ruokaa, tutkitaan olisiko ihminen jo avannut lintutalon. Lintulaudat ja -talot tuleekin asettaa valmiiksi ajoissa, sillä siten linnut tottuvat niillä käymään. Kun tulee kylmempää ja lumi peittää maan, pikkulinnut pyrkivät säästämään energiaa ja lentelemään ympäriinsä mahdollisimman vähän, ne eivät välttämättä enää löydä ruokapöytäänsä helposti.

Ihmisen antama lisäravinto on kylmään ja lumiseen aikaan pikkulinnuille ainoa henkiinjäämismahdollisuus, ja ilman sitä niistä hyvin suuri osa kuolisi. Keväällä ja kesällä on sitten puutarhassa ahkeria tuholaisen pyydystäjiä ja kaunista linnunlaulua vähemmän.

Suuri valikoima linnunruokaa

Puutarhalintuja on nykyisin hyvin helppoa ruokkia, sillä erityistä linnunruokaa – talipalloja, siemeniä ja pähkinöitä ja ruokasekoituksia – on saatavana lähes kaikkialla. Valikoima on monipuolinen. Pikkulintujen suosikkiruokaa ovat runsaasti rasvaa sisältävät auringonkukansiemenet ja maapähkinät sekä tietysti talipallot. Rasva antaa erittäin hyvin energiaa!

  • Auringonkukansiemenet.

Lähes kaikkien lintujen herkkua ovat kaikenlaiset siemenet. Niistä tunnetuimpia ovat auringonkukan siemenet, joista pääosa talvehtivista linnuista pitää. Auringonkukansiemenet ovat hyvin maukkaita ja niistä kaikki lintulajit pitävät. Ne sisältävät suuren määrän energiaa, tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä A- ja E-vitamiineja. Ihmisten tapaan linnutkin tarvitsevat vitamiineja elääkseen pitkän ja täysipainoisen elämän. Siemenille sopivat lintutalot ja erityiset siemenille tarkoitetut ruokintalaitteet.

  • Talipallot

Talipallot on valmistettu rasvasta ja siemen- ja jyväsekoituksesta. Raaka-aine on korkealaatuisinta. Laadukkaat talipallot on tehty sianrasvasta, jonka ravintoarvo on suuri. Lisäksi talipalloissa on auringonkukan- ja muita siemeniä, joskus myös vehnäjauhoa ja ehdottomasti hiekkaa. Hiekkaa tarvitaan ravinnon hienontamiseen kuvussa – linnuillahan ei ole hampaita! Talvella lumen alta linnut eivät tavoita hiekkaa ja pieniä soran kiviä lumen alta. Sekä vitamiinit että muut ravintoaineet ovat äärimmäisen tärkeitä varmistamaan lintujen hyvinvoinnin. Talipallot ovat maukkaita, niillä on suuri energia-arvo ja ne ovat puutarhalintujen perinteisiä suosikkeja. Suuri rasvapitoisuus takaa talipallojen pehmeyden ja linnut voivat näyttää niitä ympäri vuoden. Talipallot houkuttelevat puutarhaan paljon lintulajeja. Suosittelemme käyttämään niille riippuvia lintulautoja tai sijoittamaan ne suoraan lintujen ruokintataloihin. Silloin voit poistaa talipalloja ympäröivän verkon. Se helpottaa lintujen ruokailua. On olemassa myös erityisiä talipallotaloja ja ruokintalaitteita. Talipalloon voi kiinnittää myös narun (verkkoon) ja ripustaa sen narusta puun oksaan.

Talipallot on helppo asettaa käyttöön. Myynnissä on myös naudanrasvapalloja, mutta ne eivät ole niin hyviä kuin sianrasvaiset. Naudanrasva muuttuu jäätyessään kivikovaksi ja pikkulinnut eivät enää voi käyttää sitä. Siksi kannattaa aina tutkia rasvapallon koostumusta. Edullisimmat rasvapallot onkin yleensä tehty naudanrasvasta ja sisältävät liian paljon hiekkaa. Kaupasta voi löytää myös rasvalla kuorrutettuja vilja-talipalloja.

Talipalloja voi ostaa erikokoisina ja erikokoisissa pakkauksissa.

  • Maapähkinät

Maapähkinät sopivat lintujen talviruokintaan erittäin hyvin ja pähkinälajeista linnut suosivat juuri niitä. Maapähkinöiden energiapitoisuus on suuri ja ne ovat meillä talvehtiville puutarha- ja metsälinnuille hyvin ravitsevia. On tärkeää, että pähkinät ovat suolattomia ja paahtamattomia. Siten kaupasta saatavat ihmisille tarkoitetut maapähkinät eivät missään tapauksessa sovi. Maapähkinöillekin on erityisiä ruokintalaitteita.

Mitä keittiökaapista saa?

Jos erityistä linnunruokaa ei ole kotona olemassa, lintulaudalle voi sirotella myös hirssiryynejä, kaurahiutaleita ja jopa vaalean leivän murusia. Hyvin sopivat käsittelemättömät pähkinät, samoin runsaasti rasvaa sisältävät siemenet: auringonkukan, kurpitsan, rapsin, pellavan ja sembramännyn siemenet. Lisäenergiaa ja lämpöä antaa nopeasti suolaton sianihra ja rasva.

Älä missään tapauksessa pane lintulaudalle suolattua ihraa tai suolapähkinöitä. Suolainen ruoka aiheuttaa janon ja kylmään aikaan lintujen ainoa mahdollisuus sammuttaa janonsa on nokkia lunta. Se voi jäähdyttää linnun elimistöä liikaa ja lintu menehtyy.

Verkkohäkit ja siemenputket

Ruokintatalomalleja on myynnissä hyvin suuri valikoima. Erittäin mukava on käyttää metalliverkosta valmistettuja putken mallisia häkkejä, joihin voi panna sisään talipalloja. Lintujenkin on mukava nokkia ruokaa verkolla istuen. Verkon takaa talipalloja eivät saa varikset ja muut suuremmat linnutkaan siepata.

Helpointa on ripustaa verkkoon pakattu talipallo yksinkertaisesti oksaan, mutta se ei ole hyvä ajatus. Pikkulinnut voivat nimittäin takertua verkkoon ja menehtyä. Vuosittain niitä kuolee sillä tavoin varsin paljon. Isommat linnut, kuten rastaat, närhet, harakat ym. voivat kuolla siksi, että ovat uteliaisuuttaan nielleet verkonpalasia. Häkkiin asetettavista talipalloista tulee verkko ottaa pois.

Mukavia ovat myös muoviset siemenputket. Orrella istuen pikkulintujen on helppo nokkia alustalle valuvaa ruokaa. Putken suojaamaa ruokaa eivät suuret linnut tavoita, kun taas avoimella lintulaudalla niiden on helppo tyhjentää koko paikka.

Jos olet aloittanut lintujen ruokinnan, jatka sitä ehdottomasti koko kylmän kauden ajan kevääseen asti!

Jos aloitit lintujen ruokinnan, jatka sitä siihen saakka, kun kevät tulee, sää lämpenee ja linnut löytävät ravintonsa taas itse luonnosta. Talven lisäruokinta on puutarha- ja metsälinnuille erittäin tarpeellista, sillä useat meillä talvehtivat linnut ovat siitä riippuvaisia.

Talviaikaan ei saa ruoan lisäämisessä olla pitkiä välejä. Jos lintulaudalla käymään tottuneet pikkulinnut jäävät useiksi päiviksi ilman ruokaa, ne voivat menehtyä. Luonnossa ei talvella ravinnon saamista estä niinkään lumi, vaan miinusasteet. Erityisen vaarallista on suojasään jälkeen saapunut pakkanen, joka aiheuttaa puunrunkoihin ja oksille jäätä, jonka alta ei enää voi tavoittaa yhtäkään hyönteistä.

Huolehdi myös majoituksesta

Hyvin paljon pikkulintuja menehtyy usein myös siksi, että niillä ei ole suojaisia yöpymispaikkoja ja ne jäätyvät yöllä kuoliaiksi. Linnut käyttävät talvella yöpymiseen kaikkia vapaita linnunpönttöjä. Yhdessä pöntössä voi toisinaan olla melko suurikin seurue. Jos puutarhassasi ei vielä ole linnunpönttöjä, yritä kiinnittää ne paikoilleen viimeistään myöhäissyksyllä, jotta ne olisivat pakkasten tullessa jo valmiina.

Artikla:

Lintujen ruokinta syksyllä ja talvella

1. Marraskuu 2019